Народ протверезів, коли побачив, як живуть чиновники

05.11.2016 19:52 ПОЛІТИКА

Всі чиновники України змушені були до кінця жовтня заповнити електронні декларації. І віднині всі українці можуть подивитися, як живуть їхні обранці та керманичі. Добре живуть. На відміну від народу.


«Люди, які голосують за злодіїв, зрадників і шахраїв, не є їх жертвами. Вони співучасники», — казав Джордж Оруелл. Тому не потрібно робити круглі очі тим, хто брав 500 гривень на виборах, щоб надати омріяне крісло під задницю тому чи іншому депутатові. Схема проста: витратити кілька десятків мільйонів на бидломасу на виборах, щоб потім «повернути» собі хоч у десять разів більше. То кого бидломаса хотіла бачити в депутатських і чиновницьких кріслах? Чесних та бідних? А як їм туди потрапити без того, щоб тій таки бидломасі не дати 500 грн.? Тому тепер просто потрібно спостерігати над тим, як «еліта» жирує.

А от дивує трошки інше. Більшість чиновників та депутатів зберігають свої гроші не в банках, а в матрацах. Навіть банкіри. Більше того, зберігають не у гривнях, а в доларах. Навіть глава Нацбанку Гонтарєва тримає в банку майже 2 мільйони доларів. То чи повинен простий українець довіряти банкам? Чи повинен він довіряти національній валюті?

Деякі найцікавіші декларації

Колишній комбат «Айдару», а нині народний депутат із групи «Воля народу» Сергій Мельничук задекларував, що в нього є триль­йон гривень готівки. Звичайно, це жарт, бо стільки готівки в Україні немає (наразі весь запас гривневих коштів у Україні сягає 355 млрд. грн., а обсяг гривневої готівки поза банками становить близько 290 млрд. грн.). Пізніше Мельничук сказав, що пожартував, і вирішив записати свої справжні мільйонні статки.

Але, як відомо, за брехню в декларації передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Загалом усі нардепи Верховної Ради задекларували 12 мільярдів гривень, із яких понад 70 % цих грошей народні обранці тримають готівкою.

Народні депутати від БПП Богдан та Ярослав Дубневичі вказали у своїх електронних деклараціях, що тримають у готівці понад 578,4 млн. грн., а з врахуванням готівки, задекларованої дружиною Богдана Дубневича — понад 715 млн. грн.

Крім того, на Богдана Дубневича та членів його сім’ї зареєстровано… 409 об’єктів нерухомого майна. Ярослав Дубневич із сім’єю володіють… 273 об’єктами нерухомості.

Потішив заступник голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко, який задекларував… храм Успіння Пресвятої Богородиці в селі Бирлівка Бершадського району Вінницької області.

Ще один депутат-порошенківець Руслан Демчак задекларував 133 млн. грн. у готівці. Причому Демчак — банкір. Йому раніше належав «Ерде банк», який у 2012 році визнали неплатоспроможним.

Ще один показовий декларант — голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. Він задекларував п’ять ділянок у селі Козин (Обухівський район, Київська область), де живе майже вся чиновницька еліта України.

Насіров також володіє 20 земельними ділянками в селі Количівка Чернігівської області. У нього є квартира в Києві площею 157 кв. м і три квартири, записані на дружину. Голова ДФС також має два будинки в Київській області.

Крім того, Насіров задекларував 1,16 млн. дол., 450 тис. євро та 4,35 млн. грн. готівки. Є готівка і в дружини: 320 тис. дол., 240 тис. євро та 3,1 млн. грн.

Народний депутат В’ячеслав Константиновський колись продав свій Rolls Royce за 2,5 млн. грн., які, як похвалився, витратив на допомогу пораненим та придбання спорядження для армії. Тобто в еквіваленті — 100 тисяч доларів. Але для чого було продавати машину, якщо в декларації Констатиновський вказав, що має майже 15 мільйнів доларів готівкою?

Особливо блюзнірськими видаються декларації тих, хто кричить із мікрофонів, як він уболіває за народ і бореться з олігархами. Один із них — Олег Ляшко. Так от, цей популіст задекларував майже мільйон доларів готівкою. Радикали взагалі люди не бідні.

Депутат із фракції Олега Ляшка Андрій Лозовий задекларував вісім картин, п’ять дорогих годинників, колекцію вин (186 пляшок), голландські та англійські меблі ХІХ століття. Крім того в декларації Лозового — 72 ікони, 32 одиниці холодної зброї ХІХ—ХХ століть, а також хрест-енколпіон зі Святими мощами ХІІІ століття. Звичайно, майже всі представники так званого «Опозиційного блоку» задекларували просто неймовірні статки, які дісталися їм у період правління Януковича. Закарпаття також має нардепа в «Опозиційному блоці» — Нестора Шуфрича. Колись ми повідомляли про те, що Шуфрич заборгував багато грошей футболістам клубу «Говерла». Згодом команда взагалі припинила існування. Трохи дивно, бо Шуфрич не є бідним. Він у 2015 році задекларував 25 млн. грн. готівкою, 71 старовинну книгу, колекцію живопису (287 одиниць), колекцію старовинного фарфору (121 предмет), 17 годинників. А найбільше приголомшує колекція зброї: 156 одиниць вогнепальної та 568 одиниць холодної.

Всі ці декларації чиновників повинні перевірити правоохоронці й дати свою оцінку. Якщо ти не бізнесмен, то звідки гроші? А навіть якщо бізнесмен, то вкажи, скільки ти сплатив податків, якщо вже отримав такий прибуток. Але чи можна сподіватися справедливого розслідування?

Тепер про наших баранів

Окрім Шуфрича інші закарпатські нардепи також не бідні. І гроші здебільшого вони тримають у готівці.

Валерій Лунченко від «Народного фронту» задекларував готівкових коштів майже два мільйони гривень та 20 тисяч євро, хоча зрозуміло, що грошей у нього значно більше.

Головний патрон обласного «Відродження» нардеп Михайло Ланьо задекларував готівкою 130 тис. гривень та 450 тисяч доларів. 115 863 грн. він має на рахунку в банку. 710 тис. гривень готівкою записав на дружину.

Двоюрідний брат Віктора Балоги Василь Петьовка, як ми повідомляли, розірвав стосунки з Віктором, вийшов із «Єдиного центру» і тепер він член фракції «Воля народу». Гроші у Василя є. Понад 2,5 млн. українськими, 130 тисяч європейськими та 70 тисяч американськими. Ще купа грошей записав на дружину та сина.

Порошенківці Валерій Пацкан та Роберт Горват чомусь дуже скромні. Перший задекларував 300 тисяч доларів готівки, а Горват задекларував мільйон гривень, 52 тис. доларів та 21 тисячу євро готівкових коштів.

Вітя Балога не менш скромно записав, що всього 160 тисяч гривень тримає на рахунках. А готівкою має по півтораста тисяч у гривнях та євро. У його співмешканки Оксани Балоги — 650 тисяч євро готівкою. У сина Павла Балоги 19 932 грн. розміщено на банківських рахунках, 170 000 грн. та 110 000 доларів готівки. Такі собі кишенькові гроші.

А от брат Віктора Іванко Балога на свого сина записав зовсім мало: 200 000 грн. та 20 000 євро готівки. На дружину вже значно більше: 450 тисяч у євро та 5,5 млн. гривень готівки. Собі Іванко записав 2,75 млн. грн. та 1 млн. доларів готівки.

Ще один брат — Павлик Балога — копійки має на рахунках і доволі добрі гроші записав у готівку — 1,3 млн. євро та 250 тис. доларів. Ще 3,5 млн. грн. записав на дружину.

Не нардепами єдиними…

Місцеві закарпатські чиновники також не бідні. Знайшли ж мільйони на підкуп виборців…

Мер Ужгорода Богдан Андріїв задекларував майже 24 мільйони гривень на рахунку в банку, його дружина Влада має права власності на 51 030 096 гривень у 8 компаніях у 2015 році. Мер Ужгорода у 2015 році отримав 116 029 гривень зарплати, 258 432 гривні дивідендів і 859 440 гривень доходу від передачі в оренду майна.

Влада Андріїв володіє акціями «Ужгородського АТП-12107» та «Закарпатавтотранс», а також різними частками в загальних капіталах компаній «Водограй», «Альтенер», «Зелена технологія», «Срібний лід», «Сонячна енергія ПЛЮС» і «Гідро +». На рахунку в «Укрексімбанку» вона зберігає 1 080 030 гривень.

Дохід дружини мера Ужгорода за 2015 рік склав: зарплата — 298 705 гривень, дивіденди — 400 220 гривень, страхові виплати — 8 219 гривень, дохід від підприємницької діяльності — 442 225 гривень, відсотки — 4,48 млн. гривень.

У Андріїва — 5 земельних ділянок, дві квартири, а також офіс. Дружина володіє трьома земельними ділянками; сімома квартирами, магазином 110 кв. м і будівлями 273,4 кв. м. Андріїв володіє автомобільним причепом, дружина — автомобілем Mercedes ML 350 4Matic 2012 р. випуску, автобусами Iveco 2004 року і ПАЗами.

Не бідним є і мер Мукачева Андрій Балога, який задекларував 6 земельних ділянок у Мукачеві й поряд із містом, будинок на 314,1 кв. м, рибне господарство та гараж. Крім того мер Мукачева володіє трьома автівками — Land Rover Defender (2008 року), Audi A8 (2011 року), Mercedes-Benz (2015 року) та двома причепами.

За основним місцем роботи в мерії Балога задекларував зарплату у 24 608 грн., а у фірмі Мукачівський інститут меблів — 67 338 грн. На рахунку в ОТП-Банку Андрій Балога тримає 45 369 грн. Але головне: Балога-молодший тримає 850 тисяч євро готівкою.

Дружина Андрія Балоги задекларувала квартиру в Ужгороді. Крім того, вона має корпоративні права у трьох підприємствах і є кінцевим власником ще чотирьох. Берегівський міський голова Золтан Баб’як задекларував квартиру площею 100 м2 у Берегові та автомобіль Skoda Superb 2013 року випуску. Дружині міського голови Берегова належать 2 земельні ділянки та будинок на Берегівщині. Також Золтан Адальбертович зареєстрував заробітну плату 135 тисяч 823 гривень, отриману протягом року.

Натомість мер Хуста Володимир Кащук не має жодного автомобіля. Він вказав житловий будинок у Хусті, земельні ділянки площею 839 та 1068 м2, та недобудоване господарське приміщення. Його дружині, Ганні Кащук, належать земельна ділянка площею 10 055 м2 і «вбудовані приміщення» площею 52,4 та 75,0 м2. Також Володимир Кащук зареєстрував заробітну плату 175 тисяч 962 гривні, отриману протягом року, та 117 тисяч гривень готівки.

А голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявляв журналістам, що готівку вдома не тримає, бо для цього є банки. Згідно з його декларацією, чиновник має 3 квартири, одна з яких у Румунії, одне паркомісце в Києві. Задекларував два квадроцикли і один снігохід. За минулий рік Москаль заробив 155 465 гривень, а також отримав 198 748 гривень пенсії. В Ощадбанку в нього зберігається 75 000 гривень.

Декларація короля «Рошена»

Ну так, країна наша за рівнем життя і за рештою соціально-економічних показників на останньому місці в Європі. Іноземці не поспішають надавати нам допомогу. Бо вони бачать шикарне життя чиновників. І один із найбагатших українців — президент Петро Порошенко.

За основним місцем роботи у 2015 році він отримав усього 121 054 грн. Проте Порошенко отримав прибуток від процентів у сумі 12,3 млн. грн., мільйон грн. — інвестиційний прибуток при погашенні ОВГЗ, 46 млн. грн. — курсова різниця при погашенні ОВГЗ від їх вартості, 2,7 млн. грн. — курсова різниця при інвестиційному прибутку при погашенні ОВГЗ.

Петро Порошенко тримає свої заощадження в «Міжнародному Інвестиційному Банку»: в нього на рахунках є 540 478 грн., 26,3 млн. доларів і 14 372 євро.

Петро Порошенко володіє житловим будинком площею 1331,70 м2 в елітному селищі Козин, який він придбав у 2012 році. Також у нього є дві квартири в Києві площею 134,06 і 82,15 м2, куплені у 90-ті роки, і квартира у Вінниці площею 68,20 м2, яку Порошенко придбав у 2007 році. Ще одна квартира в Києві значиться як спільна власність із дружиною.

Також президент володіє нежитловим приміщенням в Одесі. Окрім того, у декларації вказана база відпочинку «Лебідь» в Одеській області вартістю 1,111 млн. грн. У власності у Президента України є дві земельні ділянки у Козині, ще одну ділянку у цьому селищі площею 7 511 м2 він орендує. У Києві у Порошенка є три земельні ділянки.

Порошенко володіє 65 картинами українських та російських майстрів ХІХ—ХХ століття, колекцією з 15 картин старих майстрів, чотирма картинами сучасних художників імпресіоністів та сюрреалістів, колекцією скульптур ХІХ—ХХ століття.

Порошенко також володіє автомобілем Mercedes-Вenz Vito 116 CDI і катером Bayliner 185 BR. Дружина президента має у власності автомобіль Jaguar XF 4/2 Lv8.

Ну і нарешті, Порошенко задекларував права власності у понад 100 компаніях в Україні, Росії, Польщі, Іспанії, Китаї, на Кіпрі, Британських Віргінських островах та в Нідерландах. Серед них — суднобудівний завод, завод скловиробів, низка телерадіокомпаній, спортивно-оздоровчий комплекс, страхові компанії, агрофірми, «Міжнародний Інвестиційний Банк», корпорація «Рошен» та інші. Зазначимо, що серед задекларованих компаній є «Севастопольський морський завод», «Севморверфь», «Севмортранс» і Фінансово-страхова компанія «Адміралтейська», які розташовані в окупованому Криму.

Комусь в Україні жити добре.


Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат