В Ужгороді зграї бродячих псів і відсутня вакцина  

admin 15.08.2016 13:30 ПОДІЇ

Проблема безпритульних собак в Ужгороді залишається гострою. У понеділок їй було присвячене розширене засідання в Ужгородському прес-клубі. Ініціатором «круглого столу» столу стала група ужгородців, до участі запросили представників влади, громадських активістів, медиків, захисників тварин і всіх, хто володіє ситуацією і може щось запропонувати задля її погодження.

За інформацією заступника міського голови Ужгорода   Олександра Габора, в місті функціонує ГО «Барбос», яка здійснює роботу в цьому напрямку, і саме їй передано на утримання та експлуатацію збудований притулок для тварин. Також є ГО «Зоошанс», яка так само має певні напрацювання щодо догляду, утримання і поводження з тваринами. Від цієї ГО міськрада отримала певні пропозиції, тепер вони опрацьовуються у підрозділах міськради й услід за цим будуть запропоновані на розгляд депутатам як певна розроблена програма. Для реалізації потрібні будуть додаткові бюджетні асигнування. Тобто не йдеться про питання, яке можливо вирішити за один день. Збільшити фінансування для притулку можна буде тільки маючи чітко вироблений механізм.

Учителька ЗОШ № 3 Олександра Шмакова розповіла, що у притулку немає оплаченої посади ветеринара, нема ані кухні, ані відповідних приміщень для тієї кількості тварин, які бігають по місту. Той факт,   що притулок зданий, для міської ради є такою собі «галочкою». А громадська організація, яка відповідає за притулок, не може власними силами вирішити проблему, оскільки відловлювання тварин та їх стерилізація потребують чималих коштів. На переконання п. Шмакової, для нормального функціонування притулку необхідно збільшити фінансування з міського бюджету.  

Як писали місцеві ЗМІ, після відкриття притулку, харчування тварин у закладі лягло на плечі спонсорів і небайдужих городян.

На засіданні «круглого столу» керівниця ГО «Барбос» Ірина Азізян сказала: «Зарплата ветеринара зараз нам не така вже й важлива, ми маємо фахівця, який працює безкоштовно».   А ось гострішою, за її словами, є проблема недостатності вольєрів у притулку: у 14 вольєрах помістити 400 собак нереально. Якщо є проблема з бездомним псом та надійшло   відповідне повідомлення від мешканців, тварину забирають, стерилізують, вакцинують, відтак її або прилаштовують, або відпускають, тварина вже не становить небезпеки... На переконання п. Азізян, першочерговим завданням наразі для міста є відловлювання собак та їх наступна стерилізація. Саме пропозиція про облаштування для вилову безпритульних тварин була внесена до Ужгородської міської ради.

Обласний травматолог і рабіолог Володимир Гайович запевнив, що у випадку, коли йдеться про можливий сказ, не вимагається негайного втручання, як при гострому апендициті чи різаній рані, яка кровоточить... У резерві в покусаного собакою є один-два дні. Лікар, до якого зверталася постраждала родина, повинен був доповісти начальству про проблему. Оскільки він цього не зробив, будуть вжиті відповідні в таких випадках заходи.

Журналістка Ірина Міллер поділилася власним гірким досвідом: після укусів собак не змогла знайти в місті кваліфіковану медичну консультацію. «Працівники лікарні не обізнані з процесом лікування повністю, — переконана вона, — зокрема, не могли надати мені інформацію, чи вакцина сумісна з грудним вигодовуванням. Не могли сказати і про те, як діяти далі. Єдине, що порадили: спостерігайте 10 днів за собакою».  
Мама постраждалої від укусу дитини Марина Круз також обурена, що в обласному центрі довелося відвідати чотири медичні заклади, перш ніж дитина отримала допомогу. А вакцину взагалі довелося шукати самим, її знайшли в Чопі.

«Мою дитину покусали, а мені дають пораду «подружитися з тваринами». Але чи можу я у двокімнатну квартиру взяти з двору агресивну собаку і 10 днів за нею спостерігати?!» — небезпідставно обурюється жінка.

Голова спілки захисту прав пацієнтів Любов Оленчук додала, що торік дитину на Закарпатті вкусив пес довелося дзвонити особисто Ользі Богомолець, щоб надіслали вакцину. А загалом, за її словами,   шанс отримати вакцину люди мають вибірково.

За інформацією Дмитра Безкровного, у Кінологічному центрі є 25 працівників зі спеціальними знаннями, там тренують собак для поліції. Щоб зменшилася кількість безпритульних, Кінологічний центр може надати консультації власникам тварин, які з ними з тих чи інших причин не справляються, аби люди не викидали собаку на вулицю. Коли собака кусає, кінологи можуть виїхати на місце, допомогти людям, локалізувати агресивних тварин і доставити у притулок.

В Ужгороді слід налагодити зв’язок кінологів із патрульними, адже вони не знають, що робити в разі виклику, як поводитися з собакою, самі бояться собак...
 
Громадська активістка Вікторія Демко вдячна ГО «Барбос» за їхні зусилля, але визнає, що без обладнання, транспорту, фінансів питання безпритульних тварин в Ужгороді вирішити не вдасться. Міській раді слід вишукати фінансування, аби був хоча б один мобільний   патруль, який міг би реагувати на екстрені виклики, пов’язані з нападами собак.

Активістка Віолетта Корнієнко додала: «Потрібно вводити відповідальність власників. Зараз є покарання лише за жорстоке поводження з тваринами. Оце і вся відповідальність власників. Але це навіть не місцеве питання, а всеукраїнське».

Тварин просто викидають на вулицю, так, днями на вул. Одеській до смітника під’їхав джип, звідки викинули семеро цуценят... Городяни мають реагувати на це: записати номер, повідомити в міськвиконком і поліцію. Діти після літа часто втрачають інтерес до своїх чотирилапих друзів й у вересні вони також опиняються посеред вулиці. Тому необхідно говорити про це у школах.

Крім того, учасники «круглого столу» запевнили: ужгородські діти масово знущаються з тварин.

Про досвід поводження з безпритульними тваринами розповів інспектор ММКП «Центр контролю за тваринами» з Мукачева   Юрій Кость. У сусідньому місті з передбаченим   фінансуванням на суму понад 600 тис. грн. (машина, зарплати фахівцям, лікування тварин) діє «Програма захисту тварин від жорстокого поводження, створення комфортних умов співіснування людей і тварин у м. Мукачеві на 2016 рік». Після проведення масової   стерилізації безпритульних тварин   збираються провести реєстрацію хатніх тварин. Центр контролю за тваринами має повноваження складати адміністративні протоколи на порушників вигулу. У парках і скверах уже встановили урни для собачих екскрементів. Наступного року п. Кость писатиме програму, щоб у кожному районі була створена зона вигулу для собак. Так, почавши з безпритульних, належною увагою будуть охоплені всі собаки з тим, аби питання було впорядковане комплексно, як у Європі.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат