Як побороти лісову мафію?

06.06.2014 16:22 ПОДІЇ

Після революційних подій активісти дедалі частіше звертають увагу на найкорумпованіший і найкримінальніший сектор Закарпаття — лісову мафію. Час від часу з’являються публікації про те, що в області стрімко зростають несанкціоновані вирубування лісу. Ліси Закарпаття просто зникають. Скоро закарпатцям не буде куди ходити по гриби та ягоди.


Розповідають, що склади в сусідніх із Україною країнах переповнені брусом із Закарпаття. Про подібне варварське ставлення до лісу говорять на Перечинщині, Великоберезнянщині, Рахівщині й останнім часом особливо на Тячівщині. Зовсім недавно ми повідомляли про попереджувальну акцію активістів сіл Усть-Чорнянського куща Тячівського району проти лісової мафії. Понад сотня людей навіть заблокували дорогу і не пропускали лісовози. Зокрема, активісти вимагали незалежної перевірки Брустурянського лісомисливського господарства, де, на їхню думку, чиниться потужне несанкціоноване вирубування лісу. Ліс вирубують огульно, як ніколи, і при цьому навколишні села просто убожіють, бо надходження до бюджету йдуть лише від небагатьох приватних підприємств, а ЛМГ ледь не банкрут.

До прикладу, якщо ще в сере­дині 2000-х років у цьому господарстві вирубувалося до 50—60 тисяч кубометрів деревини, то згодом динаміка вирубувань   різко зросла. Наприклад, за час керівництва цим господарством Валерієм Мургою в 2011 році вирубування сягнуло понад 80 тисяч кубів, у 2012 році вже перейшло межу в 100 тисяч, а в 2013 році вирубано було 126,5 тисячі кубометрів деревини.

Однак найбільша проблема в тому, що несанкціоновані вирубування взагалі важко порахувати. Лісовози з немаркованим лісом їдуть майже цілодобово. Лісова мафія по всьому Закарпаттю скупила всі структури, щоб заплющували на це неподобство очі. А на активістів, які намагаються боротися з несанкціонованими вирубуваннями, чиниться фізичний та моральний тиск.

Після акції протесту на Тячівщині місцева влада пообіцяла, що буде створена відповідна комісія для перевірки Брустурянського ЛМГ, і активісти розблокували дорогу. Однак згодом виявилося, що влада створила виключно кишенькову комісію, що обурило людей, тож вони пригрозили новою акцією протесту.

І ось нарешті, як стало відомо нашій газеті, активісти отримали відповідь від заступника прокурора області А. Савченка про те, що прокуратура області звернулася до Генпрокуратури щодо залучення в комісію для проведення перевірки Брустурянського ЛМГ спеціалістів від Міністерства екології та природних ресурсів України і фахівців Держлісагентства України. Сам хід перевірки діяльності Брустурянського ЛМГ буде контролюватися прокуратурою області. Є також перші позитивні сигнали про те, що правоохоронці починають затримувати лісовози з «лівою» деревиною і мафії стає дедалі важче відкуповуватися.

Насправді, якщо ми хочемо зберегти ліси і перевести ведення лісового господарства у правове русло, громада повинна бути більш активною. Чому б активістам із різних районів, які борються проти несанкціонованих вирубувань, не створити обласну Громадську раду за контролем ведення лісового господарства. Ця рада могла би мати повноваження певного контролюючого органу, який би отримував доступ до документації лісогосподарств, а також активісти Громадської ради могли би бути присутніми при ухваленні рішень, які стосуються лісового господарства, на сесіях різних рівнів рад. Це був би певний контроль над нашими лісами й удар по лісовій мафії. А наразі ми і далі будемо стежити за розвитком подій у найгарячіших точках лісовиробки Закарпаття.

Коментарі :


06.06.2014 23:35 горянка

Багато коментувати не хочу, але скажу так вірніше дам відповіть на питання яке стоїть у самій назві статті , ГНАТИ ВСІХ КЕРІВНИКІВ У ШИЮ З ЦІЄЇ СФЕРИ ! інакше цю страшну корупцію не подолати . Коли вони всі на ставках а статки олігархічні то про що більше можна говорити це звичайна математика і людська совість і мораль.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат