Чому Балога втратить політичний вплив на Закарпатті

Степан Форкош, ProZak.info 11.11.2017 17:52 ПОЛІТИКА

Верховна Рада у першому читанні ухвалила Законопроект   «Проект виборчого кодексу України». Найімовірніше, цей Закон буде ухвалено й підписано президентом у цьому ж вигляді.



Що нового буде у виборчій системі України

Нарешті в Україні відмінять мажоритарну систему. Тобто, голосувань за конкретних кандидатів більше не буде. Відповідно, не буде 500 гривень за голос за кандидата, не буде «гречки», а на білбордах будуть логотипи партій та їх лідери. Партіям доведеться вже боротися за право бути обраним не через хабарі виборцям, а шляхом пояснень — чому твоя партія ідеологічно потрібна Україні.

Звичайно, ні 500 гривень у конверті, ні «гречку» повністю партії не відкинуть як варіант агітації. Але «гречка» за партію, це не «гречка» за конкретного кандидата, який раніше сам розносив по хатах «виборчий хабар».

Тепер будуть відкриті списки. Україну поділять на 27 виборчих округів і там партії будуть представляти свої регіональні виборчі списки.

Закон загалом має європейський характер і нарешті ми не змавпували законопроект від Росії. Однак поспішати не варто. Наразі партії вже моніторять свої потенційні перспективи при новому законі і якщо лідери фракцій партій, які нині формують коаліційну більшість у парламенті, побачать, що при новому законі дуже втратять позиції, то закон навіть після ухвалення в першому читанні ще може значно змінитися. Хоча більшість експертів кажуть, що кардинальних змін не буде.

Якщо закон таки буде ухвалений остаточно, то на Закарпатті станеться важлива зміна партійної конфігурації. Як відомо, нині аж три брати Балоги є нардепами Верховної Ради. І всі через мажоритарку. За партійної системи у Балог просто немає шансів. Віктор Балога фактично не матиме часу для реанімації своєї партії «Єдиний центр», яка стала з всеукраїнської виключно регіональною по суті. Не матиме Віктор Балога і фінансових ресурсів, щоб повернути партію на всеукраїнський рівень.

Що може його врятувати? Якщо законодавство передбачатиме, що партія, яка має всеукраїнський статус, матиме регіональний сенс обирання. Тобто, якщо партіям дозволять набирати певну прохідну кількість голосів не у всій Україні (нині бар’єр становить 5 %), а достатньо набрати прохідні проценти лише в регіонах і, відповідно, делегувати до парламенту депутатів від цього регіону пропорційно до набраних відсотків.

Та чомусь здається, що ця норма не пройде. А 5 % у всій Україні «Єдиний центр» не набере. Не набере й одного. Тоді Балогам залишиться хіба що концентруватися на місцевих виборах і намагатися зберегти хоч якісь позиції у місцевих органах влади.

Степан Форкош, ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат