Що коїться з лісами в Закарпатті — розповів головний лісівник області

13.10.2018 22:07 ПОДІЇ

Навколо лісу багато розмов. І постійні скандали. Нещодавно репортери одного з центральних телеканалів виявили, що незаконними рубками в Закарпатті займаються навіть… монахи одного з монастирів.

Окрім того, є багато нічим не підтверджених повідомлень про вирубки від псевдоактивістів. Але в той же час, трапляється, коли дійсно ловлять чорних лісорубів, бо десь щось не догледіла лісова охорона.

А ще гостро постає питання взагалі існування лісової галузі, бо уряд вирішив поповнити бюджет за рахунок лісівників, що може взагалі призвести до ліквідації галузі.

Ну і не варто забувати про перспективи експорту деревини до Євросоюзу.

Одним словом, проблем у лісі зараз багато. Ось про це і була розмова на телепередачі «Громадський контроль» ТРК «М-студіо» з начальником Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерієм Мургою.  

Пропонуємо тезисний варіант відповідей.

— Ліс це не тільки ресурс, але й те місце, де хочеться відпочити. Саме тому завданням закарпатських лісівників є також туризм та рекреація. Зокрема, це облагородження туристичних маршрутів, облаштування місць відпочинку для туристів, побудова мисливських будиночків та багато інших речей, спрямованих на покращення туристичної привабливості краю.

— Ще одним, не менш важливим напрямком роботи управління є будівництво нових лісових доріг. Кожного року лісові дороги області збільшуються щонайменше на 30—40 км.

— У світлі досягнення енергетичної незалежності країни, управління лісового та мисливського господарств активно веде роботу щодо ефективнішого використання деревини. Саме тому наші підприємства вже втілюють в життя відповідні програми щодо виготовлення паливної деревини (а це щепи, пелети, колоті дрова) для населення та установ бюджетного та приватного секторів.

— Сьогодні одним із головних напрямків роботи відомства є ліквідація суцільних рубок. Наразі закарпатські лісівники намагаються переходити на вибірковий спосіб заготівлі деревини, навіть попри те, що для цього не вистачає коштів, відповідних технологій.

— Всі зароблені кошти підприємствами лісомисливського господарства області надходять виключно від реалізації лісової продукції. Продаж відбувається публічно, на аукціонних торгах, після чого зароблені кошти йдуть на утримання лісгоспів. Мова про оплату заробітної платні працівникам, охорони лісу, а також податки до місцевих бюджетів. Слід зауважити, що бюджетного фінансування лісомисливські господарства не мають. Якщо говорити мовою цифр, то лише за минулий рік реалізація продукції підприємствами склала близько 870 млн. грн., із яких 350 млн. це податок.

— Сьогодні Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства є одним із найприбутковіших підприємств в Україні. Близько 50 % прибутків усього Карпатського регіону, а це чотири західні області, припадають на закарпатські підприємства. Тож, в українській лісовій галузі, наша область є одним із найбільших бюджетних наповнювачів як центрального, так й місцевих бюджетів.

— У лісових господарствах області діє спеціальне устаткування та цехи для колення дров. Колоті дрова підвищують реалізацію надання якіснішого сервісу для населення. Крім того йде активна робота щодо переробки шпилькової деревини на полуфабрикат для будівельних матеріалів. Проте Закарпаття не пасе задніх щодо лісопереробки. В області діє велика кількість підприємств лісопереробної галузі, тож саме тому лісівники намагаються в першу чергу забезпечити деревиною їх.

— Наші підприємства орієнтовані на внутрішнього споживача, тож заборона реалізувати за кордон паливні дрова не відобразиться на лісомисливському господарстві області. З усією кількості реалізації паливної деревини підприємствами краю, експорт займає менше одного відсотка.

— Не має жодної ділянки лісових масивів області, де би не було засаджено ліс. Близько 2 тис. 200 га площі сьогодні висаджується лісовими культурами. Крім того йде зменшення суцільних вирубок, яка скоротилася на 700 га.

— Лісівники відкриті до всіх, хто цікавиться лісовою галуззю краю. Лісівники перші, хто створив Громадську раду при управлінні, тож керівник

ОУЛМГ тільки за те, щоб громадськість була учасником процесу і розвитку лісового господарства. Навіть критика, яка лунає від деяких людей, змушує лісівників рухатися вперед, аби виправити ситуацію. Прикро констатувати, що більшість людей, які сьогодні нападають на діяльність лісового господарства, в минулому працювали в системі лісового господарства, та за тією чи іншою причиною були звільнені й тепер займаються звичайним брудним реваншизмом.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат