На Закарпатті почалася виборча кампанія

18.03.2017 09:38 ПОЛІТИКА

Уже 30 квітня в Україні відбудуться вибори голів та депутатів 47 об’єднаних територіальних громад. У Закарпатті такі вибори відбудуться в Перечині та Іршаві.


З Перечином об’єднаються села Ворочово, Сімер та Сімерки. З Іршавою — Лоза та Собатин.

Звичайно, об’єднання в громади дає великий плюс. На рівень територіальних громад були передані такі послуги, як державна реєстрація нерухомості, державна реєстрація фізичних та юридичних осіб, надання витягу з держгеокадастру, надання послуг про реєстрацію місця проживання. Кошти за надання цих послуг відтепер надходитимуть у місцеві бюджети.

Тільки цифри

Як свідчить статистика, до початку реформи бюджети понад половини сільських громад були дотаційними на понад 70 %, а майже у 500 територіальних громад державні дотації взагалі складали 90 %, у 2016 році всі територіальні громади, й об’єднані зокрема, збільшили надходження до власних бюджетів.

У результаті реформи децентралізації надходження   власних доходів місцевих бюджетів у 2016 році зросли в 1,5 разу і склали 146,6 млрд. грн. Водночас власні доходи об’єднаних громад зросли у понад 3 рази порівняно з 2015 роком. За підсумком 2016 року вони сягнули 3,3 млрд. грн., що в розрахунку на одного мешканця становить 2345 грн.

Всього ресурси місцевих бюджетів 159 об’єднаних громад зросли майже всемеро та склали 7,1 млрд. грн. За даними уряду, 2016 року ОТГ отримали від держави майже 1,2 млрд. грн., що дозволило реалізувати 1,5 тисячі проектів із розвитку інфраструктури.

Реформа дає об’єднаним громадам можливості зберегти і навіть покращити стан шкіл та амбулаторій. По-перше, кожна об’єднана громада отримує від держави базову освітню, медичну та інфраструктурну субвенції. По-друге, сільські клуби і бібліотеки можна використати як джерела додаткових надходжень у місцевий бюджет. Наприклад, їх можна задіяти в системі адміністративних послуг.

Отже, суттєва зміна у роботі освітніх і лікувальних закладів, яку запроваджує реформа, це можливість самостійно розпоряджатися бюджетними грошима і легально отримувати додаткові доходи. При цьому власні доходи лікарні зможуть використовувати для розвитку закладу і невикористані кошти не потрібно буде повертати до бюджету в кінці року.

Як розпочалася кампанія в Закарпатті

Що стосується Перечина, то тут усе напрочуд тихо. І це при тому, що на останніх виборах мера тут була драма і долю вирішили всього кілька голосів. Час від часу діючий мер Перечина Іван Погоріляк через соціальні мережі розповідає про нагальні проблеми. На його користь спрацював і конфлікт із Перечинським лісохімічним комбінатом, який має намір через суд зменшити земельну ставку.

Чомусь не починають кампанію і потенційні конкуренти Погоріляка. Як повідомив нашій газеті мер Перечина, виборчий процес у Перечині на початковій стадії.

«Інформації, хто буде балотуватися на голову міста, не маю. Політичні партії ведуть певну роботу, є інформація, що «Справедливість» виставлятиме Владислава Паніна, «Батьківщина» — Євгена Соханича. Щодо Гуранич (екс-мер Перечина) не знаю, але «Єдиний центр» роботу проводить. Я буду йти самовисуненням», — розповів нам Іван Погоріляк.

Зовсім інша справа в Іршаві. Тут кампанія йде повним ходом. Насправді в Іршаві мер Степан Бобик, який є політичним соратником Віктора Балоги, настільки вкоренився у кріслі мера, що дехто вважає його непохитним. Але це не зовсім так. Бобик, відчуваючи певну безкарність, погруз у скандалах. Ми розповідали про те, що в Іршаві вирубали кілька десятків дерев і прозвітувати про те, де ж ці дерева, Бобика змусили депутати від опозиції. «Відмазка» Бобика була залізною: пішли на дрова в дитячі садки і ще деякі залишки на «складі в Поповича».

Закарпатські ЗМІ також повідомили про те, що мер намагається створити собі штучну опозицію. Розповідається про те, що через таких «штучних» опозиціонерів було оприлюднено заздалегідь липовий папірець, на якому віники для комунального підприємства коштували по 2000 гривень. А коли розгорівся скандал із цього приводу, то було оприлюднено і справжні документи, які цю сенсацію спростовували.

Але Бобику таки є чого боятися. Він хибно думає, що може діяти безконтрольно і непрозоро. Наразі депутати від опозиції скаржаться на те, що міськрада не оприлюднює завчасно питання, які повинні розглядатися на сесії. На останній сесії взагалі ряд земельних питань, що були винесені на голосування, навіть не пройшли погодження земельної комісії. При цьому всьому місцева прокуратура не реагує на порушення.

ЗМІ повідомляють, що на такі дії керівництва міськради один із народних депутатів поскаржився генпрокуророві. Тепер очікують реагування та перевірки.

Як повідомив нашій газеті консультант із правових питань Регіонального офісу впровадження децентралізаційної реформи Закарпатського відділення Асоціації міст України Олег Лукша, Степан Бобик вчинив доволі хитро, коли вирішив створити об’єднану громаду фактично з сусідніми селами-присілками. «Об’єднання з Лозою та Собатином йому нічим не загрожує, після виборів Іршава вже житиме за зовсім іншим бюджетним механізмом, матиме більшу адміністративну самостійність і стане містом обласного підпорядкування, що надає багато переваг».

Опозиція в Іршаві, яку складає невеличка група депутатів на чолі з юристом Віктором Товстим, вважає, що насправді Степан Бобик є чиновником старого штибу. І вся його команда також не має жодної уяви про те, як повинні функціонувати місто.

«На жаль, останнім часом наше місто називають депресивним. Тут дійсно немає жодного розвитку, а влада працює лише над тим, як розділити кошти на залатування ям чи ремонт дверей або дахів. Мер із його командою — це вчорашній день і вони не уявляють, що можна зробити для того, щоб місто відроджувалося, стало сучасним і комфортним. Ви чули, щоб останнім часом в Іршаві запрацювало якесь нове виробництво або був реалізований хоч один інвестиційний проект? Нічого подібного немає. Тут немає кому цим займатися, бо найлегше «підкупити» людей якимись відремонтованими дахами і залатаними ямами», — розповів нам Віктор Товстий, який знову веде на вибори свою альтернативну Бобику команду.

Що ж, кампанія лише починається. Як нам повідомили в організації «Опора» та Комітеті виборців України, їхні члени уважно слідкуватимуть за ходом виборів і будуть при підрахунку голосів.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат