На Закарпатті усіх поспіль   не мобілізовуватимуть

Людмила Федоришина 01.08.2014 13:58 ПОДІЇ

Часткова мобілізація не стосуватиметься хлопців, які не проходили строкову службу і наразі є призовного віку. Тільки ті, що мають військово-облікову спеціальність та пройшли службу в радянській чи українській армії, підпадатимуть під мобілізацію.


Наразі є необхідність у бойових військових спеціальностях. Саме на цьому наголосив під час понеділкового брифінгу головний військовий комісар області Іван Васильцюн. «Ніхто не відправляє непідготовлених людей у зону АТО», — зазначив комісар. Є порядок, згідно з яким працюють військкомати. Перший етап — сповіщення про мобілізацію, далі — проходження медкомісії, потім — доправлення до військової частини, де мобілізовані разом із військовослужбовцями проходять бойове злагодження у складі штатних підрозділів. І тільки після підготовки у разі виникнення необхідності мобілізовані направляються для виконання завдань. Повістки працівники військкоматів розносять із 6.00 до 22.00. Якщо людина відмовляється від повістки, складається відповідний протокол. Згідно з постановою Кабміну, відмовитися від мобілізації мають право: батько трьох неповнолітніх дітей, батько, який виховує дитину-інваліда чи сам виховує одного і більше неповнолітніх дітей. Військовий комісар спростовує інформацію про те, що чоловіків знімають з автобусів, забирають із весіль і одразу звозять до військкоматів.  

Голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко стосовно останніх подій зазначив: «Наразі батальйон територіальної оборони перебуває виключно на території Закарпаття й охороняє область. Я докладаю максимум зусиль, щоб він і надалі залишався в області. Однак через нарощення російської агресії на Сході потреба в таких батальйонах у зоні АТО росте. На сьогодні важко на 100 % гарантувати, що батальйон не буде застосований на сході країни. Я з розумінням ставлюся до батьків, які не хочуть відпускати своїх дітей на Схід, але потрібно зберігати спокій у суспільстві».

Третя хвиля мобілізації дасть можливість перепочинку, морально-психологічного відновлення тих військових, які вже кілька місяців перебувають «на передовій». Ротація буде проводитися в рамках цілих підрозділів, це стосується і військових, і техніки. Військова техніка є на складах, але вона повинна бути «на ходу».

Іван Васильцюн також зазначив, що третій указ президента про часткову мобілізацію дає змогу добровольцям, тим, хто має військовий досвід, а таких в Ужгороді понад півсотні, бути задіяними на Сході, оскільки тепер вони підписуватимуть контракт виключно на час воєнної операції, а не на 3—5 років, як це було раніше. Серед переселенців жоден не висловив бажання добровільно мобілізуватися, та оскільки вони перебувають у області тимчасово, а деякі й без документів, то немає механізму, за яким їх можна призвати до війська.

Людмила Федоришина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат