Гроші є лише для пільговиків-чиновників. Для народу немає

03.02.2012 23:58 ПОЛІТИКА

Держава вирішила і далі боротися з пільговиками. Незважаючи на те, що пільговики виграють суди і держава повинна дати їм те, на що вони заслуговують, виплати так і не проводяться. Не допомогли й численні акції протесту. В деяких регіонах влада просто продовжує торгуватися з «чорнобильцями» чи «афганцями» і ті припиняють свої протести.


За останні три роки в Україні було подано понад тисячу позовів від «чорнобильців» і «афганців», які вимагають виплат соціальних пільг у повному обсязі. Кабмін спочатку заявив, що позови пільговиків потягнули майже на 19 млрд. гривень, а пізніше уточнив, що всього на 7 млрд. гривень. Кабмін усіляко затягував виплати за рішеннями судів, аргументуючи це відсутністю грошей у бюджеті, але не жалкуючи грошей на підготовку до Євро-2012.

А нещодавно Конституційний суд України виніс рішення у справі соціальних виплат «чорнобильцям»: тепер їм повинні виплачувати такий розмір пенсій, який установив Кабінет Міністрів. Тобто поточні постанови уряду мають таку ж правову силу, як і закони, за якими мають виплачуватися соціальні виплати.

КС оприлюднив рішення, яким визнав конституційними положення Закону про держбюджет на 2011 рік, згідно з якими Кабміну було надано право визначати порядок і розміри соціальних виплат особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям війни й особам, звільненим із військової служби, виходячи з наявного фінансового ресурсу Пенсійного фонду у 2011 році.

Рішення Конституційного суду підбадьорило Міністерство фінансів, яке явно осміліло. «Держава не може одночасно виплатити всі соціальні пільги, передбачені законами, багато з яких залишилися у спадщину і є застарілими та популістськими. Межі платоспроможності держави, її бюджету та Пенсійного фонду, тим паче під час світової економічної кризи, є вкрай обмеженими», — заявляє Мінфін.

Міністерство зазначає, що практика європейських держав, яка підтверджена рішеннями конституційних судів, зокрема Литви, Польщі, Хорватії, Угорщини та інших, «доводить, що соціальні виплати і гарантії мають ґрунтуватися на об'єктивній економічній ситуації» в державі.

«Прагнучи якнайкраще забезпечити соціальний захист громадян, держава враховує рівень та перспективи свого економічного розвитку. Адже соціальне забезпечення невід'ємно пов'язане з економічним розвитком та добробутом держави і не може бути реалізованим без відповідного фінансового забезпечення», — пояснює Мінфін.

Тому рішення Конституційного суду щодо права Кабінету Міністрів установлювати розмір соцвиплат у відповідності до фінансових можливостей держави «відповідає світовій практиці, яка виходить із того, що не може бути знижено прожитковий мінімум, а максимум залежить від об'єктивних можливостей держави», — наголошує Мінфін.

Скажемо більше. Видання «ЛБ» опублікувало документ, який із Києва було розіслано в регіони. У ньому чітко вказано, що мають робити місцеві органи праці та соціального захисту населення. Вказівки категоричні: грошей на соціальні виплати немає і не буде. А тому: до останнього апелювати в судових інстанціях і нічого нікому не виплачувати.

А В ЦИХ ПІЛЬГИ Є

Тим часом тисячі чиновників проживають на державних дачах і користуються комунальними пільгами. Але ніхто не може дізнатися, які це пільги, бо адміністрація президента відмовилася повідомити, хто з мешканців урядових резиденцій «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця» має пільги на комунальні послуги.

Про це ідеться у відповіді на запит «Української правди», отриманій від адміністрації президента. У листі сказано, що порядок оплати за користування приміщеннями в резиденціях «Пуща-Водиця» і «Конча-Заспа» визначено закритим розпорядженням Кабміну № 31 від 19.01.1994. «Інформація, яка міститься в цьому документі, віднесена Кабінетом Міністрів до інформації з обмеженим доступом», — мовиться в листі.

Окрім того, як стверджує адміністрація президента, перелік чиновників, які мають пільги, забороняє поширювати Закон «Про захист персональних даних». А пільги в цих дармоїдів великі. Наприклад, точно відомо, що 50%-ну знижку на комунальні послуги в «Кончі-Заспі» секретним указом ще президента Ющенка отримав спікер парламенту Володимир Литвин.

А що вже казати про те, у скільки народних грошей обходиться утримання будинків чиновників. Зокрема утримання резиденцій «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», де розташовані маєтки українських чиновників, обійдеться бюджету 2012 року в 50 мільйонів гривень.

Відповідно до поданих Мінфіну пропозицій для формування розпису бюджету на 2012 рік будинку відпочинку «Конча-Заспа» передбачено видатки споживання в загальному обсязі 29 мільйонів 54 тисячі гривень (загальний фонд бюджету — 26,9 мільйона, спецфонд — 2,1 мільйона).

Комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» передбачено видатки споживання в загальному обсязі 18,7 мільйона гривень (14,9 — загальний фонд, 3,8 — спецфонд).

Як відомо, в резиденції «Конча-Заспа» розташовані маєтки прем'єра Миколи Азарова, спікера парламенту Володимира Литвина, секретаря Радбезу Раїси Богатирьової, екс-президентів Ющенка, Кучми і Кравчука, міністрів та депутатів. У резиденції «Пуща-Водиця» мають свої маєтки керівник Державного управління справами Андрій Кравець, перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, екс-спікер парламенту Іван Плющ та інші.

Водночас президент Віктор Янукович і прем'єр Микола Азаров неодноразово закликали співгромадян із розумінням поставитися до скорочення соціальних видатків через нестачу бюджетних коштів. Тобто народ повинен зрозуміти, що грошей для пересічних громадян немає. А от для будиночків нахлібників гроші є.

Та що там будиночки. Навіть на автівки для чиновників лише за 2011 рік витратили ті ж таки 50 млн. грн. А на перший квартал цього року виділять ще 13 млн.

Знаходяться гроші й на силовиків. Міліція вже має бюджет більший, ніж армія. Добре живеться і СБУшникам. А Генпрокуратурі взагалі нема чого на життя бідкатися. Ці до того зажерлися, що будують для себе нову адміністративну будівлю, в якій будуть вертолітний майданчик і зимовий сад. Вартість будівлі — 280 млн. народних гривень.

***

Революція почалася. Поки що віртуальна

Почалося все з того, що цього тижня міліція закрила найпопулярніший в Україні файлообмінник ex.ua. Тобто сайт, із якого можна було безкоштовно записати собі музику чи кінофільми. Звиклі до дармового українці обурилися. Почалася атака хакерів на Інтернет-сторінки органів влади. Першою «вбили» сторінку МВС. Потім дісталося сторінкам Кабміну та президента. «Поклали» хакери і сторінки СБУ та Генпрокуратури. Найдовше трималася сторінка Партії регіонів, але і її було успішно заблоковано.

Дійшло до того, що власники сайту ex.ua закликали українців не мститися органам влади, бо це ні до чого доброго не призведе. І дійсно, «регіонали» звернулися до Генпрокуратури та СБУ з вимогою негайно покарати хакерів за тероризм. Але хакери не здавалися. Вони навіть анонімно повідомили, що отримали підтримку від найбільшої у світі хакерської команди «Анонімос», яка свого часу заблокувала сторінки Пентагону та крупних банків.

Міліція відразу ж заявила, що не має особливих претензій до ex.ua і що вона реагує на заяви про піратство від телеканалу «1+1» та компанії «Адоб». І що сума збитків становить не більше 180 тисяч грн. А наступного дня міліціонери взагалі повернули дирекції файлообмінника вилучені сервери.

Багато хто сприйняв це за перемогу українців над органами влади в невеличкій революції. Нехай і віртуальній. Дивує інше. Чому українці можуть консолідуватися у боротьбі проти органів влади тоді, коли мова йде про дармову музику чи кіно, і залишаються пасивними, коли йдеться про пограбунок цілої держави?

ТЕГИ : віктор янукович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат