Ракошинська істерія

01.08.2014 13:56 ПОДІЇ

Минулий тиждень розпочався доволі тривожно. Почала надходити інформація з різних районів області про перекриття доріг. Найбільше галасу наробили мешканці Ракошина, з понеділка кілька десятків матерів із неповнолітніми дітьми вийшли на трасу Чоп—Київ і заблокували проїзд.

Одразу на місці почали рости автомобільні черги. Наступного дня ситуація залишалася незмінною. Селяни заявляли, що розходитися не збираються, на проїжджу частину винесли клумби і лавиці. Спілкуватися з владою відмовлялися. Причиною таких дій стала інформація про третю хвилю часткової мобілізації. Губернатор Закарпаття Валерій Лунченко, коментуючи проблему на прес-конференції в понеділок, зазначив: «У цього явища є політичне забарвлення».

Сайт «7 днів», посилаючись на слова військового комісара області Івана Васильцюна, повідомив, що в Ракошині є 968 осіб, які служили в армії й мають військово-облікову спеціальність. На них усіх передали 62 повістки (менше 10 % від загальної кількості), щоб прийшли уточнити свої дані — необхідно з’ясувати, чи вдома зараз людина, чи здорова, скільки має дітей. Реально в Ракошині вручили 14 повісток, але досі у військкомат ще ніхто не прийшов. Також за словами Васильцюна, у Ракошині немає нікого, хто б уже воював на Сході. Тому І. Васильцюн переконаний, у Ракошині не було підстав піднімати хвилю протестів.

Байки й чутки, якими почали обростати мобілізаційні процеси в області, офіційно спростовують і військкомат, і обласна влада.

Врешті після зустрічі з головою обласної адміністрації та представниками військкомату у вівторок під вечір люди почали розблоковувати трасу. Свої вимоги вони передали В. Лунченку у вигляді звернення і зазначили, що якщо їх не почують, вийдуть на дорогу знову. Протестувальники вимагають: першочергові мобілізаційні заходи проводити щодо осіб, які перебувають на службі у правоохоронних органах та інших силових структурах, ініціювати негайне повернення в Україну військовослужбовців миротворчих контингентів, які перебувають за її межами. Також у зверненні є вимога негайно відкликати з зони АТО військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців-контрактників, які перебувають там більше 3 місяців. Вимагають мітингувальники і взяти на військовий облік тих чоловіків, які приїжджають у область зі східних регіонів. А на час розгляду звернення громада села просить призупинити мобілізаційні заходи на території Ракошинської сільської ради.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат