Дні України в Кошице: Як презентувало себе Закарпаття

03.10.2021 18:01 ПОДІЇ

У словацькому місті Кошице закінчилися Дні України.

Загалом, через пандемію програма Днів не була настільки ж насиченою, як це було в докарантинний період, але ці Дні таки стали ефективними.

Тут було все. Це і унікальний забіг ветеранів АТО "Ветеранська миля" в центральному парку Кошице.

Це і виставка робіт українських художниць Тетяни Діденко та Олени Принцевської.

Але найбільш насиченим виявився понеділок 27 вересня, коли в Культурпарку проходив словацько-український форум.

Словаччина була представлена держсекретарями Міністерства транспорту та будівництва Катаріною Брунцковою та Ярославом Кметем.

Був і голова самоврядного Кошицького краю Растіслав Трнка. Були представники програм та фондів транскордонного будівництва.

Всі говорили про те, що Словаччина підтримує європейські інтеграційні бажання України. Словаччина розуміє важливість посилення контактів з Україною, реалізацію спільних проектів, розбудови прикордонної інфраструктури. Мова йшла про будівництво автобану Д1 до кордонів з Україною. Говорилося про активізацію туризму між двома країнами. Катаріна Брунцкова навіть заявила про щонайскоріше відкриття офісу Словак тревел в Україні з метою активізації туризму. "Україна вже давно увійшла в рейтинг ТОП-10 країн по кількості туристів у Словаччині та ТОП-5 країн за кількістю туристів, які залишаються у Словаччині на ніч, а не лише транзитом. Цікаво, що туристи приїжджають до нас переважно індивідуально, а не організовано через турагенції, тому Міністерство транспорту та будтвництва та Slovakia.travel розглядатимуть питання про відкриття нового іноземного представництва в Україні, такі які є в інших країнах-сусідів", - сказала Катаріна Брунцкова.

У свою чергу Растіслав Трнка розповів, як Кошицький край намагається зберегти високий рівень туризму попри карантин і як пандемія влинула на розвиток туризму в краї.

Що стосується закарпатців, то чемно весь форум відбув голова Закарпатської облради Олексій Петров. Він прийшов на форум у вишиванці, як свого часу на один з форумів на Днях України в Кошице прийшов і тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. На жаль, словацьки чиновники та представники ділових кіл Словаччини, які були на форумі такого стилю одягу не зрозуміли.

Петров виступав досить загально і не мав жодних статистичних даних по кількости туристів і розповів лише, що пандемія позитивно вплинула на те. що до Закарапття більше приїжджає внутрішніх туристів з інших регіонів України. Говорив про важливість хороших доріг та ліквідації сміття.

Були присутні на форумі і представники Закарпатської ОДА - заступник голови ОДА Ігор Шинкарюк та начальник управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОДА Олександр Біляк. Однак вони так і не виступили і в один момент вийшли із зали. Віддуватися за область довелося директору Агенства регіонального розвитку Володимиру Феськову та голові обласного осередку Асоціації міст України Олегові Лукші.

І все ж, словацько-український форум вже накоеслив більш чіткі орієнтири співпраці і до реалізації конкретних проектів залишилося зробити ще декілька кроків.

Саме такий підсумок зробив і головний ініціатор та організатор Днів України в Кошице Едуард Бураш.

http://prozak.info/Suspil-stvo/Dni-Ukrayini-v-Koshice-YAk-prezentuvalo-sebe-Zakarpattya

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат