Заслужений лікар Степан Біляк заявив, що на нього чинять тиск, тому він має намір звернутися до прав

02.08.2013 16:08 ПОДІЇ

Раду захисту прав пацієнтів та лікарів на Закарпатті має намір створити заслужений лікар України, кандидат медичних наук, протоієрей Степан Біляк. Про це він повідомив під час чергового засідання в Ужгородському прес-клубі.

Вже працює відповідна ініціативна група. Також доповідач висвітлив ряд проблем сучасної медицини на Закарпатті. За його словами, одна з головних їх причин — не наявна матеріально-технічна база, а рівень професіоналізму лікарів, їхнє ставлення до своєї роботи.
«З 1984 року я працював заві­дувачем урологічного відділення і вже тоді бачив, що організацію медичної допомоги потрібно реформувати, хоч радянська система вважалася найкращою у світі. Річ у тім, що пацієнт навіть не мав права вибирати лікаря. Я це впроваджував у своєму відділенні, а у 1993 році таке право було затверджене на законодавчому рівні (правда, цього не завжди дотримуються)», — каже Степан Біляк.

«Я завжди цікавився передовим досвідом, міжнародними виставками. Для мене, як для уролога та хірурга, стало відкриттям свого часу, що більшість традиційних хірургічних втручань можна замінити лапароскопією. Тоді я взяв кредит і закупив необхідну апаратуру. Але з 2002 року почалися дії з боку адміністрації лікарні, головного лікаря, такі, які ми сьогодні називаємо корупційними. Від мене вимагали грошей за те, що я і так орендував — ліжка та навіть палату в обласній лікарні. А ще і переслідували політично», — розповів С. Біляк. У 2005 році його звільнили «за порушення трудової дисципліни». Суд відновив лікаря на роботі, але відділення, за словами С. Біляка, вже очолив інший медик.

Тоді Степан Біляк поступово прийшов до відкриття власної приватної клініки. Згодом у нього забрали ліцензію на лікувальну роботу. Але у 2010 році С. Біляк відновив свою ліцензію.

Він також заявив, що в обласній лікарні буквально знищена лапароскопічна допомога хворим у сфері урології. «У 2011 році колектив урологічного відділення з 5-ти лікарів написав про всі ці безчинства, які тривають там. Були обіцяні зміни, але досі нічого так і не зроблено», — каже доповідач. Він також заявив, що відчуває на собі тиск, адже оприлюднює факти непрофесійного підходу до хворих. «Якщо так триватиме й надалі, то доведеться звертатися до начальника обласного управління охорони здоров’я чи і до прокурора області — про злочинні дії безвідповідальних лікарів», — каже Степан Біляк.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат