Правові колізії навколо вартості закордонного паспорта

28.03.2014 16:10 ПОДІЇ

Паспортна епопея цього тижня набрала нових обертів. Все почалося з того, що у вівторок активісти прийшли під стіни обласного управління Держміграцслужби з вимогою отримати закордонний паспорт за 170 грн.

Передували таким зборам заклики в соцмережах на кшталт «хто хоче паспорт за 170 грн., зустрічаємося завтра під стінами управління». Нагадаємо, що це вже друга спроба активістів здати документи на паспорт за вищезазначеною ціною, перша була в лютому. Ініціатори акції — ГО «Демократичний альянс» та ГО «Сила народного контролю». Головний аргумент активістів — Постанова Верховного суду України від 3 грудня 2013 р., згідно з якою платежі 87 грн. 15 к. за адмінпослуги та 120 грн. за бланк паспорта є протиправними.

У свою чергу керівництво ГУ ДМС України в Закарпатській області наголошує на наявності в цій ситуації правової колізії, яку органи виконавчої влади на місцях вирішувати не вповноважені. «З одного боку, Верховний суд України вважає, що вартість держмита (170 грн.) при оформленні закордонного паспорта покриває всі інші витрати, з іншого боку — залишається чинною Постанова Кабінету Міністрів України № 795 (у редакції Постанови КМУ № 1098 ), що визначає вартість адмінпослуги 87,15 грн. та 120 грн. за бланк паспорта (згідно з Законом України “Про здійснення державних закупівель”), які на підставі відповідного договору отримує підприємство з виготовлення персоніфікованих документів. Невиконання міграційною службою чинної постанови може призвести до недоотримання коштів до Державного бюджету України і, як наслідок, до настання юридичної відповідальності посадових осіб ГУ ДМС за такі дії», — йдеться в повідомленні головного спеціаліста зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС України в Закарпатській області Ольги Поштак. З юридичної точки зору, постанови Кабміну може відмінити або визнати нечинними сам уряд, а визнати неконституційними лише Конституційний суд України. Оскільки таких дій ані з боку уряду, ані з боку Конституційного суду не було, ГУ ДМС у Закарпатській області зобов’язане керуватися чинними законами та постановами Кабміну.

В головному управлінні також нагадали, що оскільки питання про вартість закордонного паспорта порушувалося ще в лютому, то керівництво ГУ ДМС України в області, щоб уникнути можливих порушень прав та інтересів громадян і вирішити цю правову колізію, ще наприкінці лютого звернулося з відповідними листами до голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин і Державної міграційної служби України, а також до прокуратури області для ініціювання вирішення даного питання перед Генеральною прокуратурою України як органом, що має право законодавчої ініціативи.

У розрізі цієї ж теми прес-служба прокуратури Закарпатської області повідомила, що обласна прокуратура поінформувала Генеральну прокуратуру України про виявлені в ході перевірки факти неузгодженості норм чинного законодавства щодо розмірів та порядку оплати коштів за закордонний паспорт. Відтак питанням повинен зайнятися Київ.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат