2016 рік: головні події в Україні

30.12.2016 14:14 ПОДІЇ

Високосний 2016 рік виявився дуже важким для українського народу та непростим для влади. Країна жила в умовах розв’язаної Росією гібридної війни та широкомасштабної корупції. Зростання тарифів, загальне здорожчання життя і тотальне зубожіння населення. Рік Вогняної Мавпи приніс також багато успіхів, але й ще більше розчарувань.


Рік почався з розпаду коаліції «Європейський вибір», загрози дострокових парламентських виборів та інтриги навколо посади прем’єр-міністра. Призначення прем’єр-міністром В. Гройсмана та генерального прокурора Ю. Луценка.

За підтримки США та ЄС створено Національне Антикорупційне бюро та запроваджено електронне декларування для чиновників, які зараз перевіряються антикорупційними органами.

Початок проведення судової реформи. Реформа передбачає проходження кожним суддею переатестації та демонстрації своїх доходів. Розпочато реформу з децентралізації. Згідно з соціологічними опитуваннями, більшість українців вважають, що децентралізація дійсно потрібна державі. Забезпечено вчасний запуск електронного декларування, якого вимагав від влади ЄС. Разом із тим завдяки е-декларуванню країна дізналася, наскільки багатою є її еліта, що викликало в суспільстві хвилю обурення. Загалом українські реформи «ледь волочили ноги», кажуть у Брюсселі.

Відставки року. У лютому Арсеній Яценюк був прогнозовано, але непросто відправлений у відставку. У листопаді несподівано залишила свою посаду голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе. Пост глави Нацполіції Деканоїдзе займала з 4 листопада 2015 року. До цього вона була радником глави МВС Арсена Авакова. Відхід Міхеїла Саакашвілі теж прогнозувався, таки відбувся і відбувся зі скандалом. Разом із ним пішла вся команда грузинських реформаторів.

Скандали року. Офшорний скандал, пов’язаний з ухилянням від сплати податків, сколихнув фактично весь світ. Україну теж «штормило». Йшлося про офшорні статки кількох українців, зокрема президента Петра Порошенка. «Плівки» Онищенка певною мірою претендують на «викриття віку», але їх повний зміст обіцяють розкрити в наступному році. У червні горіло Грибовицьке сміттєзвалище. Подія вдарила по рейтингу мера Львова Андрія Садового. Вбивство у Кривому Озері. У ніч із 23 на 24 серпня співробітники місцевого відділення поліції на смерть забили молодого чоловіка при дружині й дітях. Вбивство охрестили «Врадіївкою № 2».Розстріл у Княжичах. У Княжичах на Київщині правоохоронці розстріляли правоохоронців. Загинули п’ятеро осіб. В тілі одного з убитих виявлено 38 куль.

Перемоги року. Країною-агресором вперше визнала Росію ПАРЄ і закликала її вивести свої війська та припинити воєнну підтримку бойовиків, чітко підтвердивши беззаперечну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим. 19 грудня Генасамблея ООН визнала Росію країною-окупантом. За Автономною Республікою Крим та містом Севастополем закріплено статус тимчасово окупованої території України. Не визнається анексія українського півострова. Відповідна резолюція фіксує та засуджує системні порушення прав людини, здійснювані російською окупаційною владою.

Успіх Джамали на Євробаченні. Країна надовго запам’ятає вибух емоцій, спричинений перемогою співачки Джамали на Євробаченні-2016 у Швеції. «Зима у вогні: Боротьба України за свободу» — документальний фільм, знятий режисером Євгеном Афінеєвським за сприяння платформи Netflix, хоч і не отримав бажану статуетку, проте опинився у п’ятірці документальних фільмів-номінантів на премію «Оскар». Гордістю країни стала паралімпійська збірна України на Літніх іграх у Ріо. Найчисленніший склад — 172 спортсмени, завоювали 117 медалей — 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових.

Головні розчарування року. Досі не завершене слідство про вбивства на Майдані, не покарані вбивці; процвітання корупції, не покарані корупціонери; відсутність обіцяного безвізового режиму для українських громадян. Тарифний геноцид.


Буремний світ у році, що минає...

Серед головних подій світового значення експерти визначають набуття чинності Паризької угоди про запобігання зміні клімату шляхом зменшення шкідливих викидів у атмосферу, міграційне питання, з яким пов’язують падіння популярності багатьох політиків (наприклад, Ангели Меркель) та зростання популярності праворадикалів, вірус Зіка як загрозу світового масштабу, Brexit, що може стати початком розвалу ЄС, перемогу одіозного Трампа, тероризм, воєнне російське втручання. Як жив світ у високосному 2016-му?

Січень. Набула чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та ЄС. У Новорічну ніч у Кельні близько 90 жінок піддалися спробам пограбування і сексуальним домаганням із боку натовпу чоловіків, можливо, арабського або африканського походження. КНДР оголосила про успішне випробування водневої бомби. ВООЗ офіційно заявила про закінчення епідемії Ебола. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про спалах вірусу Зіка.

Лютий. Росія і США підписали проект угоди про введення режиму припинення вогню в Сирії з 27 лютого. У Лос-Анджелесі пройшла 88-ма церемонія вручення нагород «Оскар».

Березень. Внаслідок аварії «Боїнга» в Ростові-на-Дону загинули 62 людини. Вибухи у брюссельському аеропорту і брюссельському метрополітені на станції Малбек. Загинули 38 людей (35 жертв, 3 злочинці), понад 340 поранені. У Лахорі (Пакистан, провінція Пенджаб) терорист-смертник підірвав себе. Загинули 72 людини, понад 300 поранені

Квітень. Зіткнення в Нагірному Карабаху. У Японії на острові Кюсю сталися землетруси, 49 людей загинули. В Еквадорі —землетрус магнітудою 7,8 бала. Загинули 660 осіб.

Травень. 61-й конкурс пісні «Євробачення» (Стокгольм, Швеція). Перемогу здобула Джамала з піснею «1944». Парламент Бразилії почав процедуру імпічменту проти президента Ділми Русеф. Над Середземним морем сталася катастрофа Airbus A320 рейсу MS804 Париж—Каїр. На борту літака перебували 56 пасажирів і 10 членів екіпажу. Саміт G7 (Токіо, Японія).

Червень. Масове вбивство у гей-клубі в Орландо стало найжахливішим за кількістю жертв (49) у історії США з моменту терактів 11 вересня 2001 року. Загибель 14 школярів на Сямозері (Карелія). Референдум про членство Великобританії в Європейському Союзі. Теракт у аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі. Загинули понад 40 людей.

Липень. Внаслідок двох вибухів у Багдаді загинули близько 300 осіб. У Сирії загинув російський екіпаж бойового вертольота Мі-25. Саміт НATO у Варшаві. В Ніцці (Франція) терорист на вантажному автомобілі протаранив натовп людей, загинули 85 осіб, близько 200 дістали поранення. У Туреччині спроба державного перевороту, загинули 294, поранені 1440 осіб. У Кабулі під час мітингу прогримів вибух, загинули близько 80 осіб. Унаслідок повені у провінціях Хебей і Хенань (КНР) загинули понад 150 осіб.

Серпень. XXXI Літні Олімпійські ігри. В Демократичній Республіці Конго внаслідок масового вбивства в місті Бені загинули понад 45 осіб. В італійській провінції Рієті стався землетрус, загинули понад 250 осіб. Теракт в єменському Адені, жертвами стали понад 65 осіб. У Бразилії оголошено імпічмент президентові Ділмі Русеф.

Вересень. Підпал телеканалу «Інтер» у Києві. Саміт G20 (Ханчжоу, КНР).

Паралімпійські ігри у Бразилії.

Жовтень. Вибори президента Молдови. До другого туру вийшли лідер партії соціалістів Ігор Додон і кандидат від правої опозиції Майя Санду.

Листопад. У Сеулі пройшла маніфестація з вимогою відставки президента Південної Кореї Пак Кин Хе. Вибори президента, всіх членів Палати представників і третини сенаторів США. На президентських виборах перемогу здобув республіканець Дональд Трамп. У Колумбії розбився літак із футболістами бразильської команди «Шапекоенсе». Загинули 76 осіб, 5 людей поранено.

Грудень. У центрі Стамбула (Туреччина) прогриміли два вибухи, загинули 44 людини, поранено близько 200. Внаслідок вибуху в Могадішо (Сомалі) загинули 29 людей, 48 осіб постраждали. Теракт у Берліні, загинули 12 людей. Терорист спрямував викрадену фуру на Різдвяний ярмарок. Вбивство російського дипломата в Анкарі. Націоналізація Приватбанку в Україні. Троща російського літака Ту-154 над Чорним морем, загинули 92 людини.


Закарпаття- 2016

Січень. На Хустщині розгерметизація газопроводу, що спричинило вибух та пожежу. Масова бійка на турбазі на Драгобраті за участі бійців «Правого сектору». На річках різко піднявся рівень води.

Лютий. В Ужгороді згорів легендарний універмаг «Україна». Згорів Іршавський райсуд. Затримали на хабарі керівника Центру сімейної медицини. «Війна» між головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем та мером Мукачева Андрієм Балогою на грунті фінансування закладів проф­техосвіти. Блокада вантажівок з російськими номерами.

Березень. Чемпіонат України на безсніжних схилах. Розтрата грантових коштів на будівництві хоспісу у Виноградові. Скандал із ужгородськими маршрутками. Перше блокування держкордону «пересічниками». Перестрілка у Мукачеві. Три загадкові смерті за однакових обставин у селі Лопухів на Тячівщині, де люди підозрювали появу маніяка.

Квітень. Прийняття депутатами Закарпатської облради звернення до центральних органів влади щодо децентралізації та самоврядності Закарпаття. Відставка головного поліцейського області Князєва. Затримання директора Закарпатського драмтеатру на хабарі. Вбивство студентів з Індії.

Травень. Скандал всеукраїнського масштабу стався на КПП: у мікроавтобусі з дипломатичними номерами виявили контрабандні цигарки. Погроза голови ОДА відставкою у разі зняття головного митника Закарпаття Колеснікова. Стрілянина в Ужгороді на території «Корони». Атракція «Ніч у музеї».

Червень. Від дощів і селевих потоків постраждали гірські райони, низинні накрив аномальний град. Балога побив гендиректора «М-Студіо». Протистояння Москаля із експортерами лісу.

Липень. Візит в Закарпаття генпрокурора Юрія Луценка. Затримання на хабарі декана з УжНУ.

Серпень. Прикордонники рубали дерева з прикордонної смуги і нелегально їх продавали словакам, силове протистояння. Конфлікт навколо тераси на вул. Корзо. Поліцейський вистрелив випадково у око своєму колезі на Тячівщині. Сутичка між контрабандистами, поранено четверо осіб. Відкриття в Ужгороді відновленої дитячої залізниці.

Вересень. Звинувачення обл­влади в ігноруванні процесів децентралізації. Блокування держкордону «пересічниками». Пожежа у курортному комплексі «Белле Рояль».

Жовтень. Гучна спецоперація СБУ на митному посту в Чопі «Тиса». Скандал навколо дорогої медичної апаратури, яку мільярдер Алекс Ровт презентував медзакладам Мукачева. Скандал із військовим прокурором, спроба покінчити життя самогубством судді. Звільнення Колеснікова з посади головного митника Закарпаття. Скандал із рейдерською зміною керівника ГЕМО МЕДИКА. Скандал довкола фрази голови Закарпатської облради Рівіса про можливу втрату Закарпаття. На Виноградівщині п’яний священик за кермом вбив трьох жінок.

Листопад. Конфлікт навколо історичного факультету УжНУ, який керівництво університету вирішило закрити. Облиття фарбою нещодавно відкритого пам’ятника жертвам Голокосту. У результаті халатності комунальників травмовано дитину, їй вже зробили 20 операцій. Священнослужитель побився із поліцейськими.

Грудень. Аварія п’яного доцента на БМВ, травмування п’яним СБУшником двох людей на переході, п’яні вибрики судді Ротмістренка. Викриття головою ОДА крупних контрабандних схем. Вибори у ОТГ у Поляні, на Свалявщині. Зворушлива історія собачої вірності.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат