Ми для Росії «трішки вагітні»

04.01.2013 15:19 ПОЛІТИКА

Кожного тижня серед нашої влади зростає напруження щодо визначення геополітичного вектора. Куди нам йти? До енергетично багатої, але тоталітарної Росії або до охопленої кризою, але демократичної і законо­слухняної Європи?


Росія продовжує нас шантажувати і безцеремонно заявляє, що не має наміру знижувати ціну на газ. «Щодо вимог продавати Україні газ за такими самими цінами, як Білорусі, то вони нездійсненні. Росія на це не піде. Чого би це?» — заявив директор Департаменту економічного співробітництва МЗС Росії Олександр Горбань.

За його словами, російська сторона запропонувала Україні вступити до Митного союзу й отримувати газ за тими самими цінами, що й Білорусь. «Україна хоче ще меншу ціну, але при цьому поводиться досить суперечливо», — зазначив Горбань. «Україна хоче одночасно зберегти два вектори: і вступити в Євросоюз, де її особливо і не чекають, і взяти участь у Митному союзі, але тільки за тими параметрами, які їй вигідні. Але так не буває. Не можна бути трішки вагітним», — додав він.

У Міністерстві закордонних справ України образилися на коментар російського дипломата. «Незважаючи на новорічне затишшя, українське МЗС не може залишити без уваги вкрай недипломатичне і образливе щодо України інтерв’ю нашого російського колеги, пана Горбаня», — сказав директор Департаменту та інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

Він підкреслив, що Україна в переговорах із Митним союзом, як і в переговорах з Європейським Союзом або будь-якою іншою міжнародною організацією, переслідує виключно свої національні інтереси. «Тому нам абсолютно незрозумілий трохи істеричний тон пана Горбаня, який він допустив у своєму коментарі з приводу взаємин України з Митним союзом», — сказав Волошин.

Ця дипломатична перепалка доволі знакова. Наша влада повинна зрозуміти, що ні про яку рівноправність у Митному союзі мови бути не може. У Митному союзі буде однозначний диктат Росії, а Україна буде в ньому лише безсилим додатком. Дедалі частіше в коридорах влади говорять про необхідність рухатися в бік Європи. Адже Митний союз це не більше 200 млн. населення і трильйон доларів валового продукту. Євросоюз — це 500 мільйонів населення і 100 трильйонів валового продукту. Навіть новообраний спікер українського парламенту зі старої совкової закалки Володимир Рибак видав інформацію, що фактично всі фракції парламенту заговорили про необхідність рухатися в бік Європи і з цього приводу незабаром буде ухвалене відповідне парламентське звернення.

Окрім того, від першого січня Україна стала головувати в Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Росія розуміє, що це не просто формальне головування, а процес тісних контактів наших владних мужів із керівництвом Євросоюзу. Щоправда, президент Янукович днями сказав, що потрібно внести деякі зміни в українське законодавство, щоб адаптувати наші закони до можливої співпраці з Митним союзом. Тим не менше він не заявив чітко, що ми в цей Союз вступимо.

А от росіяни заметушилися. Уже 13—14 січня до України прибуде глава МЗС Росії Лавров, щоб обговорити з нашим новим міністром МЗС Кожарою всі аспекти співпраці й вступу України до Митного союзу. Очікується, що після Лаврова до України навідається і президент Путін. Тепер усе залежить від того, чи вдасться росіянам налякати нашу владу.

А тим часом секретар відділення російської провладної партії «Єдина Росія» Антон Бредихін заявив, що після вступу України в Митний союз необхідно пересилити 7 млн. українців у Сибір для створення «демографічного кордону проти китайського напливу».

«Буду стислим: базова суть питання полягає в створенні сприятливої основи для міграції (на початку трудової) на територію Північного Сибіру 7 млн. українців, в основному із Західної частини країни», — зазначив Бредихін. Ну не сука? Він запитав українців, чи хочуть вони до Сибіру? Та вони нас за людей не мають!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат