Віце-прем’єр Словаччини   про Закарпаття, Україну   і НАТО «за чашкою чаю»

Людмила Федоришина 12.09.2014 14:36 ПОДІЇ

«Стосовно різноманітних спекуляцій на темі Закарпаття і відродження Підкарпатської Русі: це все несерйозно», — так прокоментував питання віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ Словацької Республіки   Мирослав Лайчак під час зустрічі у форматі «за чашкою чаю» з науковцями та експертами Закарпаття, яку організувала Світлана Мітряєва, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді спільно з генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Янкою Буріановою. Мирослав Лайчак нагадав: Вишеградська четвірка з самого початку виступала і виступає за цілісність України.


В рамках розмови високопосадовець зі Словаччини також не оминув питання допомоги українській стороні. «Словаччина дотримується такої позиції: якщо допомагати, то допомагати конкретно, а не просто кидати слова на вітер. Тому ми допомагаємо Україні», — зазначив М. Лайчак. За інформацією словацької делегації, лише у 2014 році загальна сума гуманітарної допомоги та допомоги розвитку перевищила 750 тис. євро. Мова йде про гуманітарні вантажі (100 тис. євро), медичну допомогу і реабілітацію 60 активістів Майдану, фінансову допомогу, мікрогранти, стипендії уряду СР 30 українцям тощо.

Що стосується питання санкцій проти Росії, то віце-прем’єр-міністр пояснив позицію Словаччини так: «Для нас санкції не є метою. Словаччина переконана, що санкції не в змозі вирішити українсько-російський конфлікт, але ми солідарні з загальною позицією ЄС».

За словами Мирослава Лайчака, ніхто за Україну не вирішить її проблеми і конфлікти: «Вам можуть допомагати, але вирішувати повинні ви самі. Що стосується питання Україна—НАТО, то я переконаний, що воно побудоване на три­сторонніх маніпуляціях, бо маніпулюють цією темою як Росія, Україна, так і НАТО. Не живіть ілюзією, що НАТО вас чекає».

Наступного дня після зустрічі в рамках візиту високопосадовець взяв участь у відкритті «Кабінету українсько-словацької дружби» на факультеті міжнародних відносин УжНУ та поспілкувався зі студентами.

Людмила Федоришина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат