Москаль змусив владу приструнити контрабандистів

14.05.2016 13:14 ПОЛІТИКА

Цього тижня сталася неординарна подія в українському політикумі — голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль змусив владу рахуватися з собою і приструнити контра­бандистів.


Все почалося з листа Москаля новому главі уряду Володимирові Гройсману, в якому він закликав владу дати відсіч дахувальникам контрабанди. В іншому випадку Москаль просив дати подання президентові на звільнення з посади.

«Міжнародні злочинні угруповання, не бажаючи миритися зі втратою надприбутків, будь-яким чином намагаються відновити системну контра­бан­ду тютюнових виробів, ви­користовуючи при цьому вплив українських політичних діячів і керівників окремих відомств. У лютому цього року була спроба відновити на Закарпатській митниці так званий «інститут смотрящих», не допустити це вдалося завдяки активній позиції небайдужих громадян. Подібні спроби робляться й далі. За моєю інформацією, зараз у Києві та Київській області накопичилося близько двохсот вантажних автомобілів (фур), завантажених сигаретами виробництва Гродненської тютюнової фабрики, тютюнових підприємств Молдови, Об’єднаних Арабських Еміратів та Російської Федерації», — написав він у зверненні.

Також Москаль зауважив, що голова ДФС Роман Насіров призначив виконувача обов’язків начальника Закарпатської митниці без погодження.

«Із Закарпатською ОДА це призначення не узгоджувалося. Дозволю собі провести аналогії. На Одещині голова облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі протистоїть «горіховій мафії», а на Закарпатті мені доводиться боротися з «тютюновою мафією». У результаті ми обоє програли», — заявив він.

«З огляду на це я не бачу сенсу свого подальшого перебування на посаді голови Закарпатської ОДА. Тому прошу вас скористатися своїм конституційним правом, передбаченим ст. 118 Конституції, й направити подання президентові про моє звільнення з займаної посади», — звернувся Москаль до Гройсмана.

Згодом голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль конкретніше уточнив причину такого свого звернення і звинуватив голову Державної фіскальної служби Романа Насірова в порушенні процедури при призначенні Андрія Кримського заступником начальника Закарпатської митниці

«У квітні нардеп від Закарпаття Валерій Пацкан фіктивно, всього на тиждень, бере Кримського до Верховної Ради своїм помічником. Робиться це для того, щоб Кримський швидко отримав статус держслужбовця в обхід закону про очищення влади і закону про засади запобігання та протидії корупції. 26 квітня Насіров усього на два (!) дні призначає Кримського на стажування в Закарпатську митницю, а 29 квітня (за два дні набуття чинності Закону «Про державну службу» в новій редакції) призначає його заступником начальника Закарпатської митниці», — йдеться в повідомленні Москаля.

На його думку, стажування було призначене без подання начальника митниці Насірову та без узгодження департаменту ДФС із боротьби з конт­рабандою, а призначення на посаду заступника пройшло без звіту стажиста і відкликання його керівника.

Москаль вважає, що ці факти говорять про те, що Насіров призначив Кримського з метою зберегти схеми конт­рабанди сигарет та інших товарів.

Політтехнолог Віктор Уколов вважає, що Москаль вдався до такого кроку через те, що центральна влада мала намір звільнити з посади нинішнього головного митника Закарпаття Колесникова.

Центральна влада відреагувала на звернення Геннадія Москаля. Голову митниці залишили на посаді. Глава уряду Володимир Гройсман зустрівся з Москалем і конфлікт удалося владнати. Зустрівся з Москалем і президент Порошенко. Президент повідомив, що Москаль залишається на посаді. «Він (Москаль) і надалі реалізовуватиме мою програму з децентралізації та рішуче боротиметься з контрабандою на Закарпатті. Зокрема, знайшла підтримку ідея обладнати митні пункти спеціальними сканерами, а частку надходжень від митних зборів спрямувати на регіональні інфраструктурні проекти», — написав Порошенко.

Таким чином, Геннадій Москаль зумів відстояти свою позицію щодо боротьби з контрабандою в Закарпатті. Щоправда, на нього наразі образилися політичні партнери по коаліції в облраді — фракція партії «Відродження», що може призвести до переформатування коаліції.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат