Закарпаттю   до перезавантаження влади ще далеко

21.03.2014 16:24 ПОДІЇ

Сепаратистські прояви та питання автономії Закарпаттю наразі не загрожують. На цій тезі зійшлися експерти — професор УжНУ, історик Сергій Федака, соціолог Віктор Пащенко та дипломат Ален Панов — учасники круглого столу, який днями відбувся у прес-центрі «Закарпатської правди». В інших питаннях між деякими експертами виникали розбіжності.


На думку соціолога Пащенка, по суті події в Криму ніяк не вплинуть на Закарпаття. «Закарпатська область не належить до того ментального поясу, що має тяжіння до Росії. Навіть якщо порівнювати настрої у 90-х роках щодо русинського руху і питання автономізації краю, то нині вони не такі потужні. Закарпаття може серйозно заговорити про автономію виключно у випадку загальної автономізації України. Але це питання сьогодні не на часі», — вважає Віктор Пащенко.

Дипломат Ален Панов у контексті розмови наголосив — розглядати Закарпаття поза контекстом України нерозумно. «Україна в цілому дуже різна — ментально, культурно, історично. Не потрібно заганяти всіх у одні й ті самі рамки. Така розбіжність присутня у багатьох країнах, до прикладу, регіональні особливості Франції не заважають їй бути цілісною країною», — зазначив Ален Панов.

Сергій Федака назвав ситуацію у країні перезавантаженням проекту «Україна».

«Щодо геополітичних пертурбацій: те, що дійшло до збройного протистояння, з одного боку — тут багато мінусів, з іншого — очевидні плюси. Принаймні ситуація у Криму підштовхнула нас до думки, що рух на Схід неможливий, лишається рухатися на Захід. Але реалізовувати це доведеться дуже драматично. Україна у світі не потрібна нікому, крім українців. Наша область на перехресті, на форпості українського руху на Захід, на нас усе активно впливає», — переконаний професор.

Розділилися думки в експертів стосовно наявних здобутків чи навпаки втрат від ситуації, що склалася. Так, за словами Алена Панова, сьогодні на зміну системі централізованої корупції прийшла система децентралізованої корупції. «Те, що ми маємо в області зараз це результат «дільби». У нас міська і обласна ради забули розпуститися. Виходить, що в нас усе було добре, лише потрібно було змінити людей. Але це не можна назвати повним перезавантаженням. Тасується стара колода карт, яку намагаються «впарити» як нову владу», — переконаний А. Панов. Також Панов зачепив тему подвійних стандартів у області: «Чомусь у нас в області 50 осіб беруть на себе відповідальність вирішувати кадрові призначення. І чомусь ці 50 осіб, які наближені до однієї з груп впливу в області, вважаються громадськістю, а інших, які не поділяють цю позицію, одразу записують у «тітушки».

Сергій Федака призначення губернатора в області прокоментував так: «На Лунченка випала дуже непроста роль. Він перший губернатор після Геннадія Москаля, що намагається вибудувати середню лінію, балансувати, опиратися десь на Київ, шукати особисті точки опори, а не підпорядковуватися клану. Його каденція обіцяє бути яскравою і не схожою на попередні губернаторські правління. Але сьогодні ми перебуваємо лише на початку змін».

Коментарі :


24.03.2014 01:22 Ужгород

Панов молодець, не побоявся казати правду


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат