Кров, піт і сльози...

Відділ політики 22.02.2014 10:58 ПОЛІТИКА

Cталася найбільша громадянська трагедія за часів новітньої історії України.

Фактично нічого не передбачало біди. Принаймні навіть один із лідерів опозиції Яценюк повідомив на Майдані, що ніякого нападу силовиків не передбачається, оголошено перемир’я і буде організовано так званий «мирний наступ» людей до урядового кварталу під Верховну Раду на підтримку депутатів-опозиціонерів, які в парламенті вимагатимуть відставки президента та перевиборів.

Зранку колона сил самооборони Майдану та активістів пішла маршем в урядовий квартал, однак силовики намагалися перекрити їм рух. Відбулося кілька жорстоких сутичок активістів з силовиками та найманцями зі Сходу. Згодом запалав центральний офіс Партії регіонів, силовики місцями почали стрільбу з вогнепальної зброї. Фактично за цей день загинуло понад десять активістів, тобто вдвічі більше, ніж за весь період протистояння. І це при тому, що ще досі не відомо, скільки людей живцем згоріли в охопленому пожежею Будинку профспілок, де був штаб Майдану і де перебувало чимало поранених.

Майдан сколихнувся! Почалася мобілізація. Лідер опозиції Яценюк пішов на чергові переговори з владою, після яких повідомив, що нападу на Майдан не буде. Але тим часом влада почала маневри і тиск. Влада почала консультації з Росією, однак там дали знати, що не дадуть ніяких грошей і допомоги, поки в столиці Майдан і заворушення. Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв відкритим текстом заявив, що Росія продовжить співпрацю з Україною, але об її владу не повинні «витирати ноги». Президент Янукович був фактично припертий до стіни і як загнаний звір вдався до найгіршого варіанта: дав команду на силове вирішення конфлікту. Він призначив нового головнокомандувача Збройних сил Юрія Ільїна, а силовики по телебаченню почали погрожувати застосуванням зброї. Крім того, «регіонали» вимагали повернення частини диктаторських законів, якими обмежувалися протести. Укрзалізниця припинила рух у напрямку із Заходу на Схід, а ДАІшники перекривали дороги.

У майданівському «Правому секторі» знали, що готується якась провокація. Там навіть заявили про можливість терористичних актів, організованих агентурою Федеральної служби безпеки Росії за можливої підтримки окремих представників Міністерства внутрішніх справ України.

У середу зранку сталося щось страшне. Невеличкий конфлікт між активістами та «Беркутом» переріс у відступ силовиків. Майданівці кинулися в погоню і тут по них відкрили стрільбу з вогнепальної зброї. Згодом почався жорстокий відстріл активістів снайперами, які ховалися на дахах будинків та в різних місцях у центрі столиці. Швидкі допомоги не встигали відвозити загиблих та поранених. За офіційними даними було застрелено майже 80 чоловік, однак повідомлялося і про значно більші жертви. Окрім того, сотні активістів затримувалися і над ними жорстоко знущалися. Одному «беркутівці» зашили рот, іншого посадили на коробку з петардами і підпалили.

Влада розраховувала, що люди злякаються. Але стався зворотний процес. Люди мобілізувалися, а в багатьох областях відбулися повторні захоплення адміністративних будівель та будівель силових структур. Силовиків у регіонах змушували переходити на бік народу. Народ у областях блокував дороги на Київ, щоб не пропустити туди силовиків та тітушок. Активісти зі всіх регіонів їхали на допомогу Майдану.

Народний бунт набув небаченого масштабу. Лють була нищівною. Губернатора Волині прикували наручниками до сцени, губернатора Чернівецької області побили і змусили написати заяву на звільнення. У містах масово валили пам’ятники Леніну, як уособленню зла. У багатьох областях члени Партії регіонів почали виходити з її лав. Пішов у відставку заступник голови Генштабу. Міліція почала переходити на бік народу. Нарешті прокинувся цивілізований світ. Євросоюз оголосив про введення санкцій проти влади України і навіть президент США закликав прибрати війська і не застосовувати їх проти людей.

Влада була в страшному переляку. Нардепи та чиновники від влади відправляли свої сім’ї за межі України. Стало зрозуміло, що народ просто знесе цю владу. Янукович пішов на переговори з міністрами закордонних справ трьох країн. Переговори тривали 8 годин і закінчилися тим, що Янукович погодився на послаблення своїх повноважень і перевиборів ще цього року.

Паралельно зібралася і Верховна Рада. Опозиціонерам вдалося створити більшість разом із тими депутатами, які вийшли із фракції Партії регіонів. Парламент проголосував за постанову, яка зобов’язує припинити вогонь, війська і ВВ мають повернутися в місця постійної дислокації. Також постанова передбачає заборону використання зброї, забороняє блокувати транспортні комунікації, обмежувати пересування транспорту. Кабінету Міністрів і органам державної влади доручено заборонити СБУ, МВС, Збройним силам та іншим органам виконувати   програму антитерористичних заходів, оскільки вони протирічать Конституції. Крім того, в постанові наголошується, що надзвичайний стан може ввести лише Верховна Рада.

Затримка була за спікером парламенту Рибаком, який втік на лікарняний, а без його підпису постанова не могла набути чинності. Рибак таки прийшов і постанову підписав. Таким чином, стало відомо, що через дві доби президент втрачатиме частину своїх повноважень, у вересні будуть проголосовані повні зміни до Конституції і в грудні цього року будуть перевибори президента.

Майдан знову впав у відчай. У той час, коли народ завівся і готовий брати владу в свої руки миттєво, переговорники відтерміновують відставку цієї влади. Тепер уже лунають заклики про розгін опозиції.  

Чим усе це закінчиться навіть важко спрогнозувати. Однак почала знову показувати свої зуби Москва, яка звинуватила   Захід у потуранні «коричневій» революції в Україні, й заявляє, що пустить у хід увесь свій «вплив», щоб в Україні запанував мир. Всю вину росіяни закидають на «фашистів-радикалів». Щоправда, президент Обама не дуже злякався Путіна і гостро розкритикував політику Росії та особисто Володимира Путіна щодо кризи в Україні. «Це не змагання між Росією та США. Йдеться про реалізацію бажань народів України та Сирії здобути основні свободи — свободу слова, свободу зібрань, прозорі та чесні вибори — і фундаментальні права, яких прагне кожен», — заявив Обама. «Пан Путін має інший погляд щодо цих питань і я не думаю, що це є для когось таємницею», — сказав Обама.

Тим не менше, Росія розгорнула потужну кампанію з компрометації протестного руху. Росіяни підбурюють владу східних областей України не допустити фашизм на свою територію. Уже сьогодні (22 лютого)   «за ініціативи Всеукраїнського громадського союзу «Український фронт» у Харкові відбудеться з’їзд   депутатів усіх рівнів Південного сходу, Севастополя та АР Крим Про це повідомив сумнозвісний глава Харківської ОДА Михайло Добкін, який ще раніше закликав фізично знищувати мітингувальників. Про бажання самоврядності заявила і влада Криму. Донбас мобілізовує людей на протистояння «бандерівцям». Україна йде до розколу і протистояння можуть перейти із площини народ проти влади у площину Схід проти Заходу, принаймні в цьому напрямі наразі працюють російські політтехнологи.

Ну і Закарпаття також навряд чи захоче, щоб бути під чиїмось протекторатом, який є чужим за ментальністю. Наразі ультранаціоналісти з Галичини наробили доволі багато зайвого галасу в нашій області. Зокрема, закарпатців обурила поведінка того ж таки «Правого сектору» у Львові, коли його активісти не тільки нападали на органи влади, а й побили ні в чому невинних музикантів на одному з концертів та й просто займаються мародерством. Про це свідчить лист одного з наших читачів. Подібне пишуть нам інші закарпатці. «Так, влада накралася і її потрібно міняти. Але на кого? Ми не можемо допустити повернення до влади Балоги і його друзів. Ми не можемо допустити, щоб нас тут вчили життю заїжджі націоналісти з Галичини. Невже ми не можемо самі господарювати на своїй землі й жити в мирі та злагоді?», — запитує читач Еміл Форкош. Можемо. І будемо…

Відділ політики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат