Гасла націоналістів, звинувачення від губернатора   і виступ Брензовича у ВР

25.03.2016 20:55 ПОДІЇ

В області черговий міжнаціональний скандал.

Конфлікт, який виник між націоналістами, обласною владою та угорськими закарпатцями, не вщухає вже другий тиждень. Усе почалося з того, що націоналісти з організації «Карпатська Січ» провели в Ужгороді факельну ходу, присвячену 77-й річниці Карпатської України. В акції взяли участь 50 осіб. Захід відбувся у супроводі поліції.

Згодом голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль засудив факельну ходу ультранаціоналістів із «Карпатської Січі», яку вони влаштували. Зокрема, керівник області обурився на антиугорські гасла, які вигукували учасники заходу. Як повідомляла прес-служба Закарпатської ОДА, у неділю, 13 березня, під час смолоскипної ходи вулицями Ужгорода, яку влаштували представники правих організацій на честь героїв Карпатської України, лунали образливі для угорців заклики, відеозапис яких потрапив у мережу Інтернет і був оприлюднений багатьма угорськими ЗМІ.

Також на черговій сесії Закарпатської обласної ради питання учасників факельної ходи і лайливі образи у бік угорців знову набуло розголосу. Після чого прес-служба прокуратури Закарпатської області повідомила, що за фактом порушення рівноправності громадян залежно від їх расової або національної приналежності розпочато кримінальне провадження за антиугорські гасла під час смолоскипної ходи в Ужгороді. Приводом для реєстрації кримінального провадження стало звернення до прокуратури області голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та першого заступника Закарпатської обласної ради Йосипа Борто. Йдеться про висловлювання учасниками ходи антиугорських гасел та образливих для угорців закликів.

Закарпатські націоналісти відреагували на ці дії листом-зверненням до генпрокурора Віктора Шокіна, у якому звинуватили Москаля у службовій недбалості та розпалюванні національної ворожнечі між угорцями та українцями в області. Націоналісти наголошують, що вигуки стосувалися не угорців, а окупаційних угорських військ Хорті під час Другої світової війни. Націоналісти заявляють, що ходу супроводжували поліцейські й вони не фіксували жодних порушень. У свою чергу, на думку націоналістів, Москаль сам розпалює ворожнечу між угорцями та українцями, а також дивним чином не помічає численних актів вандалізму над пам’ятками героям Карпатської України та Небесної Сотні.

Цього тижня, на черговому засіданні Верховної Ради до народних депутатів із трибуни   звернувся нардеп від Закарпаття, голова угорської партії КМКС Василь Брензович.

Він закликав Генпрокуратуру, СБУ, Міністерство внутрішніх справ вжити необхідних заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних до злочинних дій під час мітингу.

Політик у своєму виступі зазначив, що події 13 березня суспільно небезпечні, вони порушують ст. 161 Цивільного кодексу України, сіють ворожнечу між народами, принижують гордість і гідність, а також спрямовані на залякування осіб угорської національності, адже у неприхованій формі лунали виклики до їх фізичного знищення, чим були порушені численні конституційні права угорців та інших громадян-членів етнічних спільнот. Мова йде про гасла «Мадярів на ножі!», які лунали під час ходи на пл. Ш. Петефі. Брензович також наголосив на тому, що чимало угорців віддали життя у зоні АТО, тому угорці не заслуговують подібного ставлення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат