Вони не працюють, але гроші гребуть

08.03.2013 13:21 ПОЛІТИКА

Наш парламент ніяк не запрацює на повну силу. Опозиція знову блокує трибуну, тому що суд відібрав мандат у депутата-опозиціонера Власенка. Власенко, як відомо, є адвокатом Юлії Тимошенко. І саме те, що Власенко суміщав роботу адвоката з депутатством, стало формальною причиною позбавлення його мандата депутата.


Опозиція обурена і стверджує, що таке рішення суду кидає нову тінь на владу і швидше за все означає, що президент Янукович не має наміру вести країну в напрямку Європи.

Тим не менше, попри часте блокування роботи парламенту опозиціонерами організації «Опора» вдалося порахувати, що в лютому зазнав змін рейтинг найактивніших фракцій Верховної Ради. На відміну від грудня та січня в лютому «Батьківщина» поступилась лідерськими позиціями Партії регіонів.

Найбільша опозиційна фракція зареєструвала самостійно, не кооперуючись із іншими політичними силами, 55 законопроектів, тоді як партія влади — 105. Середній відсоток активних депутатів Верховної Ради зафіксовано на рівні 41,35 %. Це свідчить про те, що більша половина парламентарів не здійснювала активної законотворчої діяльності.

Трохи дивно, але стало відомо, що Верховна Рада досі витрачає величезні гроші на друк стенограм.   Як виявилося, парламент видає стенограми своїх засідань у вигляді багатотомних збірок у золотому тисненні. Згідно з інформацією, наклад видання становив 800 примірників, вартість одного тому — 108 гривень. «У підсумку нікому не потрібна збірка коштувала бюджету майже 2 мільйони гривень. За цей час у лікарнях через відсутність ліків продовжували гинути люди», — пише журналіст Лещенко.

Нема чого дивуватися, бо депутати загалом полюбляють жити на широку ногу. І мова не про сотні мільйонів державних коштів. Депутати також заробляють мільйонні статки на політичній зраді, лобізмі і просуванні своїх підприємств на тендері держзакупівель.

Як пише журнал «Фокус», «відбити виборчу кампанію можна вже в перші місяці депутатської роботи. Для цього необхідні авторитет, зв’язки у верхах і політична гнучкість». Як приклад журналісти наводять заробіток на переході з однієї депутатської фракції в іншу. За даними видання, в минулому скликанні за перехід до іншої політичної сили, синхронне голосування і навіть відсутність на важливому голосуванні переговорники обіцяли до 10 млн. доларів. При¬гадуєте, як у перші дні роботи парламенту Павло Балога то входив до фракції Партії регіонів, то виходив? Не дарма ж…

Ще одним джерелом неофіційного заробітку депутатів може стати написання запитів. За цю послугу можна отримати до 10 000 доларів. До депутатського запиту може додаватися «абонемент» — комплекс додаткових послуг. Приміром, супровід запиту виступом із парламентської трибуни, за даними редактора видання «Наші гроші» Олексія Шалайського, буде коштувати близько 5 тисяч доларів, виїзд депутата на місце події — додатково ще 10 тисяч.

Лобіювання законопроектів може принести депутатові до 100 тисяч доларів за закон.

До переліку послуг входять написання законопроекту, його реєстрація, узгодження у профільному комітеті, прийняття в залі Верховної Ради і подальше забезпечення документа підзаконними актами уряду.

До головних лобістів можна віднести депутата від «Батьківщини» Сергія Терьохіна, пише «Фокус».

Один із найприбутковіших видів бізнесу — державні тендери. На держзакупівлях накручують до 40 % вартості, а на проведенні одного тендера можна отримати до 10 000 доларів без урахування підприємницького прибутку. Для того, щоб заробляти на тендерах, депутатові необхідно мати зв’язки в уряді та виконавчій владі, авторитет у регіоні і бути близьким до бізнесу.

Ще один вид депутатського бізнесу — субвенції та дотації. Коли народний депутат Олег Ляшко працював заступником голови бюджетного комітету, він був у числі депутатів-лідерів із вибивання дотацій і субвенцій, розповів один із колишніх членів комітету. Сам депутат отримання багатомільйонних дотацій називає результатом наполегливої праці.

Крім усіх перерахованих способів заробітку, депутати отримують офіційну зарплату та різні надбавки. У цілому офіційний дохід народного обранця доходить до 200 000 гривень за рік.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат