У Закарпатті почалися відключення світла

06.12.2014 15:30 ПОДІЇ

В уряді кажуть, що треба економити.

Україна була (та ще і є) експортером електроенергії. Тому коли говорилося про енергетичну кризу, то якось не думалося про те, що мова може йти і про електрику. Тим не менше, в Україні з 2 грудня почалися відключення електроененергії.

Про це на брифінгу у вівторок повідомив тодішній в. о. міністра енергетики Юрій Продан.

«Відключення відбуваються згідно з затвердженими графіками Укренерго. 2 грудня ці графіки були застосовані в обсязі 2800 Мвт/год.», — роз’яснили в Міненерго.

Нестача електрики викликана тим, що на ремонті перебуває третій блок Запорізької АЕС, та нестачею вугілля на складах ТЕС.

«Крім того, Укренерго повідомило, що зараз ще 19 блоків на ТЕС по Україні в ремонті. Тим паче температура знизилася, тож мусили запровадити графіки відключення», — додали в прес-службі.

Світло на кілька годин увечері та вранці відключали в Закарпатті й по всій Україні: у Києві та невеликих містах довкола нього, Львові, Хмельницькому, Одесі, Сумах, Черкасах, Чернігові, Полтаві, Вінниці та інших містах. Електрику вимикають на 2—3 години вранці та ввечері за різними графіками в різних регіонах.

Генеральний директор ПАТ «Закарпаттяобленерго» Віктор Петров також повідомив, що світло вимикається через аварію на Запорізькій АЕС. «На жаль, виникла аварійна ситуація на Запорізькій атомній електростанції, виведений із ладу 3-й енергоблок потужністю 1000 МВт, що й призвело до критичної ситуації в об’єднаній енергосистемі України. У зв’язку з цим Державна компанія НАК «Укр­енерго» видала розпорядження про введення графіків аварійних обмежень потужності та подачі електроенергії по всіх енергокомпаніях України для збереження цілісності енергосистеми», — пояснив Віктор Петров.

Він також повідомив, що енергетики будуть намагатися чергувати споживачів, тобто «робити так, щоб відключення в кожному окремому населеному пункті тривали не довше 2 годин». Петров також попросив закарпатців економити електроенергію.

У свою чергу запорізькі енергетики спростували інформацію про те, що з їхньої легкої руки деяким містам України, у тому числі й Закарпаттю, урізали ліміти з енергопостачання

«Ні Запорізька атомна станція, ні будь-яка інша генерація не може обмежити споживання. Вироблена нами електроенергія йде в загальну енергетичну систему України. У свою чергу, на диспетчерському пункті в Києві стежать за тим, щоб рівні виробництва і споживання збігалися. Коли споживають більше, диспетчер відключає частину споживачів. Зараз у деяких містах України діє так зване віялове відключення — в Маріуполі, Києві та на Закарпатті. Чутки про те, що винна в цьому ЗАЕС, з’явилися після того, як ми відключили один із наших блоків для ремонту (блок № 3). Природно, це відбилося на національній енергетичній системі — відключень стало більше», — прокоментував ситуацію начальник управління інформації та зв’язків із громадськістю ЗАЕС Сергій Шимчев.

Уже в середу глава уряду Арсеній Яценюк наказав новопризначеному міністрові енергетики та вугільної промисловості Володимирові Демчишину пояснити населенню причини відключень електрики. Демчишин у свою чергу заявив про можливість пом’якшити графіки обов’язкових відключень за рахунок добровільних обмежень споживання електроенергії споживачами. У деяких регіонах підприємства будуть переведені на нічний робочий час. Демчишин також підтвердив, що максимальний час, на який може бути відключена електрика — дві години.

Демчишин сказав, що Україні доведеться купувати електроенергію в Росії.

«Я знаю, що ведуться переговори щодо імпорту електроенергії з Росії. Я можу з упевненістю сказати, що в такій складній ситуації для збалансування енергосистеми це необхідний крок; яким би він не був політично складним, але це необхідний крок», — сказав він.

Звичайно, в народу є питання до влади: чому електроенергія і досі йде на окуповані території на суму понад 700 млн. гривень за місяць і при цьому ці регіони за електрику Україні не платять? Та й про нестачу вугілля на ТЕС знали ще з літа — невже не можна було ще тоді повністю відключити Крим і на цьому економити вугілля на зимовий період? Це ж ненормально, коли країна, яка експортує електроенергію, сама потерпає без світла…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат