Мобілізація. Кого заберуть в армію

26.07.2014 08:51 ПОДІЇ

Війна триває і відповідно виникла потреба ротації військових та посилення особового складу на фронті. У той час, як із Росії на український фронт масово пруть їхні терористи, наші військові виснажені й потребують ротації, щоб відпочити. Виникла потреба в мобілізації. Так виник указ президента Порошенка про часткову мобілізацію. Верховна Рада указ підтримала. За це проголосували 232 депутати.


Згідно з пояснювальною запискою, «необхідність ухвалення рішення про часткову мобілізацію зумовлена поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців і працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ (сил) зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України».

Мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набуття чинності згаданим указом.

Указом створюються додаткові умови для доукомплектування потреб Збройних сил, Нацгвардії, СБУ, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України військовозобов’язаними та резервістами відповідно до мобілізаційних планів. Це дозволить додатково привести в бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення для забезпечення потреб оборони.

За словами голови РНБО Парубія, набираються ті люди, які пройшли вишкіл у ЗС України, люди, які мають досвід несення служби, офіцери у відставці. Набираються виключно на ті спе¬ціальності, які необхідні для тої чи іншої частини. Відповідаючи на запитання про те, чи можлива якась часткова відпустка для тих, хто вже з березня мобілізований, Парубій відповів:

«Вже на сьогодні Міноборони розробило систему відпусток, коли для частини солдат дається відпустка, відрядження додому як певна форма відпочинку і заміни для хлопців».

«Але проведення мобілізації дозволить провести хоча би часткову ротацію для хлопців, які з самого початку бойових дій перебувають на фронті. І ця мобілізація дозволить тим хлопцям, які на сьогодні є виснажені, які воюють і перемагають у ці дні, хоч частково провести цю ротацію», — додав він.

Парубій також повідомив, що «президент дав доручення, щоб усі сили мобілізовувалися настільки, наскільки держава зможе забезпечити їх захистом».

Як відбувається мобілізація, кого покличуть до військкоматів? Питання досліджувало Інтернет-видання «Дзеркало Закарпаття».

Звуть служити батьківщині зазвичай поштою, однак надворі ХХI століття, а закон був написаний у 1993 році. З тих пір світ дуже змінився, з’явилися нові засоби зв’язку. Зараз будуть продзвонювати телефонами, але багато приходять до військкомату самі, без усяких повісток і дзвінків.

У військкоматах кажуть, що дзвонять в основному офіцерам запасу і тим, хто буде забезпечувати збір — складати списки, шукати контакти призовників і т. ін.

В іншому все як зазвичай під час призову: повістка (дзвінок) — явка — інструктаж — розподіл у частину.

У період, який у Законі України «Про мобілізацію» називається «особливим» або «військовим», всі державні підприємства повинні працювати на потреби оборони країни, мобілізація торкнеться не лише громадян, а й заводів, фабрик, органів влади. Всі вони будуть переведені на обслуговування армії. Приміром, фабрики з пошиття одягу почнуть шити форму, автозаводи будуть перепрофільовані для випуску військової техніки.

Можуть залучити для виконання військових замовлень і приватні підприємства. Тоді держава даватиме військові замовлення, при цьому оплачуючи їх. До слова, перед Першою світовою війною саме на цьому грунтувалося небувале економічне зростання, тоді всі підприємства постійно мали замовлення й отримували за це гроші, а робітники постійно мали роботу.

До речі, на сигаретних фабриках у разі війни (потрібне лише незначне переобладнання) можна випускати патрони. Діаметр стандартної сигарети і патрона для автомата один — 7,62 мм.

З ОГОЛОШЕННЯМ МОБІЛІЗАЦІЇ МОЖУТЬ ЗАБРАТИ АВТО ЧИ БУДИНОК

Згідно з законом, громадяни зобов’язані надавати свої автомобілі та інший транспорт у тому випадку, якщо військові вважають, що він допоможе оборонятися державі. Крім того, можуть зайняти будинок, якщо він потрібний буде для оборони.

Також громадян можуть залучити до вуличних робіт, необхідних у воєнний час, наприклад, якщо треба копати траншеї або зводити оборонні споруди. У Києві це робити вміють, досить подивитися на барикади в центрі.

КОГО ВІЗЬМУТЬ У АРМІЮ ПРИ ЗАГАЛЬНІЙ МОБІЛІЗАЦІЇ

Останнім часом заявляли, що в разі проведення мобілізації вона буде вибірковою та добровільною. Та й браку в добровольцях зараз немає, військкомати навіть скаржаться, що людей приходить багато і немає фахівців, щоб усіх записати. Влада заявляла, що брати будуть чоловіків до 27 років, хто старше цього віку, але молодше 45 років — у штаб, хто старше 45, але молодше 60 — призначать на роботу з документами і паперами.

КОГО НЕ БЕРУТЬ ДО АРМІЇ ПРИ ОГОЛОШЕННІ ЗАГАЛЬНОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ

Підприємства можуть «забронювати» особливо важливих співробітників призовного віку, щоб вони працювали в тилу на потреби оборони, якщо в цьому є необхідність. Не підуть також і ті, хто працює в органах влади. Можуть звільнити від служби батька, в якого п’ятеро неповнолітніх дітей. Також звільняють і за станом здоров’я. Це встановлюється на комісії.

Правда, навіть отримавши відмітку «не придатний», потрібно кожні півроку приходити заново на огляд. Наприклад, якщо потенційний солдат без ноги, то йому кожні півроку потрібно буде приходити до військкомату і доводити, що нога не відросла.

Окрім того, спочатку повідомлялося, що до армії братимуть і студентів, яким дозволять скласти сесію та продовжити навчання після демобілізації. Однак згодом президент Порошенко повідомив, що студенти денної форми навчання та аспіранти в армію набиратися не будуть.

ЖІНОЧЕ ПИТАННЯ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ

Жінок набирати на передову не будуть. Але ті представниці прекрасної статі, які мають близькі до військових спеціалізації (телефоністки, оператори ПК), теж можуть потрапити на службу в армії, на роботу при штабі. Також можуть узяти жінку, яка прийде проситися добровільно, тут потрібно тільки пройти комісію, багатьох беруть у медсестри.

До речі, є деталь: скрізь в українському законодавстві мобілізація згадується тільки як необхідність для захисту країни. Ніде не сказано, що можуть екстрено набирати людей у армію для відправлення в інші країни на війну.

КОЛИ В БІЙ

У воєнний час відразу в бій щойно мобілізованих ніхто не пошле, це і зрозуміло, толку від «салаги», який перший раз тримає автомат у руках, небагато. Для цього мобілізація передбачає підготовку, наскільки тривалу — це залежить від обставин і чітких визначень немає.

Варто відзначити, що закарпатці не поспішають іти до війська. Чоловіки з регіонів, де проживають етнічні угорці, масово виїжджають до родичів у Угорщину, щоб відсидітися. Важко мобілізовувати чоловіків і з гірських районів області, бо там потенційні призовники банально ховаються в горах. Одним словом, дезертирів буде багато, тому влада і не сподівається на те, що набере необхідну кількість військових із числа звичайних людей, і робить ставку на тих, хто вже брав участь у миротворчих операціях і нині перебуває в запасі.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат