На Закарпатті Балога використав черговий шанс, щоб посварити угорців та голову ОДА Москаля

23.02.2019 16:02 ПОЛІТИКА

Інтернет-видання Мукачево. нет, яке наближене до народного депутата Віктора Балоги, дало кілька фраз із інтерв’ю голови Культурного товариства угорців Закарпаття, нардепа Ласла Брензовича угорському Інтернет-виданню Origo.hu.

У цьому інтерв’ю Ласло Брензович розповів угорським журналістам про перспективи майбутніх виборів Президента України та вибори до Верховної Ради з огляду на те, як це вплине на угорську національну меншину Закарпаття. Брензович, зокрема, сказав, що більшість кандидатів у Президенти націоналістично налаштовані. У тому числі й Петро Порошенко. Тому нічого доброго у разі його перемоги угорцям Закарпаття очікувати не варто. Брензович повідомив, що закарпатські угорці взагалі не підтримуватимуть жодного депутата.

При цьому Мукачево.нет навело фразу Брензовича з цього інтерв’ю про те, що нинішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль насправді не є палким прихильником угорців області, а його нинішня підтримка це всього лише політичний трюк для того, щоб використати угорців Закарпаття для підтримки Порошенка.

Яка політична сила може підтримати угорців Закарпаття або який Президент України може бути лояльнішим до угорської національної меншини — угорці Закарпаття не визначили.

Що цікаво, видання Мукачево.нет уважно слідкує за тим, що пишуть угорські ЗМІ про Закарпаття, і виловлює будь-яку можливість зайвий раз «вкусити» закарпатських угорців. Причиною цьому є велика образа Віктора Балоги на угорську партію Закарпаття КМКС.

Балозі є за що бути ображеним на депутатів-угорців, адже при формуванні депутатської коаліції депутати від угорської фракції спочатку були разом із «Єдиним центром» Балоги та «Батьківщиною». Але після голосування виявилося, що цим фракціям не вистачило буквально одного голосу, щоб обрати головою облради Олександра Кеменяша від «Батьківщини». Після цього голові ОДА та керівнику фракції БПП в облраді Геннадію Москалю вдалося створити більшість від фракцій БПП, «Відродження» та «Опозиційного блоку», переманивши у коаліцію угорців.

Злість Балоги була очевидною, і в інтерв’ю телеканалу «112» він навіть сказав, що угорці Закарпаття не вчать українську і орієнтуються на те, щоб виїхати жити до Угорщини. «Якщо угорцям Закарпаття так вигідно, то будь ласка, нехай виїжджають. У нас є кого переселити із Донбасу та Криму», — сказав Балога.

Окрім того, зі слів Геннадія Москаля, саме оточення Балоги поширило в Закарпатті фейкові білборди, які мали на меті викликати гнів до угорців Закарпаття у мешканців області.

А от сам Геннадій Москаль залишався прихильним до угорців навіть у період найбільшого загострення українсько-угорських стосунків, коли почався міждержавний конфлікт через ухвалений Закон про освіту, який, на думку Угорщини, є дискримінаційним щодо угорської нацменшини в Україні.

Звичайно, що інтерв’ю Ласла Брензовича виданню Origo.hu могло викликати у Москаля якщо не образу, то принаймні здивування. Не виключено, що Москаль зателефонував Брензовичу і просив пояснення. І вже через два дні після публікації інтерв’ю на сайті КМКС було опубліковано коротку заяву Брензовича про те, що в жодному інтерв’ю з його вуст не прозвучала фраза про політичний трюк із боку Москаля з метою здобуття прихильності угорців Закарпаття. «Угорська громада та Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) вдячні губернатору нашої області за співпрацю і за підтримку закарпатських угорців», — йдеться у заяві.

При цьому цю заяву поширила для преси саме прес-служба Закарпатської ОДА. Дивно, але сама преса цю заяву сприйняла досить пасивно. Можливо, все через те, що у повідомленні не було розкрито причини заяви і не було дано першоджерела статті, через яку так образився Москаль. Просто було написано, що Брензович спростовує оприлюднену деякими Інтернет-виданнями новину, де від його імені стверджувалося, наче підтримка закарпатських угорців для Москаля була «лише політичним трюком, яким він хотів завоювати їхню прихильність». Якими ЗМІ і що там було ще сказано — не називалося.

До речі, матеріал видання Мукачево.нет таки не пройшов непоміченим, бо прочитали його майже 2,5 тисячі людей. А скільки людей прочитали спростування Брензовича—Москаля — невідомо.

Ну а Геннадію Москалю та Ласлу Брензовичу потрібно бути готовими до того, що помста Віктора Балоги може бути ще масштабнішою. Чого лише варта його ініціатива зняти із Мукачівського замку символ Угорщини — Турула. Реалізація цього задуму може мати дуже серйозні наслідки для українсько-угорських стосунків.

Василь Поляк, для Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат