Закарпатські журналісти теж проти «наклепницького» закону

Наталія Каралкіна 05.10.2012 14:34 ПОДІЇ

Близько півсотні закарпатських журналістів, викладачів та студентів УжНУ долучилися до всеукраїнської акції проти закону про наклеп, який значно обмежує можливості медійників до вільного поширення інформації.

Під стінами Закарпатської ОДА учасники мітингу тримали у руках білі аркуші паперу — символ того, що після ухваленого закону журналістські матеріали будуть «чистими», абсолютно безпроблемними та нецікавими.

Проект Закону України № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» ухвалили 18 вересня 2012 року в першому читанні. Автором законопроекту є народний депутат України від Партії регіонів Віталій Журавський.

Хвиля подібних мітингів проти «наклепницького» закону пройшла по всій Україні. Учасники підписували звернення до депутатів Верховної Ради та членів погоджувальної ради. Юлія Дуб, координаторка акції в Ужгороді, вважає, що закон перешкоджає розвитку демократії в цілому. Під час акції вона зачитала вимоги журналістів із приводу відкликання постанови.

Громадськість обурена брутальним ставленням до свободи слова, адже за поширення неправдивої інформації про особу загрожує штраф у розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи строком до двох років, або ж позбавлення волі терміном від 2 до 5 років. До того ж закон стосується не лише працівників мас-медіа, а й людей будь-яких професій.

Результатом масових протестів журналістів всеукраїнських медіа стало те, що наступного дня депутати підтримали постанову про скасування скандального законопроекту.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат