Закарпатські пасічники, яких у краї   близько 400, показують результати сезону під час «Медового Спас

17.08.2012 15:34 ПОДІЇ

Ми вже повідомляли, що в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало проведення в Ужгороді 18—19 серпня традиційного свята-ярмарку «Медовий Спас», а також підбиттяя підсумків пасічницького сезону-2012.

Тож, у неділю, 19 серпня, бджолярі святкуватимуть День пасічника. «Для пасічників це підбиття підсумків роботи на пасіці за цілий рік. Це останні дні, коли пасічники відбирають бджолині продукти, пізніше мед залишатимуть бджолам на зиму», — пояснив голова Асоціації пасічників Закарпаття Володимир Лях. За його інформацією, на Закарпатті сьогодні є 350—400 пасічників. Бджільництво Закарпаття наразі має основним завданням розведення карпатських бджіл, а не виробництво меду. Основний споживач — Росія, щороку за межі області надсилають 10—15 тисяч бджолопакетів (у 1 пакеті 1500—2000 бджіл). Одна родина закарпатського пасічника збирає до 20 кг меду за рік. За словами бджоляра, на медовому святі в Ужгороді, яке проводять уже вдруге, можна покуштувати і придбати не тільки мед, але й прополіс, прополісні настойки, маточне молочко, тобто все, що виробляють бджоли. Виставляється також оглядовий вулик, щоб гості ярмарку могли побачити живих бджіл і поспостерігати їхнє життя. Свою продукцію представляють понад 20 виробників із різних районів Закарпаття. Володимир Лях також зауважив, що 2012 рік — не дуже вдалий для пасічників. Причина — несприятливі погодні умови, засушливе спекотне літо.

Фахівець із бджільництва також розповів, що одна ложка меду на склянку води ввечері є хорошим заспокійливим засобом. «У мене вдома мед узагалі не зникає зі столу, бо для мене це король продуктів», — каже Володимир Лях. Він порадив, як вибирати мед. Краще робити це, пробуючи його на смак, а купувати бажано у знайомих пасічників. Мед краще зберігати у скляному чи емальованому посуді, можна при кімнатній температурі, але закритим.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат