Москаль вимагає від Балог справедливості щодо фінансування профтехосвіти у Мукачеві

16.07.2016 11:29 ПОЛІТИКА

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вимагає від мера Мукачева Андрія Балоги повного фінансування закладів профтехосвіти міста і не розмежовувати абітурієнтів на своїх та чужих.

Мукачівська міськрада, налякавшись відповідальності за невиконання рішення суду, яке тягне за собою розпуск міськради і призначення позачергових виборів, нишком прийняла зміни до бюджету, про які не повідомив жоден пробалогівський інформаційний «гівномет», — заявляє голова ОДА Геннадій Москаль. — Однак трьом ПТНЗ виділені тільки 20 мільйонів 213 тисяч 739 гривень, тоді як потреба у їх фінансуванні до кінця року становить 29 мільйонів 503 тисячі 500 гривень.

Це з урахуванням заборгованості за травень і червень цього року. Тобто понад 9 мільйонів міськрада так і не виділила, тому рішення суду не виконане. Депутати під диктовку Балог проголосували за якусь «фількіну грамоту», залишивши дітей і персонал профтехучилищ без законних зарплат і стипендій, і думають, що це зійде їм із рук. Попереджую, що такий варіант не пройде. Три мукачівські ПТНЗ будуть фінансуватися з міського бюджету в повному обсязі, так, як фінансуються в інших обласних містах Закарпаття. Мукачево буде жити за законами України, а не за «понятіями», написаними в Синяку чи Завидові. Виконавче провадження Мін’юсту залишається чинним, і якщо всю необхідну суму профтехучилищам не виділить ця Мукачівська міськрада, їх виділить нова, обрана на позачергових виборах».

Згодом прес-служба Закарпатської ОДА розповсюдила ще одну заяву.

«Аби будь-якою ціною зменшити фінансування трьох професійно-технічних закладів (ПТНЗ), розташованих у Мукачеві, міська рада примусила директорів ПТНЗ удвічі зменшити кількість прийому дітей на навчання з вересня цього року. За рахунок різкого зменшення учнів замість 29,5 мільйона гривень, передбачених на потреби трьох профтехучилищ до кінця року, міська рада нишком прийняла рішення виділити 20,2 мільйона гривень. Крім того мер міста дав указівку директорам профтехучилищ приймати з вересня цього року на навчання тільки тих дітей, що отримають направлення з підприємств Мукачева. Таким чином створюється штучне обмеження кількості майбутніх учнів, щоб будь-яким методом обрізати фінансування профтехосвіти.

— Я розумію, що мукачівській владі взагалі не потрібні профтехучилища, і якщо дати їй волю, через тиждень ПТНЗ будуть закриті, а на їх місці з’являться розважальні заклади чи нелегальні борделі, — заявляє голова ОДА Геннадій Москаль. — Однак мукачівські ПТНЗ і далі будуть функціонувати в нормальних умовах, як функціонують у інших обласних містах Закарпаття.

Погодження про подвійне скорочення набору учнів мною скасоване. Щодо прийому на навчання дітей виключно із направленнями мукачівських підприємств, то це взагалі ні в які рамки не вписується. На початку року мукачівська влада, не бажаючи фінансувати ПТНЗ, так само використовувала аргумент, що в училищах навчається тільки частина мешканців Мукачева, а всі інші «понаєхалі тут». За таким же принципом можна вигнати з Ужгородського Нацуніверситету студентів із інших областей або вилучити з міського бюджету Мукачева податки всіх тих, хто працює в місті, але проживає за його межами.

Попереджую, що якщо дізнаюся хоч про один факт, що в мукачівських профтехучилищах у дитини відмовилися прийняти документи, бо в неї направлення не з Мукачева, а, наприклад, з Ужгорода чи Львова, одразу звернуся до суду. І цей суд мерія Мукачева програє так само з тріском, як програла суд щодо фінансування ПТНЗ. Я примушу мукачівську міську раду діяти за законом. В іншому разі вона буде розпущена за невиконання рішення суду. Заодно закликаю мешканців Мукачева наступного разу обирати адекватного міського голову, а не представника якогось сімейно-політичного клану, який не розбирається в управлінні, штучно створює в Мукачеві соціальну напругу, провокує акції протесту з перекриттям міжнародної траси й блокуванням мерії і дискредитує поняття влади як такої».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат