Ужгородці серед обласних центрів України найменше схвалюють діяльність мера і найчастіше в Україні д

02.04.2016 09:39 ПОЛІТИКА

Про це свідчить соціологічне   муніципальне опитування, проведене Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту.


Подаємо результати опитування щодо Ужгорода.

Ужгород виявився єдиним обласним центром, жоден із опитаних якого не сказав, що повністю схвалює діяльність мера. Лише 19 % опитаних сказали, що швидше схвалюють діяльність мера.

При цьому аж 57 % опитаних ужгородців сказали, що швидше не схвалюють діяльність мера, а ще 12 % відповіли, що зовсім не схвалюють діяльність мера. 11 % ужгородців важко було відповісти на це запитання.

При цьому майже ідентичні цифри у ставленні ужгородців до діяльності виконкому і міської ради Ужгорода.

Чому ужгородці так погано ставляться до міської влади, стає зрозумілим після відповідей на інші запитання соціологічного опитування.

Найгірше в Україні ставлення ужгородців до комунальних підприємств міста. Ніхто не відповів, що цілком схвалює діяльність комунальних підприємств і лише 4 % відповіли, що скоріше схвалюють їх діяльність. При цьому 65 % сказали, що швидше не схвалюють діяльність комунальних підприємств і ще 25 % сказали, що зовсім не схвалюють їх діяльність. 6 % вагалися з відповіддю.

Окрім того, ужгородців не влаштовують тротуари в місті. За цим показником ми на останньому місці в Україні. Ніхто з ужгородців не сказав, що в місті відмінні тротуари, і лише 3 % сказали, що тротуари добрі. При цьому 43 % опитаних сказали, що тротуари середні, 35 % — погані й ще 18 % — жахливі.

На останньому місці в Україні ужгородці й у ставленні до… каналізації. Ніхто з опитаних не сказав, що каналізація в Ужгороді відмінна. Лише 8 % сказали, що ситуація добра, 62 % — середня, 24 % — погана і 5 % — жахлива.

Найгірше в Україні в ужгородців ставлення до громадського транспорту.   Ніхто з опитаних не сказав, що ситуація з громадським транспортом у місті відмінна, і лише 4 % сказали, що ситуація добра. 49 % відповіли, що ситуація середня, 43 % — погана і 4 % — жахлива.

На передостанньому місці в Україні ставлення ужгородців до доріг у місті. Ніхто не сказав, що дороги відмінні, лише 1 % опитаних сказали, що дороги добрі, а 12 % відповіли, що стан доріг середній. При цьому 48 % опитаних відповіли, що дороги в місті погані, і ще 39 % сказали, що дороги жахливі.

Ну і нарешті на останньому місці в Україні ужгородці у ставленні до водопостачання. При цьому лише 2 % відповіли, що водопостачання відмінне, 12 % відповіли, що хороше, 58 % — середнє, 25 % — погане і 3 % — жахливе.

А ще ужгородці серед останніх місць у ставленні до паркування, екології та інших категорій.

На питання, наскільки актуальною для міста є проблема з корупцією, 98 % ужгородців відповіли, що проблема з корупцією є. Із них 51 % сказали, що це суттєва проблема, а 47 % відповіли, що це скоріше проблема. Лише   1 % ужгородців сказали, що корупція це неважлива проблема, і ще 1 % відповіли, що зовсім не проблема.

До речі, минулого року 74 % ужгородців сказали, що корупція це суттєва проблема, 18 % — скоріше проблема, 3 % — неважлива проблема і 4 % — зовсім не проблема.

Що стосується кумівства у владі, то ужгородці серед тих, хто не вважає це великою проблемою. Лише 42 % ужгородців сказали, що це суттєва проблема (приміром, у Миколаєві суттєвою проблемою кумівство у владі назвали 71 % опитаних). Ще 39 % ужгородців вважають кумівство скоріше проблемою, 15 % — неважливою проблемою і 5 % зовсім не проблемою.

Лише 15 % ужгородців вважають, що міський голова докладає зусилля для подолання корупції, й це один із найнижчих показників у Україні. 66 % ужгородців відповіли, що мер не докладає зусиль для подолання корупції, й це найвищий відсоток в Україні. Ще 19 % ужгородцям було важко відповісти на це запитання.

На жаль, ужгородці найчастіше в Україні дають хабарі. Протягом останніх двох років 3 % ужгородців давали хабарі частіше, ніж 5 разів, і аж 14 % сказали, що давали хабарі від 3 до 5 разів, 28 % опитаних ужгородців зізналися, що давали один або два рази хабар за цей період. Таким чином, 45 % ужгородців протягом двох останніх років давали хабарі. 37 % не давали хабарі, 7 % відмовилися відповідати на це запитання, тому і серед них можуть бути ті, хто давав хабарі. Ще 11 % ужгородців було важко відповісти на це запитання.

При цьому 80 % ужгородців розуміють, що давати хабарі є корупційним актом. 10 % сказали, що це не корупція, і ще 10 % було важко відповісти на це запитання.

Опитування було проведене 20 січня — 8 лютого 2016 року з допомогою інтерв’ю face-to-face вдома у респондентів.

Цільова аудиторія — постійні жителі України віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною для населення міст за віком і статтю.

Статистична похибка для кожного міста не перевищує ± 3,5 %.

Досяжність респондентів у середньому склала 62,8 %.

Опитування профінансоване урядом Канади.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат