Лісова мафія в Закарпатті має десятки мільйонів доларів   на рік від незаконних рубок

19.03.2016 10:59 ПОДІЇ

Незаконні вирубки лісів у Закарпатті не припиняються, а мафія наживається на десятки мільйонів доларів.

Останнім часом знову актуальною стала тема несанкціонованих вирубок лісів. Ліси знищуються, і влада не може або не хоче протистояти цьому. Коли в країні зупиняється виробництво, то головною валютно-наповнюючою складовою є розпродаж ресурсів: ми продаємо металобрухт, пшеницю і кругляк.   При цьому ті, хто купує у нас сировину, виробляють з неї продукцію, якось вдесятеро перекривають витрати на купівлю цієї сировини.

На жаль, в цьому переліку сировинного експорту ліс займає особливий рядок, бо мова йде про екологію, а значить — про наше здоров’я. Невже дійсно так важко навчитися виготовляти сучасні меблі, дерев’яні   будинки чи іншу продукцію з дерева, яку можна було би експортувати і заробляти для країни валюту? Чому ми продаємо кругляк? Бо так легше… І нікого вже не хвилює майбутнє. Лісова мафія скупила всіх.

Ось лише один лист читача, який опублікувало Інтернет-видання ProZak.info.

Лист відчаю від нашого читача Олександра Дудара, який багато років пропрацював у лісовому господарстві.

«По-перше, я не є людиною зі сторони, я працював у лісовому господарстві багато років. Я знаю цю кухню і знаю про те, як ведеться лісове господарство.

По-друге, я вже слабо вірю, що лісову мафію можна побороти. І ось чому.

Повірте мені, ще ніколи в історії Закарпаття так не знищувалися ліси, як воно відбувається зараз. Фактично влада втратила контроль за вирубками, а найгірше те, що влада має з незаконних вирубок зиск.

Як можна пояснити, що управління лісового господарства Закарпаття очолив Валерій Мурга? Хто перевіряв на корупційну діяльність цього чиновника, який прилаштовувався на різні посади за будь-якої влади, міняючи свій політичний курс за вітром? Хтось перевірив статки Мурги, його рухоме і нерухоме майно, його палаци, палаци його родини перед його призначенням на цю посаду?

Вся область знає, що Мурга ще до призначення в область на голову ОДА Геннадія Москаля передав за своє призначення конверт в урядові кабінети. Тому Москаль зараз лише плечима знизує, бо призначення Мурги вирішувалося в Києві.

Чому досі ніхто не перевірив, як господарював Валерій Мурга до свого призначення на начальника управління лісового господарства в Брустурянському ЛМГ. Ви скажете, що перевіряли? Так от, приходили якісь липові перевіряльники, брали свій конверт, випили коньячку і їхали назад. А натомість на Тячівщині від лісу залишилися лише шпалери вздовж доріг, а якщо піднятися трошки вище, то лісу немає!

Лісова мафія підгодувала київські кабінети. Як можна пояснити те, що уряд переніс перевірку лісгоспів, яка мала відбутися найближчим часом, ще на півроку? Мафія занесла потрібної товщини конверт у потрібний урядовий кабінет.

Кажете закон про вивезення кругляка існує? А ви слідкуєте за тим, що уряд вирішив опротестувати цей закон? Дивіться, що з цього приводу написав голова комітету з питань екологічної політики Микола Томенко:

«З 1 листопада 2015 року вже діє заборона на вивезення лісу так званих твердих порід (зокрема дуба, граба тощо), а з 1 січня 2017 року буде введена заборона на вивезення решти видів лісу, зокрема, того, що найактивніше вивозиться, наприклад, сосни. Натомість, на публічному рівні уряд продовжує займати позицію, що даний закон ніхто виконувати не збирається, оскільки він є «неправильним». Більше того, в останньому зверненні до парламенту за підписом прес-служби Кабінету Міністрів було вказано на необхідність скасування цього закону», — зауважує Томенко.

На його думку, така позиція уряду всіляко стимулює невиконання вже діючого закону різноманітними установами і зростання у великих масштабах як законної, так і незаконної вирубки лісу.

Томенко вважає, що потрібно поставити крапку щодо питань виконання чи невиконання Закону. Уряд, митниця податкова, міліція — всі зобов’язані виконувати Закон, який ухвалено, і зупинити дискусію про те, що він колись буде скасований.

Агентство лісових ресурсів повинно забезпечувати зрозумілу й прозору, доступну для кожного громадянина процедуру видачі квот на вирубку лісу. Також важливою є можливість перевірки, чи саме там і саме той ліс був вирубаний, згідно з контрактами.

Необхідно ліквідувати відомчі лісгоспи, такі, зокрема, як лісгоспи Міністерства оборони, які нікому не підпорядковуються і наче в «останній день» вирубують ліс.

Так от, закарпатський ліс знищується такими темпами, що ще рік-два і лісів не буде. Рубають ліси здорові й вікові під прикриттям санітарних рубок. Ввечері десятки лісовозів заїжджають у гори, навантажуються і цілу ніч їдуть у назначені пункти на сотні приватних лісопилок. Ніхто ніякого моніторингу вирубок не проводить, всі перевіряльники отримують своє на лапу, а на Тячівщині навіть прокурори мають свої лісовози.

А лісники. Це перші лісогуби та браконьєри. Перевірте їхні статки і ви все зрозумієте. Раніше лісників та спеціалістів по лісу запрошували в Подкарпатську Русь із Чехії, Австрії та Німеччини. Тоді влада розуміла, що господарство потрібно вести з розумом і раціонально. Тоді лісник був поважним представником влади і ніхто навіть не додумався би просто самовільно зрубати дерево чи застрелити оленя. Зараз лісники мають свої лісовози, лісопильні й водять групи розжирілих чиновників розважатися, вистрілюючи оленів, кабанів та ведмедів.

Кажуть, зараз у Закарпаття приїхали співробітники новоствореного Антикорупційного бюро і прослуховують телефони чиновників щодо корупції на митниці. Порада їм, прослухайте телефони чиновників від лісового господарства. Ці й досі зберегли практику невеличкого 200-гривневого презенту для секретарки за кожен папірець із дозволом навіть на законну вирубку.

Ці й досі надають перевагу на вирубку тим, хто занесе потрібну суму (наразі це 3 долари за кожен кубометр). Чому ДФС не проведе перевірку діяльності усіх без винятку підприємців, задіяних у лісовій галузі. Вони би переконалися, що сотні цих лісогубів наживаються на мільйони, сплачуючи в бюджет копійки.

Лісова мафія настільки ница і жорстока, що на неї не діє взагалі нічого. Пригадуєте, коли в Закарпаття приїхав командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко. Він бив себе в груди, що буде протистояти незаконній вирубці лісів. І що? Його доблесних воїнів прогнали місцеві мафіозі.

Скажу більше, через тотальну бідність на боці лісогубів стоять місцеві мешканці, для яких ліс   є єдиним заробітком. Якщо влада спробує дати бій лісовій мафії, то селяни будуть перекривати рух на автомобільних дорогах. Бо з лісу всі наживаються. І ніхто не думає про те, що буде завтра. Чим ми будемо дихати, як нас зможе захистити ліс від великої води чи навпаки засухи. Це наша трагедія.

Тільки вчора я прочитав про створення при управлінні лісового господарстві Громадської ради. Хотілося би сказати, ну нарешті… Але знаючи те, що всі управління створюють такі ради виключно під себе, у мене просто опустилися руки. Я здаюся. І мені шкода своїх земляків, які не розуміють масштабів трагедії.

Чи є вихід із ситуації? Читав, що днями на Рахівщині активісти вже навіть палили шини перед чиновницькими будівлями, протестуючи проти незаконних вирубок та браконьєрства. На жаль, тільки якщо громада згуртується і почне товкти пики лісовій мафії, тільки так можна зупинити беззаконня. Або ще один вихід — визнати, що ми не вміємо користуватися тим багатством, яким наділила нас природа, і віддати наші ліси в концесію закордонним компаніям, які вміють навести лад, бо довели це у себе — в Австрії, Німеччині чи Швейцарії».

Коментарі :


16.04.2016 19:19 Галина

Чудова стаття! прониклива, правдива, схожа на самовитий крик про допомогу, але чи буде ця допомога насправді, коли навіть місцеві мешканці є частиною цих злочинів по знищенню лісів. Багаторазово була на Закарпатті та бачила власними очима, що у селах майже у одному з трьох-чотирьох домівок є хоч мала лісопильня. Ми всі сидимо високо на гілці, яку самі ж і пиляємо. Коли ж нарешті до людей дійде, що ми володіємо справжнім багатством, яке не оціниш в гривнях чи в доларах? Сумно та дуже прикро читати про дійсність та розуміти, що нас чекає незабаром.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат