На Закарпаття привезли копію Томосу про автокефалію Української Православної Церкви

07.02.2019 17:16 ПОДІЇ

 

У четвер, 7 лютого, в атріумі Закарпатської ОДА з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, митрополита Київського та всієї України Епіфанія єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ Варсонофій презентував точну копію Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

– Визнання, автокефалія Української Церкви – це подія, на яку українці чекали більше тисячі років, – наголосив єпископ Ужгородський і Закарпатський Української Православної Церкви Варсонофій. – Наша Церква стала п’ятнадцятою у диптиху православних церков світу. Тепер ніхто не має права сказати українцю, що він не благодатний або не канонічний, і за це ми дякуємо Богові!

У Томосі зафіксовано: «Однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб уся Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України разом зі священними митрополіями, архієпископіями, єпископіями, монастирями, парафіями та всіма в них церковними установами, котра знаходиться під покровом Засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, – існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною. Ми закликаємо всі світові Православні Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша Церква України», – як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ».

– Сьогодні ми зібралися, щоб представити в цьому залі документ, прийняття якого стало головною подією минулого року в Україні, а в більш широкому сенсі цей документ має епохальне історичне значення для нашої країни, – зазначив під час заходу заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас. – Зауважу, що ця копія Томосу, написана грецькою мовою, потрапила на Закарпаття завдяки єпископу Варсонофію.

За патріотизм, любов до України та Закарпаття владиці Варсонофію, який також є капеланом 128-ї окремої гірсько-штурмової закарпатської бригади, вручили найвищу відзнаку облдержадміністрації «За заслуги перед Закарпаттям». У свою чергу, священнослужителі прочитали молитву за мир, спокій і злагоду на Закарпатті та в Україні.

Після представлення копії Томосу в обласному центрі священну реліквію передадуть по всіх парафіях Закарпатської єпархії, щоб кожен мешканець краю зміг побачити і доторкнутися до історичного документу. Нагадаємо, що 7 січня 2019 року Томос про автокефалію Української Православної Церкви було урочисто встановлено перед царськими вратами в Софії Київській.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат