Головний архітектор розвіяв міф про площу Народну   і проект   архітектора Крупки

Людмила Федоришина 12.04.2013 17:24 ПОДІЇ

Головний архітектор області Микола Пігуляк днями під час прес-конференції оприлюднив проект пл. Народної від архітектора Крупки. «Це проектне рішення Крупки абсолютно відмінне від того, що є зараз. Проект не був реалізований, тобто площа в теперішньому її вигляді жодним чином не відповідає архітектурному задуму тодішніх архітекторів — це фактично незавершена її версія», — сказав Микола Пігуляк.


Зелений газон перед будівлею обласної ради згідно з проектом Крупки повинен бути завширшки 15 м, тоді як нині він значно ширший. По два боки від газону широка дорога. «Повернутися до ідеї Крупки сьогодні дуже важко», — зазначив начальник управління містобудування та архітектури. Однак дана схема спростовує те, що керівництво області нині намагається спаплюжити площу, адже нинішній стан площі не відповідає проекту архітектора.

Що стосується проекту архітектора Павлея, який більшістю голосів був підтриманий на останньому засіданні архітектурно-містобудівної ра­ди, Микола Пігуляк запевнив, що згідно з проектом озеленення пло­щі складає понад 50 %, відтак порушень у   цьому аспекті немає. Гроші на втілення проекту має виділити держава у розмірі 80 % від загального кошторису. Головний архітектор області також наголосив на відмінностях архітектурно-містобудівної ради та архітектурно-художньої. Так, у роботі архітектурно-містобудівної ради обов’язкова умова — наявність у її складі представників відповідних служб: пожежники, санепідемслужба, представники управління містобудування та архітектури. Тоді як архітектурно-художня рада (два засідання цієї ради передували містобудівній раді) розглядає концепції, думки. На ній присутні архітектори, художники, тобто люди, які оцінюють саму концепцію.

Іншим не менш важливим питанням містобудування краю сьогодні є власне схема планування території області. За словами посадовця, ця схема є так званою «конституцією» —основним містобудівним документом, який розроблявся в Закарпатті протягом останніх шести років і за яким область житиме кілька наступних десятиліть. На сьогодні вона вже готова до розгляду депутатами, має всі необхідні експертизи. «Є надія, що її приймуть депутати на найближчій сесії обласної ради», — зазначив М. Пігуляк. Схема визначає 5 напрямків, за якими буде розвиватися область. Зокрема, це проходження міжнародного транспортного коридору та коридору Європа—Азія, розвиток міжнародних транспортних сполучень через систему пунктів пропуску з 4 державами, екологічної мережі та прикордонних територій.

Схема планування території області є частиною реформи, яка передбачає створення аналогічних документів у районах. На сьогодні, за словами головного архітектора області, найкраще з цим завданням справляються Рахівський, Ужгородський, Мукачівський та Міжгірський райони.

Людмила Федоришина

Коментарі :


12.04.2013 18:39 ціловито згідний

Люда, яке "розвіяв"? Ти хоч трохи в темі? Ти бачиш на цьому проекті порізаний на клаптики патер і фонтани?

Цей один із проектів (бо нинішній варіант зроблений саме при Крупці) має 90 відсотків спільного з тим, що є зараз, і 0% схожості з тим, що пропонують Ледида з Павлеєм.
Господи, яка недуйдава і продажна ця наша журналістика!


12.04.2013 17:46 журналіст

Люда, яке "розвіяв"? Ти хоч трохи в темі? Ти бачиш на цьому проекті порізаний на клаптики патер і фонтани?

Цей один із проектів (бо нинішній варіант зроблений саме при Крупці) має 90 відсотків спільного з тим, що є зараз, і 0% схожості з тим, що пропонують Ледида з Павлеєм.
Господи, яка недуйдава і продажна ця наша журналістика!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат