Невиправдані надії: поліція стала посміховиськом

19.12.2015 09:56 ПОЛІТИКА

Українці мріяли про ті часи, коли нарешті у країні буде справжня поліція: непідвладна та професійна. Саме тому анонсовані реформи і створення нової патрульної поліції давали певні надії на краще.


Ми навіть готові були пробачати молодим поліцейським купу «ляпів», які вони допускали в перші дні своїх чергувань. Ми навіть готові були закривати очі на відверто популістські дії нових поліцейських, коли вони рекламували нібито свою незаангажованість тим, що штрафували один одного. Ми навіть готові були пробачати їм те, що вони розбивали свої машини через відсутність водійського досвіду.

Однак згодом стало зрозуміло, що хлопці та дівчата просто загралися в шерифів. Їм дали новенькі форми, модні кокарди, рації, компактні відеокамери і їздити вони почали на новеньких «Тойотах». Вони відчули себе суперрейнджерами та супершерифами… Про зарплати нових поліцейських, утричі вищі за зарплати справжніх поліцейських, які інколи йдуть під кулі й кулаки бандитів, уже мовчимо. Але не у всіх нових патрульних вистачило... мізків. Поліцейсь­ки­ми не стають за місяць-два. Потрібен досвід. Річ у тім, що у них на практику просто немає часу. Вони несуть службу і виконують каральну місію. А від цього часто страждають невинні.

Кожного дня наші нові патрульні рапортують про те, як розігнали таксистів або оштрафували когось за неправильне паркування. При цьому ніхто навіть не заїкнеться про те, що в місті просто відсутня паркувальна інфраструктура. Ніхто не пояснить ужгородцям, а де їм залишати свої автівки. Адже Ужгород побудований так, що є частина з концентрацією офісів та держструктур, де працює переважна більшість містян, а є так звані віддалені «спальні» райони, де ужгородці живуть.

І тут підходимо до головного: закарпатські ЗМІ розмістили фото неправильного паркування мера міста Богдана Андріїва, який не просто погано припаркувався, а повністю перекрив своєю автівкою тротуар на Крилова. І нічого. Мовчок.

Але днями сталася подія, про яку поліція розповідає як про страшне порушення правил екс-мером Ужгорода Сергієм Ратушняком. Поліція також звинувачує Ратушняка в неправильному паркуванні і при цьому розміщує в Інтернеті відео, на якому чітко видно, що Ратушняк не паркувався, а стояв на «червоному» світлі світлофора. Поліцейський, тим не менше, говорив щось про те, що автомобіль Ратушняка стоїть занадто близько до світлофора, а повинен стояти за 15 метрів. Абсурд.

Якщо ви ужгородський водій, то чудово знаєте, що перед світлофором на площі Петефі, де поворот на Швабську, ніхто ніколи не стоїть за 15 метрів від світлофора, бо там навіть немає стоп-лінії. Було зрозуміло, що поліція просто хоч на чомусь намагалася впіймати Ратушняка.

Ми не хочемо видаватися упередженими в цій ситуації, тому цитуємо один із коментарів: «Что не ясно? Ратушняка «заказали». Создается впечатление, что в штабе полиции рабоет пиарщик, который планирует дебильные пиар-акции полицейских. Им для пиара нужно было какое-то громкое задержание со штрафом. А почему выбор пал на Ратушняка, сказать не могу».

Важко не погодитися. Але нам стало зрозуміло, чому поліцейські вирішили піаритися на Ратушняку. Це не просто піар, а помста. «Гучний» скандал із Ратушняком стався після того, як наша редакція подала до поліції інформаційний запит із проханням дати відповідь, яким чином поліцейські покарали мера Ужгорода Андріїва за неправильне паркування. От і все. Ніхто ж не сумнівається, що поліція на останніх виборах працювала ледь не у штабі Андріїва, бо при масовому підкупі виборців у Ужгороді поліція так нічого і «не побачила».

Така тупа помста Ратушняку з боку недопатрульних трохи дивує. «Поліцейські» дедалі більше втрачають довіру в населення (про що чітко свідчать соціологічні опитування). Але ми хочемо дати ще один коментар із соцмереж про те, що Ратушняк послав тих поліцейських «кудись подалі».

«Ой, як розкричалися моралісти після того, як Ратушняк послав «мента». А що це за вибірка така? Коли губернатор Москаль посилає, то Москаль герой і супермен і рейтинг у нього чи не найбільший в Україні. А коли громадянин Ратушняк посилає мента, то навалилися на нього за аморальність. Добродії, Москаль державний чиновник, який утримується на гроші громади, тому коли він посилає журналіста чи іншого громадянина (таких відео в Інтернеті достатньо), то чинить злочин. А Ратушняк не є чиновником і мент утримується за його податки, тому саме Ратушняк має більше моральне право посилати, ніж Москаль. Заспокойтеся, добродії, і про мораль говоріть тоді, коли самі перестанете писати в під’їздах матюки».

Логічно.

А новій поліції радимо не створювати собі штучну славу, а нарешті довести хоч якось, що по 8 тисяч зарплати з народних грошей ви отримуєте не дарма. І ще. На відео, яке ви розповсюдили, чути, що ви готові були братися за зброю. Прибережіть її для бандитів, а не для тих, хто на вашу примітивну думку якось не так на дорозі автомобіль зупинив. Ось що з цього приводу написав сам Сергій Ратушняк:

«Виродки в новій формі «Поліція» готові вбивати за правила дорожнього руху. Зверніть увагу, гівнюки в формі нової поліції «доколупалися» на рівному місці ніби за парковку, коли я стояв на червоному світлі за 15—20 метрів від світлофора. І головне. В кінці так званої погоні один одному наказує: «Приготуй зброю!» Тобто за непорушене правило дорожнього руху у вас готові стріляти і вбивати.

А далі втекли, як щурі. Чомусь не зайшли на мою приватну територію, щоб отримати гідну відсіч за несанкціоноване проникнення і загрозу життю та здоров’ю від знахабнілих ментів.

Цікаво, як розцінить ці «блискучі» дії ментів прокуратура».

P. S. А в Геннадія Москаля й Авакова з’явився конкурент у народному фольклорі.

До речі. 9 грудня Президент України Петро Порошенко ветував законопроект № 3225 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про національну поліцію». Нагадаємо, що цей документ передбачає зміни в цілій низці чинних законів України, в яких обумовлюється діяльність нової поліції, в тому числі й у Законі «Про дорожній рух».

У зв’язку з накладенням вето на законопроект № 3225 Національна поліція не може повною мірою виконувати свої обов’язки, а в дорожній сфері забезпечувати безпеку руху, стежити за порядком на дорогах, штрафувати порушників і т. ін. Тобто фактично водії де-юре отримали можливість не підкорятися вимогам патрульних поліцейських, оскільки їхня діяльність не передбачена Законом «Про дорожній рух», чинна редакція якого обумовлює діяльність уже колишньої міліції та ДАІ.

Коментарі :


29.12.2015 11:11 саша

Рата, не бреши, ти там припаркувався, не роби дурачків з людей. З початку ти кажеш поліцаю щоб той міряв 10 метрів, потім посилаєш його і втікаєш як мишка у свою нору. Треба мати гідність і відповідати за вчинки, порушив - визнай і будь людиною. А так як ти зробив - це поведінка бидла.


19.12.2015 20:49 паланок

у нас в паланку біля магазинує невеликий "рукавчик" для зупинки автотранспорту, а перед ним   знак Автобусна зупинка, але всі автобуси зупиняються не доїджаючи за 200 метрів до знаку (навпроти заїзду до Замку, бо так всім зручно) Так от, нові поліцейські 12 годин на добу стоять неподалік і чіпляються до водіїв автомашин, які зупинились на хвилину, щоб зайти в магазин,   Цей дебилізм передати не мож, це треба бачити. Невже це найбільша проблема Мукачева, коли в мікрорайоні кругом кражі, грабунки, наркотики і т.д., я ще розумію слідкувати за парковкою в центрі, але тут! Так вони скоро перетворяться в молодих маразматиків та і знання законів в них примітивні. Інтересно також, їздять по місту місяць, а кілько злодіїв впіймали "на гарячому"?


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат