Лісогуби начхали на владу і правоохоронців

28.08.2015 19:01 ПОДІЇ

Ми неодноразово розповідали про те, що ще ніколи в Закарпатті так не винищували ліси, як це відбувається зараз. Незважаючи на те, що закон про заборону вивозу лісу-кругляка було прийнято ще у квітні, президент Порошенко підписав його зовсім недавно. Але набути чинності він повинен тільки з листопада.


Саме тому лісогуби ще більше активізувалися. Лісовози їздять ледь не колонами. Правоохоронці все бачать, але все ігнорують, бо отримують від лісової мафії величезні хабарі. Губернаторові доводиться вислуховувати від людей, що в лісах біда, і він приймає рішення про заборону вивозу кругляка ще до вступу закону в дію. І що? Нічого. Лісовози їздять ще більшими колонами.

ЗМІ продовжують показувати, як нищиться ліс, і в одному сюжеті прозвучала цифра, яка все пояснює: на території лише одного лісомисливського господарства лише за добу вирубується і вивозиться лісу на… мільйон гривень.

Тепер зрозуміло, що ліс приносить комусь за день мільйони гривень. То що вартує лісовій мафії купити всіх правоохоронців та чиновників?

Та й не тільки правоохоронців і чиновників. Навіть серйозні комісії з Києва їдуть звідси після перевірок із валізами грошей і заплющують очі на всі правопорушення.

А ще страждають офіційні переробники лісу. Ті, хто не вивозить кругляк, а виробляє з нього вироби і експортує продукцію. Ті, хто платить податки і офіційно влаштовує на роботу працівників. Такі лісовій мафії не потрібні. Бо такі не заносять конверти.

Днями керівники одного з таких підприємств написали листа губернаторові. Написали, що раді вітати довгоочікуване рішення про заборону вивозу кругляка і надання пріоритету лісопереробникам. Вони написали про те, які митарства доводиться їм терпіти через лісову мафію. Написали, що є одними з найбільших платників податків свого району, однак у своїй діяльності залежні від кількох чиновників-хабарників. І через це їх просто ігнорують і не дають деревину, а дають тим, хто взагалі веде нелегальний лісовий бізнес і не купує деревину на аукціонах. Дають тим, від кого отримують хабар.

Через це підприємство, яке офіційно працевлаштовує людей і є наповнювачем бюджету, змушене закриватися, а хапуги й далі рубають ліс і збагачуються, держава від них лише страждає.

Однак бюрократична система, як рудимент совка, процвітає на Закарпатті. Листа губернатор, швидше за все, навіть не прочитав. Його передали одному з заступників, а той спокійно поставить резолюцію «прохання розібратися» і передасть у кабінети лісової мафії.

І не потрібно з себе робити великого борця за збереження лісів. Як це останніми днями роблять і Москаль, і Балога, який похвалився, що мало не власноруч зупинив вирубування лісу на Берегівщині. І не потрібно президентові та главі уряду робити з себе захисників вітчизняних виробників. Президент на рівні боротьби з контрабандою пообіцяв закарпатцям покінчити з лісовою мафією, а глава уряду навіть сказав, що до нас приїде спеціальна комісія.

Знаємо ми ці спеціальні комісії. Вже сидять вдома і напиваються закарпатським коньяком та ставлять на особисті рахунки гроші від закарпатської лісової мафії, як подяку за лояльність.

І ще. Контрабанда, з якою всі так почали боротися, є проблемою не Закарпаття та України. Вона завдає шкоди Євросоюзу, то нехай Євросоюз прикладає більше зусиль у боротьбі з контрабандою.

А от вирубування лісів — це наша проблема. Головна проблема.

***

Актуальний коментар

Громадський активіст та правозахисник із Рахівщини Микола Кокіш на своїй сторінці у Facebook написав:

«Вчора до мене, як до правозахисника, звернулися мешканці смт Ясіня Рахівського району з приводу того, що один вантажний автомобіль марки «КамАЗ» кожні два-три дні перевозить за фіктивними документами крадений ліс.

Я повідомив про це на 102 в Рахівський РВ і попередив, що документи на ліс фіктивні, але міліція чомусь не стала перевіряти походження цих документів і автомобіль відпустили. Після цього я зробив відповідне звернення на телефон довіри   МВС України щодо дій працівників міліції Рахівського РВ і буду сподіватися на якийсь логічний кінець. Дивним є інше, що ніби вже є новий голова Закарпатської ОДА, новий очільник МВС у Закарпатті, новий очільник СБУ в Закарпатті, а крадений ліс як ішов під якимось «дахом», так і йде далі!!!»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат