На Закарпатті відбулася дискусія про створення безбар’єрного простору

13.05.2023 12:41 ПОДІЇ

У рамках серії регіональних конференцій «Безбар’єрна Україна» у Закарпатті   також відбулася широка дискусія про створення безбар’єрного простору   та   безбар’єрного середовища.

У рамках конференції презентували унікальне видання у друкованому та електронному вигляді Довідник Безбар’єрності, який був розроблений міжнародними та українськими експертами за підтримки Першої Леді України Олени Зеленської. Також гостям представили Альбом безбар'єрних рішень – практичний посібник, який рекомендує та на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів. Цей довідник, є інтелектуальним продуктом із відкритим кодом, який усім можна використовувати у будь який зручний час. На зрозумілих визначеннях та простих прикладах у електронному довіднику, пояснюється суть і важливість безбар’єрної концепції для нашого суспільства та про правильну безбар’єрну комунікацію з різними людьми.

— Важливо, щоб поступово базові поняття самої філософії безбар’єрності стали зрозумілими й видимими. Стереотипи – це усталені шаблони мислення або так звані кліше, які через шаблонне мислення провокують і шаблонне ставлення. Нині, як ніколи раніше, очевидно, що нам усім, незалежно від віку, статі, стану здоров’я, соціальної ролі потрібні рівні можливості та безбар’єрний простір й безбар’єрне середовище. Разом із усіма учасниками конференції, ми говорили про безбар’єрність - як нову суспільну норму та особистий досвід кожного й кожної. Я вважаю, що в усіх нових стратегіях у центрі уваги має бути людина, — наголосила модераторка конференції, депатутка Закарпатської обласної ради Наталія Штефуца. — Хтось вважає, що бар'єри його не стосуються, а лише окремих груп: людей з інвалідністю, старших людей та інших маломобільних груп населення. Але ж насправді це не так, кожна людина може зіткнутися із бар'єрами. Наприклад, з’являється дитина, а разом із нею – дитячий візочок, проблеми зі здоров’ям, пенсійний вік, складні життєві обставини, травма, поранення на фронті - і ви вже за бар'єрами.

Окрім фізичних, просторових барʼєрів, існують також інформаційні, цифрові, суспільні, громадянські, освітні та економічні. Вони ускладнюють доступ до інформації, цифрових послуг, обмежують доступ до суспільно-політичного та культурного життя. Барʼєри провокують відсутність сприятливого середовища для фізичного розвитку та самореалізації, доступу до освіти, а також умов та можливостей для працевлаштування. Рішення цих проблемних питань закладені в окремі напрями створення безбарʼєрного середовища. Ми усі різні, але кожному і кожній з нас має бути однаково зручно. Саме тому, попри повномасштабну війну в Україні триває реалізація Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору до 2030 року.

Про готовність створювати середовище, у якому буде комфортно усім запевнив і Віктор Микита - голова Закарпатської ОВА. Голова військової адміністрації підписав відповідну декларацію, що підтримує прагнення зробити видимими проблеми мільйонів громадян, які стикаються із ними щодня, та максимально залучити місцеві ресурси до їх вирішення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат