Хто з закарпатців отримав гроші з «чорної каси» «регіоналів»?

03.06.2016 19:57 ПОЛІТИКА

В Україні новий скандал: екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак передав до Антикорупційного бюро так звану «амбарну» книгу Партії регіонів, у якій зафіксовано різні видатки на гонорари та виплату хабарів. Видання «Українська правда» опублікувало ці документи, що свідчать про чорну бухгалтерію Партії регіонів, зокрема про те, як фінансувалася партія, куди витрачалися кошти.


Це розписки про отримання коштів з прізвищами особи, підписами, сумою, де вказане цільове призначення платежів. Документи стосуються першого півріччя 2012 року. Тобто   періоду виборів.

Загалом за вказаний період видатки партії становили близько 66 млн. доларів.

«Найбільш кричуще — це хабарі членам ЦВК, які вимірювалися мільйонами доларів… Це гроші, які платилися третім силам, у тому числі це партія «Наша Україна» та Комуністична партія», — зазначив депутат Сергій Лещенко на брифінгу.

Так, у списках значаться виплати, зокрема, голові ЦВК Михайлові Охендовському та тодішньому депутатові, а пізніше голові Мін’юсту Олені Лукаш. Її сестра Тетяна Лукаш — член ЦВК із 2007 року. У матеріалах ідеться про те, що людина з даними «М. В. Охендовський», які повністю відповідають паспортним даним голови ЦВК Михайла Охендовського, отримала 1525 доларів на відрядження 8 червня 2012 року. На той момент Охендовський був членом Центральної виборчої комісії.

Основними кураторами, згідно з документами, є колишній голова бюджетного комітету Євген Геллер і Віталій Калюжний, які отримували великі гроші на фінансування діяльності партії.

Серед витрат також є 100 тисяч доларів на міжнародний піар Партії регіонів.

Крім того, документи свідчать про «тушкування» і скуповування голосів у Верховній Раді минулого скликання. Наприклад, фігурантом є Ігор Рибаков, який отримував гроші за голосування.

Фігурують у списках і журналісти та політологи.

Звичайно, багато з фігурантів списків наразі намагаються відгородитися від них і переконують, що це підробка.

А в ЦВК вважають, що публікація матеріалів «чорної бухгалтерії ПР» є спробою зірвати проведення голосування в семи округах для дообрання народних депутатів у парламент.

У той час багато експертів говорили про те, що «Наша Україна» Віктора Ющенка підтанцьовує в «регіоналів». І ось зараз у оприлюдненій книзі з «чорною касою» Партії регіонів ми бачимо, як лідер партії Костенко кілька разів брав великі суми, які сягають за мільйон доларів.

З цього приводу цікавою є заява нинішнього голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який «наїхав» на Ющенка та Балогу.

Закарпатський губернатор Геннадій Москаль стверджує, що екс-президент Віктор Ющенко та глави його секретаріату Віктор Балога і Віра Ульянченко отримали майже мільярд доларів за передачу влади Януковичу.

Про це йдеться на особистому сайті Москаля.

«Що ми шукаємо в «чорній касі» Партії регіонів на два мільярди доларів, якщо майже один мільярд забрали за здавання влади Януковичу колишній Президент України Ющенко та його глави адміністрацій Балога і Ульянченко?» — обурився він.

За словами губернатора, це «всім добре відомо». Також прикладом афери Ющенка він назвав «Лікарню майбутнього», яку так і не збудували.

«Невже важко підняти матеріали, коли Віктор Ющенко та його дружина Катерина створили фонд «Україна 3000» і в прямих ефірах влаштовували телемарафони, збираючи кошти для будівництва дитячої «Лікарні майбутнього»? У фонд добровільно-примусово платили всі олігархи — по 10, 50, 100 мільйонів гривень. А прості громадяни, що наївно повірили в цю аферу, вносили добровільні пожертви хто скільки міг. У результаті гроші з фонду вкрали, ніякої лікарні ніхто не збирався будувати і не збудував», — заявив він.

Москаль додав, що ще за часів президенства Віктора Януковича особисто направляв усі матеріали в Генеральну прокуратуру.

Він також обурився, що цим питанням не займається НАБУ і навів у приклад Антикорупційне бюро Румунії.

«Будь-яке антикорупційне бю­ро починає свою роботу з вищого керівництва держави, тому я пропоную почати з екс-президента України Віктора Ющенка. А від нього ниточки потягнуться і до «чорної каси» Партії регіонів, і до корупційних схем, за якими він здав владу Януковичу», — додав Москаль.

Коментар Москаля не сподобався Вікторові Балозі, але заперечити він нічого по суті не зміг. Балога лише написав, що нехай Національне антикорупційне бюро тепер розслідує заяву Москаля на предмет достовірності.

А згодом в іншому коментарі Геннадій Москаль припустив, як «амбарна» книга Партії регіонів могла зникнути. Він заявляє, що списки отримувачів грошей із «чорної каси» Партії регіонів були викрадені під час підпалу центрального офісу Партії регіонів на вул. Липській у Києві 18 лютого 2014 року під час Революції гідності. Підпал був інспірований Службою безпеки України.

— Я був членом Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування злочинів під час Революції гідності й розглядав цей підпал як один із епізодів, — зазначає Г. Москаль. — Офіс Партії регіонів на Липській належав нардепові від ПР Григорієві Смітюху, котрий тоді мав конфлікт із керівництвом партії, тому його майно не було шкода принести «в жертву». До речі, Смітюх так само схилявся до версії, що підпал був інспірований тодішньою владною верхівкою.

Причина — продемонструвати суспільству крайній екстремізм протестувальників і дати привід Януковичу вжити щодо них жорстких заходів. Однак на той час, 18 лютого, ситуація у країні вже не контролювалася Адміністрацією Президента. Підпал влаштували зсередини працівники СБУ або їхня агентура, а вже після цього до партійного офісу збіглися протестувальники. Під час пожежі загинули двоє людей. У метушні, що виникла, з офісу викрали гроші, цінні речі та «амбарну книгу» Партії регіонів, яка знаходилася в СБУ. А тепер її вирішили таким чином легалізувати. До речі, кримінальна справа з підпалу офісу ПР досьогодні так і не розслідувана до кінця, палії не встановлені й не притягнуті до кримінальної відповідальності.

Загалом екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак каже, що «чорні видатки» «регіоналів» сягали за 2 мільярди доларів. У оприлюднених списках майже проігнорована Закарпатська область. Хоча, як пише сайт «Мукачево.нет», в одному епізоді фігурує прізвище С. Іванщика, який отримав для Закарпаття за липень—серпень 400 тисяч доларів. Чи на зарплати однопартійців, чи куди інде — не зазначалося. Хто такий Іванщик, не знають навіть місцеві екс-«регі­онали».

Але якщо з «регіоналами» все ясно, то можна не сумніватися, що частина коштів із «чорної каси» Партії регіонів у Закарпатті осіла й у штабах місцевої «Нашої України», яка підгравала Януковичу.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат