Масштабний земельний скандал

12.02.2016 19:23 ПОДІЇ

Прокуратура викрила схеми службових осіб обласного Держгеокадастру незаконного відчуження землі.

Цього тижня розгорівся скандал навколо заяви голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, в якій він звинуватив чиновників Держгеокадастру області у афері з приватизацією землі, яку виділили учасникам АТО.

У заяві зазначається: «Оскільки земля знаходиться поза межами населених пунктів, її виділили не міські чи сільські ради, а управління Держгеокадастру. І коли учасники АТО прийшли оформляти документи, то виявили, що ділянки продані іншим особам. Причому за дуже дивною схемою. Аферисти купили фруктові дерева, які ростуть на ділянці, а потім подали в Держгеокадастр документи, що хочуть приватизувати землю під цими деревами, які виступають об’єктами нерухомості! І Держгеокадастр дійсно визнає дерева об’єктами нерухомості, віддає землю під приватизацію і вносить про це відомості в єдиний земельний кадастр. Це повний абсурд, але так зроблено.

Працівник Держгеокадастру, що провів цю оборудку, втік на лікарняний, але його немає ні в лікарні, ні вдома. А люди ходять скаржитися в ОДА. Я цілком поділяю їхнє обурення, але вплинути безпосередньо на Держгео­кадастр не можу, оскільки він прямо підпорядковується Києву».

Згодом Держгеокадастр оп­ри­люднив відповідь на заяву Геннадія Москаля. У ній спростовувалися звинувачення губернатора. «Кілька тез щодо «приватизації дерев у Закарпатській області»: працівники Держгеокадастру не передавали земельну ділянку біля Ужгорода, про яку йшлося в інформаційних повідомленнях, жодним третім особам — ні у власність, ні у користування; ділянка вільна — учасники АТО можуть нею скористатися; «м’яч» на боці Ужгородської міської ради, оскільки це землі комунальної власності і розпоряджаються ними органи місцевого самоврядування; дерева приватизувати ми не можемо (і не хочемо). Якщо навіть винести за дужки міркування здорового глузду, то реєстрацією нерухомого майна займаються органи Мін’юсту; дерева виникли по ходу історії лише тому, що колись на цій ділянці були сади державного радгосп-заводу «Ужгородський». В 2008 році Державний акт на право постійного користування землею, виданий цьому підприємству, визнаний судом недійсним, це питання закрите».

І вже після оперативного вивчення ситуації, своє слово оприлюднила прокуратура Закарпатської області. «Прокуратурою Закарпатської області встановлено, що внаслідок протиправних дій службових осіб ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області та посадових осіб державних агропідприємств області спричинено тяжкі наслідки, що виразилося у вибутті з державної та комунальної власності значної площі земель сільсько-господарського призначення. За цим фактом прокуратура області розпочала кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією зловживання владою або службовим становищем», — йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури в Закарпатській області. На території Закарпатської області мають місце факти незаконного відчуження державного майна службовцями радгосп-заводів та подальше оформлення права користування чи власності на земельні ділянки під багаторічними насадженнями державних агропідприємств за сприянням службових осіб Держгеокадастру в області.  

Прокуратура Закарпатської області встановила, що впродовж 2010—2015 років посадові особи ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області налагодили схеми незаконного відчуження земельних ділянок комунальної та державної форми власності.

Цьому передувало незаконне відчуження службовими особами радгосп-заводів багаторічних насаджень (виноградники та фруктові сади) третім особам.

Метою вказаної незаконної оборудки є перехід права власності чи користування земель державної або комунальної власності в обхід процедури продажу на конкурентних засадах.

Водночас опрацювання даних публічної кадастрової карти свідчить, що частина земельних ділянок   розташовані   в межах від лінії державного кордону до лінії прикордонних інженерних споруд і відповідно до вимог ст.ст. 77, 84 Земельного кодексу України належать до земель оборони і надання їх у власність заборонено.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат