Закарпатські лісівники підписали Меморандум про співробітництво з питань сертифікації FSC

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 17.06.2016 18:20 ПОДІЇ

Підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з питань лісової сертифікації між Закарпатським ОУЛМГ, Національним представництвом FSC в Україні, Дунайсько-Карпатською програмою WWF, екологічними НГО та соціально і екологічно відповідальними деревообробними й лісозаготівельними підприємствами Закарпаття. Це результат добровільної лісової сертифікації за системою FSC, яка запроваджена в більшості європейських країн.


Державні лісогосподарські підприємства ЗОУМГ ще в 2005 році першими в Україні отримали сертифікат відповідності європейським вимогам лісокористування. Це свідчить про те, що ЗОУЛМГ і його продукція відповідають міжнародним стандартам.

Лісова сертифікація — оцінка відповідності системі ведення лісового господарства встановленим міжнародним вимогам щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку.

Одним із визначальних детермінантів запровадження сертифікації лісів є збереження біорізноманіття на глобальному, національному та локальному рівнях. Біорізноманіття вищих рівнів організації (видове та екосистемне) потребує належного збереження внутрішньовидового різноманіття, тобто збереження генетичних ресурсів. Тому необхідною умовою успішного проходження сертифікаційного та наступних контрольних екологічних аудитів є декларування й фактичне здійснення заходів зі збереження біологічного різноманіття лісів, у т. ч. лісових генетичних ресурсів. Іншими ж детермінантами лісової сертифікації є досягнення і підтримання такого рівня ведення лісового господарства, який дозволяє забезпечити економічно, екологічно і соціально збалансоване управління лісами та лісокористування на основі міжнародних стандартів Лісової опікунської ради (ЛОР) та законодавства України.

«Цей Меморандум є важливим кроком у збереженні біологічного різноманіття Закарпаття і демонструє позитивні результати від застосування сертифікації лісокористування за системою FSC на лісогосподарських підприємствах краю, — зазначає керівник ЗОУЛМГ Валерій Мурга. — Ми щоденно працюємо над збереженням біорізноманіття та примноженням лісів не тільки нашої області, а й далеко за її межами, плідно співпрацюючи з нашими колегами».

«Сьогодні закарпатські лісівники підтвердили своє чесне ім’я і довели, що працюють, дотримуючись усіх європейських норм. Адже головним із принципів лісової сертифікації є баланс економічних, екологічних та соціальних інтересів у лісовому господарстві. В пошуку цього балансу всі ретельно працюють над відповідністю ведення лісового господарства лісовій сертифікації. Таким чином, лісівники Закарпаття не тільки представляють якісну продукцію на ринку і створюють робочі місця в нашому регіоні, а й забезпечують збереження біологічного різноманіття і традиційного природокористування», — коментує директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець.

Підписання Меморандуму — важлива кульмінаційна подія, до здійснення якої прагнули всі лісогосподарські підприємства при ЗОУЛМГ, Національне представництво FSC в Україні, Дунайсько-Карпатської програми WWF, екологічні НГО та соціально й екологічно відповідальні деревообробні та лісозаготівельні підприємства Закарпаття, аналізуючи дані та організовуючи переговори в рамках стандартів добровільної лісової сертифікації за системою Лісової опікунської ради FSC.

Участь у підписанні Меморандуму взяли директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець, спеціаліст із лісових питань Дунайсько-Карпатської програми WWF в Україні Роман Волосянчук, директор ТОВ «Ено-меблі» Євген Кунинець, начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга, представники дерево­обробних компаній, представники Громадської ради при управлінні, науковці та представники ЗМІ.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат