Вберегти ліс від сміття

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 24.03.2017 15:34 ПОДІЇ

Лісівники Закарпаття разом із представниками громадськості дедалі частіше долучаються до масових прибирань лісових масивів. Але інколи ліс попри масове прибирання просто перетворюється на смітник. Як, до прикладу, тепер, коли на кордоні зі Словацькою Республікою біля лісу стоять фури, після яких залишаються купи сміття на узбіччі дороги та в лісі. Саме через це лісівники Ужгородського державного лісового господарства вимушені поряд з основною роботою проводити очищення узбіч міжнародної дороги та лісу від побутових відходів.

Акція «Чистий ліс» в Ужгородському лісгоспі стає традиційною і набирає обертів. До кінця березня вона відбудеться у кожному лісництві. І має дві прості мети. Перша, звісно, очистити ліс від сміття, що так «яскраво прикрашає» незасніжені лісові масиви. Друга — навчити всіх жити так, щоб традиція з прибирання побутових відходів стала зайвою через відсутність у лісі сміття. Детальніше розповідає директор ДП «Ужгородське ЛГ» Василь Кий.

— Василю Васильовичу, як часто акції зі збору сміття проводять на території лісових угідь Ужгородщини?

— Подібні акції починаються навесні після сходження снігового покриву. Настає весна, у лісі з’являються первоцвіти, все оживає і розквітає. Люди починають наводити у своїх господарствах порядок. А ми, лісівники, хочемо, щоб був порядок у лісі, адже це наша робота і наш дім.

— Заклики та звернення до громадян «не смітити» допомагають? Це впливає якось на відвідувачів?

— Так, допомагають. Протягом цілого року ми встановлюємо в держлісфонді інформаційні таблички, аншлаги, публікуємо матеріали в засобах масової інформації на тему збереження чистоти в лісах. І це в більшості випадках спрацьовує. Люди усвідомлюють проблему, прагнуть жити в чистоті. Мало того, на підприємство приходять небайдужі громадяни з різних сіл та просять встановити на території відповідної громади стенди з закликом «Не смітити». Кажуть, населення сприймає це позитивно.

— Чому не відбулася акція з прибирання сміття близько словацького кордону?

— Ми хотіли її зробити цього тижня, але через величезну чергу вантажівок, які невідомо коли перетнуть український кордон, ми все ж таки вирішили перенести акцію. Зараз на ліс біля траси вже страшно дивитися, а що буде через тиждень?! От ми й вирішили почекати, а тоді все вичистити. Наперед знаємо, що після наступної черги вантажівок сміття знову з’явиться. І це проблема, яку, на мою думку, потрібно вирішувати з допомогою правоохоронних органів. Якщо лісівники спільно з правоохоронцями притягнуть до відповідальності кількох недобросовісних водіїв, думаю, іншим відпаде бажання засмічувати узбіччя та ліс.

— І яка є відповідальність? Часто бувають випадки, коли громадян штрафують за засмічення лісу?

— Лісівники мають право застосовувати адміністративні штрафи за засмічення, пошкодження трав’яного покриву, зламане чи пошкоджене дерево, розведення вогню в лісі тощо. Розмір штрафу, до прикладу, за засмічення лісів становить від 425 до 850 гривень. Інша річ, що в лісі люди відмовляються показати документи, які засвідчують особу, а без них не можна скласти протокол про адміністративне правопорушення. Тому в деяких випадках нам потрібна допомога правоохоронців. А в загальному хотілося би більше можливостей для працівника державної лісової охорони саме в питаннях притягнення лісопорушників до відповідальності.

— Повертаючись до проведення акції біля кордону зі Словаччиною, коли чекати на неї?

— Плануємо провести акцію наступного тижня і закликаємо всіх небайдужих громадян узяти участь у ній. Ми поважаємо роботу кожного і будемо вдячні, якщо відгукнеться хоч десяток людей. Для цього просимо звертатися до прес-служби Закарпатського ОУЛМГ або прямо в Ужгородський лісгосп.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат