Митна чистка

11.04.2021 21:11 ПОДІЇ

Цього тижня Рада нацбезпеки та оборони України оголосила список десяти найбільших контрабандистів України. Проти всіх десятьох було введено санкції, які передбачають арешт рахунків та майна.

Серед десятки найбільших контрабандистів держави і президент футбольного клубу «Минай» Валерій Пересоляк. У списку також Орест Фірманюк, якого вважають найбільшим контрабандистом країни і якого підв’язують до закарпатського міста Виноградів.

Пересоляк сам свого часу був чиновником митниці, і після того, як пішов у приватний бізнес, продовжував контролювати митницю. Про це навіть озвучувалося у стінах Верховної Ради.

Після арешту активів Пересоляка футбольний клуб «Минай», який грає у прем’єр-лізі футбольного чемпіонату України, може збанкрутувати. Крім того, в Ужгороді можуть недобудувати величезний житловий комплекс, який наразі будується на розі вулиць Капушанської та Баб’яка. Цей комплекс також пов’язують із Пересоляком.

Як виявилося, влада вирішила також позбутися і цілого ряду митників.

Зокрема, лише на Закарпатській митниці відсторонено 23 митників. Про це повідомили в Державній митній службі.

Звільнено було і самого керівника Закарпатської митниці Михайла Товта, який пропрацював на цій посаді менше двох місяців.

Що стосується керівників постів, то було звільнено начальника МП «Тиса» Юлія Богуша, начальника МП «Солотвино» Тараса Ференца, начальника МП «Лужанка» Олега Богачека, начальника МП «Вилок» Ярослава Марковича, начальника МП «Малий Березний» Василя Блюду.

Виконання обов’язків начальника Закарпатської митниці Держмитслужби від 5 квітня покладено на завідувача сектору внутрішньої безпеки цього підрозділу Держмитслужби Миколу Пожо.

Держмитслужба заявила про обшуки в перший же робочий день Миколи Пожо. Обшуки проводилися за місцем його проживання і в адмінбудівлі Закарпатської митниці Держмитслужби на вулиці Собранецькій, 20, в Ужгороді. Зокрема в кабінеті нового начальника та заступників.

Також ДБР провела слідчі дії й у відстороненого начальника митниці Михайла Товта. Заходи проводилися в рамках кримінального провадження за фактом випуску у вільний обіг товарів посадовими особами митного поста «Мукачево» Закарпатської митниці без проведення належних форм митного контролю.

Але ця причина є формальною. Правоохоронці отримали команду будь-що «накопати» на звільнених митних чиновників, щоб вся ця спецоперація мала логіку.

Чи буде після цього наша митниця працювати у правовому полі? Ніколи. Просто на місце звільнених і вже «засвічених» митників-корупціонерів прийдуть інші. Певний час вони вдаватимуть чесну роботу, а потім контрабандні потоки поновляться. І частково на ці потоки сядуть нові люди.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат