Коли закінчиться війна

17.05.2014 09:24 ПОДІЇ

Вісті з фронтів на Сході України все ще залишаються тривожними. Сепаратисти спокійно обстрілюють із мінометів наші телевежі, влаштовують засідки на українських десантників, захоплюють адмінбудинки та техніку. Навіть історичний музей радянської зброї захопили. Генпрокуратура підтвердила, що бойовики вже вбили 78 громадян.


Можливо, Кремль сподівався, що Донбас здасться так само легко, як це було з Кримом, але насправді народ почав потужний тиск на інфантильну українську владу, звинувативши її у змові. Антитерористична операція трохи активізувалася. Особливо після вбивства російськими козаками-бандитами наших десантників. Тим не менше, сепаратисти таки змогли протягнути наступний етап захоплення Донбасу — провести псевдореферендум про створення Донецької та Луганської народних республік.

Можна було не сумніватися, що сепаратисти на цьому референдумі напишуть такий результат, як і в Криму. З перехопленої спецслужбами телефонної розмови стало ясно, що Москва дала команду написати в результатах не менше 90 % тих, хто за створення народних республік. Зрештою, так і сталося. Процес голосування виявився фарсом, такою собі картинкою для російських телеканалів, бо результати вже були написані ще до голосування. Напередодні референдуму СБУ затримала двох мешканців Донецької області, які перевозили на власному автомобілі 10 тисяч бланків бюлетенів незаконного «референдуму». А скількох не затримала?

Самі ж мешканці Сходу здебільшого насміхаються над дурними бойовиками. Місцеві журналісти порахували, що навіть фізично, наприклад, у тому ж таки Маріуполі змогли взяти участь не більше 4 % мешканців. Журналісти зазначають: величезні черги на виборчих дільницях у Маріуполі були через те, що працювали всього 4 виборчі дільниці. Тоді як вибори в майже півмільйонному місті проходять на 216 виборчих дільницях.

Потенційних виборців у Маріуполі 345 тисяч осіб. Проте навіть найбільша виборча дільниця здатна прийняти 2,5 тисячі осіб. Отже, навіть якщо припустити, що всі чотири дільниці в Маріуполі працювали на повну потужність, вони змогли прийняти щонайбільше 15 тисяч осіб, вважають журналісти.

При цьому портал відзначає, що городяни помітили ряд порушень під час проведення цього «референдуму»:

— Самі бюлетені були без захисту, без підписів і печаток, роздруковані на принтері.
— На виборчих дільницях не було списків виборців.
— Не було кабінок для голосування (не дотримувалася таємниця голосування).
— На дільниці в Приморській райадміністрації кидали бюлетені не в спеціальну урну для голосування, а в ящик з-під вершкового масла.
— Допускалися випадки, коли одна людина голосувала за всю сім’ю (неперсональне голосування).
— У деяких випадках люди голосували без документа, що посвідчує особу.

Відзначається, що на дільниці Приморської райадміністрації «для зручності голосуючих» організували так зване «виносне» голосування на вулиці.

Звичайно, що офіційний Київ відразу заявив, що про визнання результатів референдуму і мови бути не може. Те саме говорили і представники Євросоюзу та США. До речі, навіть самі сепаратисти спочатку переконували, що референдум носить виключно формальний характер. Лідер сепаратистів Роман Лягін, що відповідав за підрахунок голосів, заявив, що так званий референдум має вирішити питання лише про право регіону на самовизначення. За його словами, подальша доля області — чи залишатися їй в складі України, увійти до складу РФ або зберегти незалежність, буде вирішена пізніше. «Ми хочемо лише заявити про наше право на самовизначення. Тобто в статусі Донецької області після оголошення підсумків референдуму не зміниться абсолютно нічого: ми не перестанемо бути частиною України, ми не станемо частиною Росії, а лише заявимо світу, що ми хочемо змін», — сказав Лягін.

Однак таку думку поділяли не всі бандити. Між ними почалися сварки. Між деякими загонами сепаратистів навіть почалися перестрілки. Москва вимагала більш радикальних заяв. Після цього керівники так званих народних республік почали робити перші заяви про те, що українська армія на їхній території визнається терористичною організацією і буде знищена. Сепаратисти також відразу попросили допомоги у Москви, щоб захистити їх від української влади, і прийняли зовсім абсурдне рішення про заборону в’їзду на територію цих народних республік президентові США Обамі та канцлерові Німеччини Меркель.

Зрозуміло, що путінський Кремль буде використовувати будь-яку ситуацію, щоб ввести війська в Україну і зірвати вибори. Росіяни так і не забрали свої війська з-під наших кордонів і чинять регулярні провокації. У такому випадку ми змушені будемо оборонятися. Секретар РНБО Андрій Парубій заявив: «Якщо Росія визнає референдум і почне активні дії, я вкотре заявляю: якщо буде акт агресії, Україна захищатиме свою територію і свою державу».

В принципі, ситуацію на Сході можна нормалізувати. Потрібен діалог. Потрібні активніші дії влади щодо захисту звичайних громадян і бізнесменів, які хочуть спокою і миру. Росія не дає цього робити і постійно докладає дров до багаття. Навіть Януковича вкотре випустили на екрани, щоб продемонструвати «єдиного легітимного» живим і здоровим.

На жаль, в країні є нездорові настрої щодо території Донбасу. Багато хто стверджує, що Донбас є лише тягарем для країни і його потрібно відпустити. І дійсно, Донбас є потужним пожирачем бюджетних коштів. Міністр фінансів Олександр Шлапак констатує самозабезпечення Донецької та Луганської областей в 2013 році з точки зору доходів, які ними збираються, на 39,8 % і 44,1 % відповідно. За даними міністра, в 2013 році зібрані в Донецькій області доходи становили 16,3 млрд. гривень, а витрати — 41 млрд. гривень, що свідчить про самозабезпечення даного регіону на рівні 39,8 %.

Однак питання територіальної цілісності країни є принциповим. Території просто так не розбазарюють. Японці з росіянами ведуть дипломатичну широкомасштабну війну за кожен острівець, то невже ми просто так віддамо потужний індустріальний регіон. До речі, американська газета The Washington Post пише, що Президент Росії Путін пропонує країнам Заходу разом розділити Україну.

«За 24 роки після того, як Росія оголосила себе суверенною державою, вона не змогла почати сприймати себе як постімперська держава», — вважає оглядач газети Гессен.

На думку газети, Путін бачить Російську Федерацію спадкоємицею Російської імперії. Публікація нагадує, що Путін розкритикував передавання Криму в 1954 році Україні, «але не згадав про той факт, що землі, які були передані Україною Російській Радянській Республіці, так і залишаються частиною Росії й сьогодні».

Більше того, в промові під час прямої лінії 18 березня Путін звинуватив більшовиків у незаконному визначенні кордонів України одразу після 1917 року. А ще через місяць Путін нагадав, що різні регіони України колись належали Польщі, Австро-Угорщині й Чехословаччині. «Ось що він хотів скати: кордони можна і треба змінювати. Європо, давай разом розділимо Україну», — вважає Гессен. Коли ж Путін закликав екстремістів на Сході України відкласти референдум, то, таким чином, на думку оглядача, він запросив Європу домовлятися щодо розділу України. «А якщо Європа не захоче брати участь у розчленуванні, Росія діятиме сама», — пише автор.

І найгірше в цій ситуації те, що самих українців навіть не питають, чи хочуть вони, щоб їх ділили. Опитування свідчить: близько 77 % українців вважають, що їхня держава має залишатися цілісною, й лише 14 % сказали, що регіони мають отримати право відділятися, якщо у них є таке бажання. Але з нами просто не рахуються…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат