Прокуратура подала 30 позовних заяв щодо земель уздовж лінії кордону

Фото Я. Немеша 31.12.2015 21:02 ПОДІЇ

17 га вже повернуто в державну власність, залишилося ще 40 га.

Прокурор Закарпатської області Володимир Янко прокоментував телевізійний сюжет, який вийшов на одному з центральних телеканалів про те, що вздовж лінії державного кордону людям незаконно надали у приватну власність земельні ділянки і нібито цим тепер користуються контрабандисти.

Прокурор підтвердив, що колишнім керівництвом головного управління Держземагентства в області було незаконно виділено 28 земельних ділянок уздовж лінії державного кордону, фактично в межах прикордонної смуги. Ці землі, наголосив прокурор області, є землями оборони і надавати їх у приватну власність не мали права. Проте внаслідок тривалої бездіяльності службових осіб органів охорони державного кордону на сотні гектарів земель прикордонної смуги відсутні належні документи, що дозволило окремим посадовцям цим скористатися і незаконно виділити закарпатцям вказані землі.

«Я особисто ініціював вивчення законності розпорядження та використання земель уздовж кордону. І саме наш системний аналіз отриманих даних викрив як порушення вимог закону кримінально-карного характеру, так і низку проблем, що потребують урегулювання органами державної влади. Встановлено, що виділення всіх цих земельних ділянок відбулося на початку січня 2015 року, щойно прокуратурі стало відомо про цей факт, ми негайно подали до судів позови про скасування незаконних актів та повернення земель у державну власність», — зазначив Володимир Янко.

До того ж прокуратурою розпочато три кримінальні провадження стосовно посадовців головного управління Держзем­агентства в області, причетних до цих земельних оборудок.

«Наразі мова йде про земельні ділянки, незаконно виділені на території Берегівського та Ужгородського районів, з цього приводу нами до суду пред’явлено 30 позовних заяв про скасування рішень, якими надано у власність земельні ділянки, що входять у смугу відведення державного кордону. Завдяки принциповій позиції прокуратури Апеляційний суд Закарпатської області залишив без змін   рішення Берегівського районного суду, яким задоволено 9 позовів у інтересах держави, і вказаним судовим рішенням 17 га повернуто в державну власність. У провадженні суду перебуває ще 21 позов, предметом цих позовів є аналогічні порушення щодо розпоряджання землею площею майже 40 га», — повідомляє відділ організації прийому громадян, розгляду звернень, запитів та зв’язків із громадськістю прокуратури Закарпатської області.

Фото Я. Немеша

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат