У нас нема шансів   протистояти Росії

27.02.2016 09:49 ПОЛІТИКА

Тепер уже остаточно зрозуміло, що у нас не було можливості втримати Крим і була загроза втратити всю країну.

Багато патріотів України обурюються тим, що влада України погодилася на перемир’я з фашистською путінською Росією і припинила вій­ну, фактично віддавши території Криму та Донбасу агресорові.

Патріоти кажуть, що ми здатні відвоювати свої території, потрібна лише воля влади. Насправді ж усе зовсім не так.

Із приходом до влади Віктора Януковича ФСБ Росії методично розвалювала українську армію, а майже все командування нашої армії шпигувало на користь Росії. У нас навіть збройні сили очолював громадянин Росії. Днями «УП» оприлюднила документи зі стенограмою засідання Ради нацбезпеки та оборони України відразу після початку окупації Росією Криму. І саме з цієї стенограми видно, що армії в України вже фактично не було, а російські війська могли захопити Київ за три години.

На початок агресії Росії у Криму Україна могла для захисту своєї території зібрати всього з 5 тисяч боєздатних військових. Про це доповідав на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року тодішній міністр оборони Ігор Тенюх. Він тоді розповів про концентрацію російських військ на кордоні з Україною.

«На Київському, Харківському і Донецькому напрямках уже сконцентровано 38 тисяч осіб, 761 одиниця збройної танкової техніки, 2200 броньованих машин, 720 артилерійських систем залпового вогню, також до 40 ударних вертольотів і 90 вертольотів бойового забезпечення та 90 літаків штурмової авіації. В акваторії Чорного моря на бойове чергування вийшло 80 військових кораблів РФ», — повідомив Тенюх.

За його словами, з командуючим українськими ВМС мав розмову командир ЧФ РФ, який заявив, що Росія «піде до кінця», і закликав не опиратися, щоб «не було крові й все обійшлося мирно».

«Ті, хто захоплює об’єкти у Криму, це — спецпризнач, який пройшов бойовий вишкіл у «гарячих» точках Росії», — розповів Тенюх. Він просив дозволу перевести війська у повну бойову готовність та права застосовувати бойову авіацію у разі вторгнення.

Тенюх розповів, що у військових частинах у Криму посилили охорону, але «є прохання, щоб не було прямого військового контакту». «Ми не готові до повномасштабної війни. Нам потрібен час, нам потрібна допомога… Буду говорити відверто. Сьогодні у нас немає армії. Вона системно знищувалася Януковичем та його оточенням під керівництвом російських спецслужб», — заявив він.

Тенюх повідомив, що Україна може зібрати «зі всієї країни військове угруповання чисельністю близько 5 тисяч військовослужбовців, здатних виконувати бойове завдання».

«Їх можемо кинути в Крим, але це не вирішить проблему Криму. Ми їх там просто покладемо. А що робити з тисячами кілометрів кордону та підготовкою Росії до вторгнення? Коли зайдуть зранку з боку Чернігівської області, то до вечора вже у Києві будуть», — сказав міністр.

Крім того, за даними Тенюха, у Криму все угруповання української армії налічувало 15 тисяч військових. Проте, на уточнення Турчинова, яка кількість із них боєздатна, Тенюх заявив:

«Важко відповісти. Більшість серед військових — місцеві контрактники. Для них служба — це заробіток. Настрій населення в Криму ви знаєте. Плюс молодь, «срочники», які вряд чи будуть воювати. Готових виконати наказ щодо застосування зброї буде 1,5—2 тисячі максимум».

У ході дискусії на РНБО щодо можливості запровадженя воєнного стану після початку активізації російських військових у Криму Арсеній Яценюк повідомив, що «у нас на казначейському рахунку взагалі відсутні гроші».

«Тому моя пропозиція, шановний Олександре Валентиновичу (Турчинов — Ред.), у першу чергу спробувати вирішити якомога швидше це через політичні консультації і через іноземних посередників», — заявив Яценюк.

На його переконання, провокування України на запровадження воєнного стану — «це частина їхнього (російського — Ред.) плану». «Росія зразу введе війська на материкову Україну. За інформацією міністра оборони, у нас немає сил Київ захистити», — заявив Яценюк. Він виступав за політичні консультації і, на крайній випадок, за надання «додаткових прав Автономії (Криму — Ред.)».

Засідання перервав телефонний дзвінок Турчинову спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна.

«Наришкін передав мені погрози від Путіна. Вони не виключають, як він сказав, прийняття жорстких рішень (щодо) України за переслідування росіян і російськомовних. Мабуть, (нерозбірливе слово), на прийняття рішення щодо введення військ не тільки до Криму. Передав слова Путіна, що якщо загине хоч один росіянин — вони оголосять нас військовими злочинцями і будуть переслідувати по всьому світу», — розповів Турчинов.

«Я відповів, що, розпочавши агресію проти України, вони вже стали злочинцями і будуть відповідати перед міжнародним судом», — додав він.

Після цього він поставив на голосування питання щодо запровадження воєнного стану, але в розмову втрутилася Юлія Тимошенко. На яких підставах вона перебувала на закритому засіданні РНБО невідомо.

Тимошенко заявила, що Росія намагається спровокувати Україну «на помилку». «Путін хоче реалізувати абхазький сценарій і тільки чекає, аби ми дали йому привід. Ви пригадуєте, як тоді повівся на його провокацію Саакашвілі, і програв! Ми не маємо права повторювати його помилок», — заявила Тимошенко.

«Тому ми маємо сьогодні благати все міжнародне товариство стати на захист України. Це наша єдина надія. Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш… Ніякого воєнного стану і активізації наших військ!», — додала вона.

Тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що розвідка і західні партнери повідомляли про «готовність Росії до введення військ, що концентруються вздовж нашого кордону». «І американці, і німці — всі в один голос просять нас не починати ніяких активних дій, бо, за даними їхніх розвідок, Путін використає це для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення», — розповів Наливайченко.

Але Турчинов все ж поставив питання воєнного стану на голосування. «Хто «За»? Ясно. «За» — один Турчинов. Це означає, що рішення не прийнято», — наводяться у стенограмі слова Турчинова.

Як відомо, голова комітету нацбезпеки у Раді Сергій Пашинський стверджує, що Росія планувала вторгнення в Україну у 2014 році, Крим був лише частиною операції.

Публікація звіту засідання РНБО розкрила українцям очі на те, що насправді тоді відбувалося і чим все могло закінчитися. Фашистська Росія тривалий час майже 80 % свого нафтодоларового бюджету кидала на армію. Тепер Росія показала всьому світу, що здатна бомбардувати Сирію і ніхто не посміє їй перечити. Російські агресори залякали всіх. І ніхто не перечить Путіну, бо всі розуміють, що шизофренік із Кремля не зупиниться ні перед чим і може розв’язати глобальну третю світову війну, яка закінчиться глобальною катастрофою нашої планети.

Все, що залишається владі Україні, так це лити сльози перед США та Європою і миритися з шантажем російських окупантів. А ще розслідувати, як так сталося, що армію розвалили.

Наразі Генеральна прокуратура розслідує справу щодо розвалу обороноздатності України, яка передувала захопленню Криму та агресії Росії на Донбасі.

Про це розповів на засіданні комітету Верховної Ради з національної безпеки Сергій Пашинський, надаючи стенограму засідання РНБО від 20 лютого 2014 року.

«Місто Клімово, за 45 кілометрів від Чернігова (яке за 2 години їзди від Києва — Ред.). Анексія Криму це не був фрагмент, це була ціла операція. І прикордонники нам доповідали, що за їхньою інформацією батальйонна група (50 танків і 200 БМП, БТРів) отримала команду за підтримки авіації іти на Київ. Це 3—3,5 години», — сказав він.

«Паралельно ми підняли 72-гу бригаду міста Біла Церква за бойовою тривогою. 90 % техніки не покинуло парків — не завелися фізично: не було акумуляторів», — повідомив Пашинський. Він зазначив, що техніка не йшла, бо «проводки давно згнили, а нових не було».

«Роками ніхто не перевіряв зброю, десятиріччями. Всю систему ППО, починаючи з 2005 року, все, що було «живе», продали», — сказав Пашинський.

Пашинський також нагадав, що раніше на комітеті згадували свідчення того, що військове керівництво України часто виконувало вказівки Кремля. «Ми призначили командувача Військово-морських сил о 10-й вечора — о 9-й ранку він вже приніс присягу Росії і почав своїм офіцерам давати команди», — сказав він.

«Пан Ходаківський — штатний боєць спецпідрозділу «Альфа» СБУ у Донецьку. Де він зараз?», — сказав також він на засіданні. Пашинському відповіли: «Він зараз у Донецьку, керує батальйоном «Схід» і волає, що його хочуть вбити».

«Люди добрі, коли у нас на Майдан виходить позавчора Маломуж — радник Януковича, всі 4 роки був радником — і починає нас із вами закликати до чогось, це спроби розхитати ситуацію, спроби зірвати цю ситуацію», — заявив він. «Я впевнений, ми тоді втрималися тільки тому, що народ України встав, як один, на заваді агресії Путіна. Там усе було розписано як по нотах», — сказав Пашинський.

Тепер уже нема сумнівів у тому, що Україна повинна створити професійну армію. Навіть кампанія з набору контрактної армії була у нас напівфіктивною. До контрактної армії брали навіть маргіналів, які розглядали контрактну армію, як можливість отримати заробіток і мати житло. І ніхто тоді не думав, що це все-таки армія, яка утримується за гроші інженерів, робітників і аграріїв, тому у випадку війни контрактники повинні не соплі жувати, а захищати народ.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат