Чому учасникам АТО не дають земельні ділянки?

Наталія Толочко 09.12.2016 16:16 ПОДІЇ

Моніторингове дослідження захисту прав військових та їхніх сімей в Ужгороді представили у прес-центрі Закарпатської ОДА 8 грудня.


Правозахисники моні­торили дотримання не тільки земельного законодавства, а й права на інформацію, надання медичної допомоги, послуг з оздоровлення, грошових виплат мобілізованим, військовим, членам їхніх сімей та родинам загиблих учасників АТО в Ужгороді.

Дослідження провела Українська Гельсінська спілки з прав людини (УГСПЛ) за співпраці Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області. Також долучилися студенти юридичного факультету УжНУ, які в рамках навчальної практики здійснили контент-аналіз ЗМІ з досліджуваної теми.

Координатор УГСПЛ Борис Кондратюк повідомив, що під час моніторингу правозахисники фіксували суттєві порушення земельного законодавства щодо учасників АТО, членів їхніх родин. Порушення стосуються і грошових виплат, відмов на офіційні запити тощо. До прикладу, на офіційному сайті Ужгородської міськради в розділі «Підтримка АТО» немає жодної інформації для військових.

«У Дніпропетровську земельні питання вирішуються в цивілізований спосіб. В Ужгороді ділянки, призначені для АТО, наполовину роздано. Учасникам АТО дають одну відповідь: землі немає. Сільські ради оприлюднюють інформацію, що надають земельні ділянки тільки тим, хто проживає на території сільради, хоча це незаконно», — пояснює юрист Юрій Опаленик.

Наприкінці моніторингу правозахисники звернулися з рекомендаціями до Ужгородського міського центру зайнятості, Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, ДВНЗ «Ужгородський Національний університет» та Ужгородської міської ради разом із її структурними підрозділами. Їм рекомендують сприяти захисту прав мобілізованих військових і членів їхніх сімей.

Наталія Толочко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат