Нардепи-Балоги не принесли на свої округи жодної копійки

09.02.2018 23:59 ПОЛІТИКА

На Закарпатті маємо шість мажоритарних округів, але гроші Кабміну на регіональний розвиток влітку 2017 року три округи взагалі не отримали. Мова йде про позафракційних депутатів братів Балог — Павла, Івана та Віктора, — пишуть «Наші гроші».

Округ Петьовки

Якщо брати Балоги досі є позафракційними, то їх двоюрідний брат Василь Петьовка після виборів перейшов до групи «Воля народу», чим накликав на себе гнів родичів. Але, схоже, щодо отримання субвенцій Петьовка обрав вірний політичний шлях. До його округу № 72 входять два гірські райони — Тячівський та Рахівський, а також дві новостворені громади. В цілому округу з держбюджету дісталося майже 10 млн. грн.

Один із найбільших проектів — капітальний ремонт площі Володимира Великого у місті Рахові, тут дотація держави склала 1,11 млн. грн. Претендент на підряд був один — ТОВ «Євро-Престал-Бетон».

Інша урядова дотація на окрузі Василя Петьовки в сумі 1,26 млн. грн. — додаткові кошти для будівництва дитсадка у селі Водиця. Підряд без тендера дістався ТОВ «Свалява-міськбуд» як єдиному учаснику.

Також минулого року два мільйона отримала громада Тячева на поточний ремонт дороги між Тячевом та селом Лази. За результатом торгів угоду на суму 10,32 млн. грн. уклали з ТОВ «Коватехбуд» Віктора Копача. Правоохоронці звинувачували посадовців фірми у незаконно привласненні коштів і зловживання було доведено в суді. Але порушники були звільнені від відповідальності через компенсацію 287 тис. грн. збитків та через закінчення строків давності. Незважаючи на цей факт, фірма у 2016 році отримала підрядів на понад 73 млн. грн., а торік — на понад 52 млн. грн.

Також субвенцію в розмірі 1,20 млн. грн. отримала громада села Вільхівці на ремонт дороги в село Сасово.

Округ Ланя

Безпосередньо для громади округу № 70 було передбачено 18,75   млн. грн. субвенцій.

Найбільше — 8,50 млн. грн. — було виділено на капітальний ремонт дороги між селами Нижній Студений та Потік Міжгірського району. За результатами тендера підряд дістався Воловецькому колективному підприємству «Агрошляхбуд»,   яке обіграло обласний облавтодор.

За даними «YouСontrol», співзасновницею «Агрошляхбуду» є Ярина Ковач. Вона відома у контексті будівництва на Закарпатті малих гідроелектростанцій. Зокрема, вона серед засновників ТОВ «Гідроенергія Карпат» та ПП «Комерцконсалт». Останнє, в 2013-му встановило малу ГЕС у селі Тур’я Поляна. Адреса Ярини Ковач у реєстрах вказана та сама, що й у Сергія Ковача — депутата Закарпатської облради 2010—2015 років від «Сильної України», сина нардепа (2012—2014 рр.) від «Партії регіонів» Василя Ковача.

Майже всі кошти, які як субвенції були виділені Свалявському району, пішли в бюджет райцентру, мером якого є брат нардепа — Іван Ланьо. В містечку з 17 тисячами жителів гроші пішли на ремонт семи вулиць та даху дитсадка. За даними «Прозоро», всі вулиці ремонтуватиме одна фірма — ТОВ «Агрошляхбуд-М».

Всі ці замовлення на загальну суму 8,22 млн. грн. вона отримала без тендерів через допорогові суми робіт. Для цього, наприклад, капремонт вулиці Чорновола Свалявська міськрада розбила на два лоти, щоб не проводити торги.

«Агрошляхбуд-М» є фігурантом трьох кримінальних справ, де фірму підозрюють у причетності до завищення вартості робіт та їх обсягів.

Одним із дуже ласих лотів округу депутата Ланя є капітальний ремонт дороги між   Свалявою та Мукачевом вартістю 32,65 млн. грн. Із цієї суми державна дотація становила 2,80 млн. грн. Восени торги стосовно ремонту дороги провалилися, оскільки пропозиція надійшла тільки від «Агрошляхбуд-М».

Округ Горвата

Округ № 68 із центром у місті Ужгороді — єдиний із шести на Закарпатті, де переможцем виборчої гонки став представник партії «Блок Петра Порошенка». Тут депутатом став   Роберт Горват, на округ якого виділено 8,80 млн. грн. Із цих грошей 2,55 млн. було передбачено на купівлю цифрового рентгенодіагностичного комплексу для міської лікарні. Апарат купили дешевше на 2 % очікуваної вартості у ТОВ «Євромедтехніка». Конкурентом на торгах було ТОВ «Медгарант» із дорожчою на… 250 грн. пропозицією.

Більша частина дотації в Ужгородський район, що цілком вписується в межі виборчого округу № 68, пішла на дороги. Наприклад, 1,49 млн. грн. для капремонту шляху з села Шишлівці до прикордонного пункту в селі Малі Селменці без конкурсу дісталися ТОВ «Авант-Еліт».

Керівниця цієї фірми Ганна Шикула є ще й керівником ДП «База відпочинку «Смерічка» з пропискою у Львівській області. У «Авант-Еліт», за даними аналітичної системи «YouControl», однаковий телефон, який вказаний як контактний для цілого букета фірм: від ужгородського Інтернет-провайдера «Крам» чи вже ліквідованого бару «Деліція» до місцевого цегельного заводу. Загалом цей номер +38(0312) 616162   використовує 21 підприємство, серед деяких з них представники родини Павла Марчика — екс-депутата Ужгородської міськради від «Батьківщини».

Також без тендера було відремонтовано за 1,42 млн. грн. вулиці у селі Червоне, замовлення отримало ТОВ «Укршляхбуд». Третину в загальному кошторисі склали кошти субвенції.

Ще 1,39 млн. грн. за капремонт дороги у селі Минай (левова частка з яких є дотацією із держбюджету) дісталося уже згаданій фірмі з пропискою в окрузі нардепа Ланя — ВКП «Агрошляхбуд».

Також за неконкурентною процедурою було укладено угоду з дебютантом держзакупівель — ПП «Перспектива-Уж» про ремонт будинку культури в селищі Середнє за 0,89 млн. грн. Також без тендера отримало 1,09 млн. грн. ТОВ «БК «Гефест» Максима Яцка на ремонт спортмайданчика в Ужгороді. Половина грошей — субвенція.

ТЕГИ : балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат