Холодний прийом: Порошенка у США приймали, як президента   бананової республіки

24.06.2017 18:56 ПОЛІТИКА

Візит президента Петра Порошенка до США був знаковим. Сам Порошенко вихвалявся тим, що він раніше за ненависного Президента Росії Путіна буде мати зустріч із Президентом США Дональдом Трампом. Тобто, мова йшла про якусь принциповість, а не про результат.


Порошенко дійсно зустрівся з Трампом раніше, ніж це зробив Путін, але експерти відзначають доволі холодний прийом українського президента у Штатах.

Мало того, що Президент США не прийшов зустріти Порошенка, так його ще й не зустріли в аеропорту так, як це визначено певним протоколом — з червоною доріжкою та відповідною церемонією.

Загалом виглядало так, що Петро Порошенко просто заскочив сфотографуватися з Трампом, бо про якісь переговори тет-а-тет і мови не було. Більше того, навіть не було спільного брифінгу.

Тим не менше, прес-служба Президента України продовжує говорити про успішний візит і цитує слова свого патрона, про те, що Україна отримала впевнену підтримку зі сторони Сполучених Штатів.

Що ж було досягнуто? Дональд Трамп дійсно наголосив на підтримці суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, але якоїсь конкретики не було. Летальну зброю нам не дадуть.

«Це велика честь зустрітися сьогодні з президентом Порошенком, Президентом України — місця, де ми всі дуже сильно залучені, ви це бачите, і про це всі читають. Ми мали дуже-дуже хорошу дискусію і досягнуто значного прогресу», — сказав американський президент і більше нічого не конкретизував.

Порошенко ж зазначив, що від Росії вимагають виконання Мінських угод, а саме пакета з безпеки, який полягає на припиненні вогню, відведенні російської артилерії, танків, системи залпового вогню, забезпеченні повного доступу СММ до територій, включно з кордоном.

Ну вимагати, може, й вимагають, але де конкретика? Здогадки? Порошенко сам сказав, що вважає лідера США Дональда Трампа не схожого на людину, яка має «особливі стосунки» з Росією. Ну це ми побачимо після зустрічі Трампа з Путіним. Експерти саме кажуть, що Трамп не поспішав чимось погрожувати Росії та Путіну і стелитися компліментами Порошенку, аж поки не зустрінеться з Президентом Росії. Саме тому у загальному прийом Порошенка у США був доволі холодним.

Тим не менше, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка була у складі української делегації у Вашингтоні, переконує, що візит був вдалим і масксимально ефективний.

«Усі зустрічі Президента України з американським керівництвом були повноцінними, час розмов Петро Порошенко використав максимально ефективно, ключові меседжі донесені й озвучені публічно американськими лідерами: Росія — агресор, санкції триватимуть до повного відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, підтверджено позицію активізації військово-технічного співробітництва, продовження активного діалогу, активного залучення США до вирішення конфлікту з РФ, підтримки реформ», — написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Цікаво було прочитати, що пишуть крупні американські інформаційні агентства про цей візит. Ось, приміром, матеріал від CNN:

«Президенту України Петру Порошенку, який розглядається як ворог російського керівництва, у Вашингтоні, надали досить стриманий прийом. Трамп під час короткого спілкування з пресою повідомив «про великий прогрес» у відносинах між США і Україною. Білий дім також обмежився коротким повідомленням.

У той же час оглядачі відзначають, що Трамп не прийняв Порошенка, як лідерів інших країн. Він потрапив в Білий дім тихо і без традиційних фанфар. Навіть для лідерів невеликих країн до Білого дому зазвичай стелять червоний килим, але в цей раз цього не сталося.

У той же час офіційні особи у Вашингтоні заперечують, що Порошенка холодно прийняли навмисно. В українського президента нібито було більше часу для зустрічі з топ-чиновниками уряду, ніж у інших лідерів».

Однак CNN відзначає, що холодний прийом Порошенка може мати інше підґрунтя. По-перше, український президент відомий як послідовний і жорсткий критик російського лідера Володимира Путіна. Тісні зв’язки між Трампом і Порошенком ймовірно розлютило б російське керівництво.

Також Трамп має особисті зв’язки з Полом Манафортом, який близький до колишнього Президента України Віктора Януковича. Ще одна причина — близькі зв’язки Порошенка з адміністрацією Обами, де його завжди досить дружньо і тепло приймали. Віце-президент Байден навіть зробив Порошенка частиною своєї «лебединої пісні», — останньої закордонної поїздки, яка відбулася напередодні інавгурації Трампа.

Звичайно, у Білому домі добре знають про дружні стосунки Порошенка та Обами і підтримку багатьма представниками влади України на виборах Президента США опонента Трампа — Хіларі Клінтон. Але це вже таке...

Ось як прокоментував візит Петра Порошенка до США відомий закарпатський політик Сергій Ратушняк.

«Україну принизили і образили як непотріб. Трамп не зустрів Порошенка. Трамп не став біля Порошенка. Трамп не вийшов до трибун для спільного брифінгу. Ніяких форматів у збройному конфлікті, окрім ущербного для нас Мінського. Ніяких коштів. Ніякого озброєння... Просто: «Пока і тримайтесь», — написав Сергій Ратушняк у соцмережах.

***

Якою ціною нам дістався безвіз

Деякі українці перебу­вають в ейфорії від того, що отримали безвізовий режим з Євросоюзом. Цю ейфорію розкручують деякі телеканали з потужною рекламою президента Порошенка. Мовляв, пообіцяв і зробив. До речі, всі вже забувають, що обіцяв він уже два роки, а зробилося воно лише зараз.

Але мало хто замислюється, що за таку зручність, як можливість поїхати до Євросоюзу без віз, нам довелося піти на величезні поступки Європі. А окрім того, цей безвіз нам дістався на фоні повного економічного обезкровлення країни. Країна крадіїв та корупціонерів отримала безвіз і відкрила двері для втечі порядних людей у пошуках кращого життя.

Ось як прокоментував отримання українцями безвізу закарпатський політик Сергій Ратушняк:

«Ціна безвізу для України (деякі фрагменти):

— знищена ПОВНІСТЮ хімічна галузь (15млрд $/рік);
— пенсії — 39 € (найнижча в світі);
— металургія, облгази, обленерго, 90 % земель — вкрадені криміналітетом-олігархами, які ще 20—30 років будуть нищити Україну й українців аж до того часу, поки в країні не залишиться 15—20 млн. населення;
— знищена банківська система і 98 банків;
— через рефінансування вкрадено 54 млрд $;
— відсутні кредити для фізосіб і бізнесу. Або ж кредити надаються під 35 % (Європа 1—3 %);
— курс $ — 26—28 (до Майдану — 8 грн./$);
— відсутні (а ті, що були — вкрадені) ДЕРЖАВНІ СТРАХОВІ КОМПАНІЇ. Всі — олігархічні «об­щаки»;
— знищена свобода слова, зібрань;
— суди виносять рішення на догоду владі або за гроші;
— жоден корупціонер і вбивця майданівців НЕ ЗАСУДЖЕНИЙ. Більшість — при владі;
— Всі депутатські мандати і голів міст куплені за кримінальні кошти у одебіленої частки населення (~20 %);
— бажання втікати з України мають 73 % населення, з яких більшість — молодь.
— Насправді в Україні проживає вже приблизно 35 млн. населення. Краща молодь і фахівці на 70—
80 % вже за межами країни. Зали­шок «гречкожерів» — гарантія продовження панування цього режиму.
— влада повністю захоплена сіононенависниками всього українського і слов’янського.

А в іншому: «Все хорошо, прекрасная Маркиза! Все хорошо! Все хорошо!».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат