Американці хочуть видобувати на Закарпатті поліметалеву руду

02.09.2016 14:58 ПОДІЇ

Держгеонадра провело офіційну зустріч із представниками американської компанії Avelana Gold, яка буде реалізовувати в Україні перший індустріальний проект із підземного видобування металів.


Про це повідомляє прес-служба Державної служби геології й надр України. «За умови успішної реалізації проекту ми розраховуємо на запуск в Україні ще двох-трьох конкурентоспроможних проектів, які мають свої аналоги в Канаді, Австрії, Африці. Це один із тих украй важливих якірних проектів, до реалізації якого служба йшла не один місяць. Одне з наших завдань — це включення його до переліку якірних проектів на законодавчому рівні», — зазначив керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Компанія Avelana Gold займається придбанням, розвідкою і розробкою мінеральних ресурсів у країнах Східної Європи і вже отримала 3 спеціальні дозволи на видобування поліметалевої руди на Закарпатті.

Це буде перший індустріальний проект такого високого рівня з підземного видобування металів.

Особливість проекту полягає в тому, що компанія не потребує фінансових гарантій від України. Avelana Gold готова інвестувати приватний капітал, але потребує стабільних законодавчих гарантій.

Тим не менше, наша область завжди позиціонувала себе як край для туризму та рекреації. Ми не були індустріальним регіоном і пишалися чистим довкіллям. Звичайно, індустрія з іноземним капіталом може принести нам гроші й вирішити питання зайнятості населення. Але якою ціною?

У нас уже намагалися видобувати золото в Мужієві на Берегівщині. Було вкладено значні кошти, однак згодом виявилося, що собівартість видобування значно вища за можливий прибуток. Окрім того, населення Берегівщини почало активно протестувати проти видобутку золота, бо це шкодило екології й загрожувало хворобами.

Звичайно, якби влада ефективніше використовувала туристичні та рекреаційні можливості Закарпаття, то думки про відкриття індустріальних підприємств навіть би не виникали. Але поки що попри значний ріст відвідування нашого краю туристами туристичний збір занадто малий і на ньому область заробляє копійки.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат