Українцеві з зарплатою 4000 грн. треба працювати 3,5 млн. років, щоб мати стільки, скільки у Ахметов

26.12.2014 19:44 ПОЛІТИКА

Купка українських олігархів тримають в   своїх руках аж 22 % від усього валового продукту України.   Все це вони привласнили, прибравши до рук головним чином індустрію. Розуму у цих крадіїв не вистачило вкласти капітал в інтелектуальну власність, тому всього багатства доморощених українських олігархів вистачить, наприклад, щоб купити лише
19 % акцій компанії Facebook.


Ще трохи аналізу цьогорічного краху найбагатших українських олігархів зробив журнал «Новое время».

Верхню частину списку майже без винятку складають люди, які заробили свої статки на приватизації і зв’язках із владою, а не на інноваційних ідеях і працьовитістю.

1. В абсолютних цифрах найбільше за рік втратив Рінат Ахметов — 8,1 млрд. дол. Ця втрата порівнянна з сумарною вартістю активів Віктора Пінчука (№ 5), Юрія Косюка (№ 8) і трьох мультимільйонерів групи Приват (Геннадія Боголюбова № 2, Ігоря Коломойського № 3 та Олексія Мартинова, № 7) разом узятих. Тим не менш, Ахметов усе ще перебуває на першому місці зі статком у 10,1 млрд. дол.

2. У відносних цифрах більше за інших втратив власник холдингу УМХ Сергій Курченко, який втратив 89 % вартості своїх активів. Власник банку «Дельта» Микола Лагун втратив 79 % ваги. Трійку лузерів замикає Олександр Янукович — мінус 78 %.

3. В Україні надзвичайно висока концентрація капіталу в руках кількох людей. Сумарний статок 100 найбагатших українців дорівнює 22 % ВВП країни, тоді як у США, наприклад, сумарні статки не 100, а 400 найбагатших американців еквівалентні 13 % ВВП країни.

Навіть у самому списку Топ-100 України співвідношення станів першого номера списку до сотого номера списку — 1 до 250. У Топ-100 бізнесменів світу співвідношення першого до сотого — 1 до 7. У російській сотні цей показник становить 1 до 18.

4. Президент Петро Порошенко зайняв 9-місце в списку з активами в 816 млн. дол. Глава його адміністрації Борис Ложкін — 83-тє місце, статки у 72 млн. дол. А його заступник Юрій Косюк — 8-ме місце з активами вартістю в 837 млн. дол.

5. Трохи популізму: українцеві з середньою у країні зарплатою в 267 дол. доведеться працювати 3 млн. 370 тис. 786 років, а також 7 місяців без урахування відгулів і лікарняного, щоб заробити стан, порівняний з капіталом Ріната Ахметова. Щоб потрапити хоча би на 100-й рядок списку найбагатших, українцеві з середнім доходом знадобиться всього 12 тис. 484 роки і 4 місяці невсипущої праці. Їжу, одяг, предмети побуту купити він зможе тільки, досягнувши мети.

6. В Україні низькотехнологічна економіка. Якщо продати всі активи всієї сотні найбагатших українців, вирученої суми вистачить лише на те, щоб купити у 30-річного підприємця з США Марка Цукерберга 19 % акцій Facebook.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат