З сусідами потрібно дружити

06.07.2024 11:44 ПОЛІТИКА

Стосунки України з Угорщиною доволі складні. Нам зараз важко і ми потребуємо підтримки. Тому у багатьох українців виникає злість, коли хтось ігнорує наші потреби. Особливо дістається Угорщині, яку багато патріотичних українців взагалі вважають сателітом росії і ворогом України.

Насправді, все не так однозначно. Це у нас така думка, що нам всі винні. Насправді ж, у більшості нормальних держав на першому місці - гнучкість дипломатії. Не може бути такої відвертої полярності. Не можуть бути лише вороги та друзі. Потрібно намагатися зрозуміти, що особливо маленькі держави мають значну залежність від інших держав. Чи то в питанні енергетичних ресурсів, чи то в питанні продовольства та чогось іншого. У цьому крихкому світі потрібно знаходити компроміси. На жаль, часто стаються проколи, наслідки яких важко розгрібати.

Угорщина завжди була дружньою нам країною. Інакше не могло й бути. Ми сусіди і у нас проживає багато угорців. Однак сталося так, що ми трошки перегнули палку у намаганнях захисту української мови і вирішили обмежити права закарпатських угорських школярів, прийнявши закони, які забороняють їм вчитися в школах рідною мовою. Фактично, мова йшла про ліквідацію шкіл з мовою навчання національної меншини.

Більшість українців сприйняла таке нововведення позитивно, однак не угорці. Нація, яка століттями зберігала мову і не дала себе асимілювати, затвердила захист мови в своїй конституції. Хто б не був керівником Угорщини, він буде слідувати цьому захисту мовної ідентичності.

Саме тому Угорщина оголосила, що блокуватиме наші намагання євроатлантичної інтеграції, поки не буде відновлено права угорських дітей на навчання рідною мовою. З цього питання було багато полеміки і, зрештою, наша влада пообіцяла внести законодавчі зміни, щоб відновити права угорських школярів на Закарпатті.

Було багато спекуляцій на тему українсько-угорських стосунків. Але Угорщину не можна називати ворогом навіть попри те, що часто там контактують з владою росії. Бо Угорщина досі є єдиною країною Євросоюзу, яка надало право українцям на безкоштовний проїзд. Угорщина проводить безпрецедентну в своїх історії гуманітарну акцію в підтримку українців. Це і лікування та реабілітація наших поранених бійців, це і стипендії студентам-українцям, це і допомога біженцям.

І ось зараз Угорщина почала головувати в Євросоюзі. І першим візитом глави уряду Угорщини Віктора Орбана у цьому статусі став візит до України. Трошки несподівано, але цілком закономірно.

Псевдоексперти почали поширювати чутки, що Орбан має намір просити Зеленського мало не віддати Закарпаття Угорщині. Звичайно ж, це дурниці. Бо Угорщина, попри все,   є країною Євросоюзу та НАТО і дотримується норм, які передбачають недоторканість кордонів та суверенітет.

Однак, можна не сумніватися, що питання про Закарпаття таки йшлося. Не дарма на зустрічі Орбана та Зеленського був присутній і голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Адже обласна влада чітко знає питання, які стосуються угорської меншини. На місцевому рівні у нас прекрасна співпраця і взаєморозуміння з угорцями.   Так і повинно бути.

Ну і ще один підсумок зустрічі - відкриття української школи в Угорщині. Адже українські противними Угорщини завжди апелювали питанням освіти, мовляв, на Закарпатті понад 100 угорських шкіл, а в Угорщині жодної української. Це маніпуляція, бо насправді до війни не було в жодному місті Угорщини компактного проживання українців і школу просто не було для кого відкривати. Але в той же час Угорщина була дуже лояльна до української спільноти, яка мала свого представника в угорському парламенті, а осередок українців отримував фінансування від уряду Угорщини.

І ось зараз, коли тисячі українців через війну виїхали до Угорщини, і дійсно виникла потреба відкриття української школи. І це питання Угорщина вирішила позитивно. Це буде перша українська школа в Євросоюзі. І символічно, що буде вона в столиці Угорщини.

Є не просто сподівання, а віра в те, що наші стосунки таки наладяться. Сусіди повинні дружити. До чого може призвести відсутність дружби між сусідами, ми вже добре знаємо…

Коментарі :


07.07.2024 06:32 petro

super dopus.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат