Стрілянина на Драгобраті

15.01.2016 19:19 ПОЛІТИКА

П’яний бешкет «правосеків» чи спланована акція?

Вранці 10 січня до правоохоронних органів міста Рахова надійшла інформація про велику бійку, що сталася на одній із туристичних баз на Драгобраті орієнтовно між 4-ю та 7-ю годинами ранку. Згодом стало відомо, що події відбувалися в готелі «Хата магната».

Внаслідок бійки кілька людей були госпіталізовані. Застосовувалася зброя.

Від самого початку повідомлялося, що бійку спровокували бійці «Правого сектору», однак тривалий час представники «Правого сектору» повідомляли, що в них є інші, важливіші завдання, ніж влаштовувати п’яні бешкети, тож на Драгобраті були не їхні люди.

Спочатку інформація спиралася на таке повідомлення з Інтернету: «Чи то «атошники», чи то «ПС» прийшли на базу «Хата магната». Почали вимагати «гостину», проте розраховуватися за надані послуги відмовилися. Коли охоронець закладу зробив їм зауваження, його сильно побили, наразі він при смерті в лікарні. Кухареві зламали ногу, а також почали бити відвідувачів. На місце прибув хазяїн закладу зі зброєю. Прикладом вирубив одного з хуліганів, інших узяв на мушку. За цей час до «Хати магната» на допомогу прийшли сусіди закладу та охорона. Хуліганів побили, зв’язали скотчем та викликали міліцію. Зв’язаних розбійників передали правоохоронцям».

Згодом нацполіція оприлюднила свою першу офіційну попередню інформацію:

«10 січня о 8.35 до чергової частини Рахівського відділення Тячівського відділу ГУНП у Закарпатській області надійшло повідомлення від невідомої особи про те, що в смт Ясіня на території однієї з туристичних баз невідомі чоловіки в камуфляжному одязі вчинили бійку з обслуговуючим персоналом із застосуванням зброї. На місце події виїздила рота поліції особливого призначення ГУНП Закарпатської області.

Встановлено, що внаслідок хуліганських дій двоє охоронців туристичної бази дістали тілесні ушкодження у вигляді різаних ран, множинних гематом голови, а також перелому ноги. Потерпілих доправлено до лікарні для надання медичної допомоги.

Особи в кількості 5 чоловік, які вчинили хуліганські дії, були затримані місцевими мешканцями та охороною. На даний час особи затриманих встановлюються.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Дії зловмисників кваліфіковано слідчими за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України».

Згодом в Інтернеті з’явилися деякі свідчення туристки з Одеси, яка безпосередньо спостерігала за цими подіями.

«Вони ввірвалися до готелю о 4-й ранку, почали вимагати їжу і горілку. Їх нагодували. Вони до ранку кричали і кухареві погрожували зброєю, а о 8-й ранку почалася справжня стрілянина і бійня. Я все бачила через вікно. Місцеві налетіли, почалася бійка. Двох людей поранено. Їх відвезли в лікарню. Вони самі кричать, що вони «Правий сектор», що вони за нас кров проливали, а ми... Кухаря під дулом обріза змушували співати гімн, а кухар із Таджикистану», — розповіла очевидиця.

Жінка розповіла, що нападники були з пістолетами, рушницями та з ножами. Це все вона бачила через вікно, під яким учасники конфлікту й стріляли, а охорона готелю була з лопатами. «Добре, що в готелі багато хлопців обслуговуючого персоналу. Вранці жінка вийшла з дитиною на сніданок, її поклали на підлогу. Я цього не бачила, але вона мені сама розповіла. Потім вона зібрала речі чоловіка та дитини і поїхала. Ще тут була група французів — утекли дуже швидко», — додає очевидиця.

Ще пізніше з’явилася деяка інформація про учасників інциденту і стало відомо, що це таки бійці «Правого сектору».

«У Рахівській райлікарні надали допомогу одному з учасників інциденту на базі «Хата магната» — членові ВО «Тризуб» ім. С. Бандери та бійцеві ДУК «Правий сектор» на прізвисько «Біс», який брав участь у боях за Донецький аеропорт. У ці хвилини його транспортують до слідчого ізолятора в супроводі близько 10 силовиків. Там уже перебувають інші учасники інциденту, зокрема очільник штабу «Правого сектору» з блокади Криму на прізвисько «Хорват». Серед фігурантів інциденту також боєць «Правого сектору» на прізвисько «Педро». Загалом чотирьом учасникам бійки на Драгобраті надали допомогу в Рахівській ЦРЛ. Усіх затриманих повезли в Ужгород у ізолятор для подальших слідчих дій», — написало видання «Мукачево.нет».

А вже вранці наступного дня Закарпатська облдержадміністрація розповсюдила свою заяву з приводу інциденту на Драгобраті і були вказані конкретні прізвища учасників бійні.

«Уже вдруге «Правий сектор» вчиняє на Закарпатті брутальні провокації з застосуванням вогнепальної зброї, які тягнуть за собою як політичні, так і економічні негативні наслідки. Все це відбувається на кордоні з чотирма країнами ЄС, які допомагають Україні протистояти російській агресії на Донбасі.

Область і так ледве зводить кінці з кінцями. Сотні тисяч закарпатців виїжджають за межі України в пошуках заробітку, тому, щоб хоч якось підняти Закарпаття, ОДА великі надії покладала на туристичний сезон.

Влітку «Правий сектор» зірвав туристичний сезон стріляниною в Мукачеві, внаслідок якої є загиблі, поранені й покалічені.

Якщо перший інцидент злочинці старалися прикрити якоюсь «боротьбою» з контрабандою чи кланами, то як пояснити другу провокацію, влаштовану на одному з найпопулярніших гірськолижних курортів Закарпаття «Драгобрат», де відпочивають тисячі людей із різних куточків України і закордону?..

У ніч на минулу неділю громадяни Антон Окороков (1987 року народження, непрацюючий, мешканець Києва), який з його слів є комбатом запасного добровольчого корпусу «Правого сектору» в м. Києві, Петро Угрин (1987 р. н., мешканець Івано-Франківської області, непрацюючий, член запасного добровольчого корпусу «ПС» у м. Києві), Сергій Тищенко (1977 р. н., непрацюючий, мешканець м. Боярка Київської області), Василь Малкович (1992 р. н., непрацюючий, мешканець Івано-Франківської області) та Василь Василинюк (1987 р. н., непрацюючий, мешканець Івано-Франківської області) близько 4-ї ранку п’яні ввірвалися на турбазу «Хата магната» і примусили кухаря і бармена готувати їм їжу, хоча на той час на турбазі не було світла. А після цього влаштували п’яні розбірки з персоналом, у ході яких побили одного з кухарів та бармена, котрі з численними тілесними ушкодженнями госпіталізовані. Потерпілі не є мешканцями Закарпаття, а приїхали на «Драгобрат», щоб заробити грошей під час гірськолижного сезону. У процесі розбірок була застосована вогнепальна зброя — пістолет Макарова та пістолет Стечкіна, які без усяких документів були у представників «ПС». Після перших пострілів із готелю вийшли персонал і туристи, зав’язалася масова бійка, внаслідок якої всі п’ятеро членів «ПС» дістали тілесні ушкодження. Працівники турбази і туристи затримали всіх п’ятьох дебоширів до приїзду слідчо-оперативної групи.

Цей брутальний інцидент завдав величезної шкоди іміджу Закарпаття, про нього вже починають писати в румунських, угорських, словацьких та чеських ЗМІ. Туристи з Франції та інших країн, що відпочивали на «Драгобраті», терміново виїхали з курорту. Вони навряд чи захочуть іще раз відпочити на Закарпатті й не радитимуть це своїм знайомим. Швидше за все, не обминуть увагою стрілянину на «Драгобраті» й «наші друзі» з російського телебачення.

Хоча дикого інциденту могло б і не бути, якби правоохоронні органи виконували свої безпосередні обов’язки. Адже затримані представники «ПС» і раніше скоювали брутальні злочини. Так, В. Малкович і А. Окороков були активними учасниками бійки біля Апеляційного суду в Кіровоградській області 8 грудня 2015 р. За цим фактом відкрито шість кримінальних проваджень. Більше того, 28 грудня минулого року Малкович у нетверезому стані ввірвався до приміщення АЗС № 25 WOG у с. Ковирів Пустомитівського району Львівської області і з пістолета Стечкіна (який вилучили в неділю біля «Хати магната») вчинив стрілянину, поклавши персонал на підлогу. Міліція, що прибула на місце злочину, зі страху обмочилася, вибачилася перед Малковичем і віддала йому вилучений пістолет Стечкіна.

Наступного дня, 29 грудня, в Києві в Дніпровському районі біля нічного клубу «Ескалібур» Малкович та Окороков завдали вогнепальні поранення двом громадянам. А 9 січня 2016 р. в с. Вижній Березів Косівського району Івано-Франківської області Малкович із застосуванням того ж пістолета Стечкіна вчинив стрілянину і застосував силу до шістьох мешканців села.

Дивує той факт, що ЗМІ не обмовилися про злочини в Києві, на Львівщині та Прикарпатті жодним словом (було лише кілька сюжетів про подію в Кіровограді). А як тільки стався інцидент на «Драгобраті», на самому високогір’ї Карпат, тут же піднявся лемент на всю Україну.

Якщо керівництво «ПС» каже, що в затриманих на «Драгобраті» представників цієї організації є якісь розлади з психікою, то їх потрібно лікувати, а не давати їм у руки зброю. І не прикривати злочинну діяльність псевдопатріотичними лозунгами про боротьбу з внутрішньою окупаційною владою в Україні. Хто представляє окупантів — туристи з дітьми, що проживали в 70 номерах «Хати магната», персонал АЗС чи селяни Косівщини? Своїх підлеглих командири мають контролювати, а не покривати.

Якщо в інших областях відверті злочини в нетверезому стані і з застосуванням вогнепальної зброї сходили представникам «ПС» із рук, то тут це не пройде, Закарпаття вже навчене гірким досвідом минулого літа. Не можна звичайний бандитизм прикривати лозунгами про захист України та створення Української самостійної соборної держави. Хто в такій державі після цього захоче жити? Якщо у «Правого сектору» є сили і зброя, то він може застосувати їх на Донбасі й звільнити Комінтернове. Покажіть своє геройство там! А за бандитизм тут доведеться відповісти», — йшлося в заяві Закарпатської ОДА.

Звичайно, коли учасники події стали відомими, керівництву ДУК «Правий сектор» уже не можна було приховувати факт того, що це їхні бійці брали участь у бійні. Спочатку «правосеки» розповсюдили інформацію, що це звичайна «битовуха», на яку не варто звертати увагу. Потім почали розповідати про те, що бійці «Правого сектору», яких затримала поліція, дістали поранення на фронті і просто можуть бути трохи психічно неврівноваженими. А потім уже «правосеки» почали вигороджувати своїх тим, що вони могли бути втягнутими в конфлікт через те, що власниками готелю є мешканці Донецька.

Перше офіційне повідомлення «Правого сектору» вже звучало так:

«10 січня вранці на гірськолижному курорті Драгобрат трапилася сутичка за участі бійців ДУК «ПС» та представників закладу «Хата магната». Конфлікт, на перший погляд, стався на побутовому рівні. Виникла супе­речка з власником закладу. В ході конфлікту він дістав зброю і погрожував нею фронтовикам.

Цілком імовірно, що представники закладу «Хата магната» спровокували бійців своїми антиукраїнськими висловлюваннями. Як з’ясувалося, цей заклад належить особам із Донецької області. Вихідці з Донбасу присутні серед його персоналу.

У розтиражованому ЗМІ «коментарі анонімного свідка», який з’явився з невідомого джерела, говориться: «На місце прибув хазяїн закладу зі зброєю. Прикладом вирубив одного з хуліганів, інших узяв на мушку». Нагадаємо, що «хуліганами» називають учасників війни на сході України, зокрема учасників боїв за аеропорт та Піски. У цей самий час власник закладу, який погрожував зброєю та ініціював сутичку за участі понад 30 людей проти п’ятьох учасників війни, постає у ЗМІ майже як невинний янгол.

Хочемо нагадати, що це не перший випадок, коли свідомо провокативним методом наших бійців втягували в конфліктні ситуації з метою дискредитації. Тому ми з усією пильністю будемо розслідувати цю справу. Для вияснення та уточнення події, що трапилася на Драгобраті, виїхала мобільна група одного з запасних батальйонів ДУК «ПС». Наразі вина бійців «Правого сектору» не доведена, натомість є багато запитань до власників закладу та місцевої поліції».

До речі, видання ProZak.info написало, що крім того, що бійка на Драгобраті могла бути звичайною «битовухою», є також версія про сплановану провокацію.

«Як відомо, «правосеками» опікується олігарх Ігор Коломойський, який фінансує екіпірування батальйонів націоналістів, забезпечує їх продуктами харчування та преміальними.

Останнім часом гірськолижний курорт Драгобрат почав набирати великої популярності й все більше людей їхали сюди на відпочинок, бо тут значно дешевше, ніж… на курорті Буковель. Буковель, як відомо, належить олігархові Коломойському і йому не може подобатися, що значні грошові потоки пливуть у Драгобрат, а не на Буковель.

Саме тому не виключена версія, що люди Коломойського могли відрядити підконтрольних їм бійців «Правого сектору» для вчинення провокацій на Драгобраті».

Версія малоймовірна, але має право на існування.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат