Чи налякав закарпатців марш «чорносорочечників»

26.03.2018 13:11 ПОЛІТИКА

Марш націоналістів в Ужгороді анонсували давно. Забороняти його ніхто не став. Влада вирішила, що у неї достатньо сил, щоб контролювати ситуацію. На всякий випадок до Закарпаття приїхав колишній начальник поліції області, а нині головний поліцейський України Сергій Князєв. Той ще перед маршем зібрав брифінг і переконував, що все під контролем.

У ці дні по всій області відбулося чимало заходів з відзначення річниці Карпатської України. Фактично в усіх районах. Однак ультранаціоналісти хотіли виділитися і від свого «чорного маршу» не відмовилися. Хоча й перейменували його на «марш слави».

Сам марш пройшов майже через усе місто. Зупинка на площі Театральній запам’яталася певною атракцією із запалюванням фаєрів. І саме ця атракція була дуже схожа на типові марші нацистів гітлерівської Німеччини. Тут було все те саме. Чорний одяг, закриті обличчя, вогонь, символіка з хрестами, викрикування і навіть підняття лівої руки вгору. Деякі видання навіть поцікавилися, чи це точно був марш українських націоналістів, чи це були нацисти?

На щастя, дійсно обійшлося без скандалів. Не було актів вандалізму, не було мордобоїв. Така собі театралізована вистава.

Але ця вистава таки наробила галасу. Було багато заяв із боку політиків та громадян. А закінчилося все тим, що закарпатський голова Геннадій Москаль видав розпорядження про заборону приховування облич під час масових заходів. Така собі одностороння заборона балаклав. «Якщо ви справжній патріот, то нема чого ховати обличчя», — каже Москаль.

Реакція громади на всі ці дійства здебільшого однозначна — марші нацистів не можуть прижитися в Закарпатті, бо у нас століттями формувалася спільнота на основі дружби та міжетнічної толерантності. Нам не потрібні протистояння на основі національної приналежності, а потрібні мир та спокій.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат