Довіра до банків повернеться, якщо будуть дешеві кредити на бізнес та житло

admin 23.08.2018 14:04 ПОЛІТИКА

Українці вже декілька разів обпеклися після того, як їхні банківські вклади знецінилися. Свого часу банки надавали доволі хороші відсотки за депозити і люди понесли в банки заощадження. Тоді був підйом бізнесу та й люди брали сміливо кредити під житло чи бізнес.

Але потім все рухнуло. Гривня знецінилася, вклади банки відразу не віддавали і гроші на рахунках просто втратили свою вартість у кілька разів.
Після цього українці втратили довіру до банків. А це величезна проблема для фінансової стабільності країни. Адже у всіх розвинених країнах для громадянина головне мати роботу і стабільний заробіток і тоді банки спокійно дають кредити під вигідні відсотки. Добре всім – людям, банкам і державі.
Тепер важливо зробити так, щоб людям повернути довіру до банків. Партія «Основа» у своїй програмі анонсує надання доступних кредитів для ведення підприємництва та купівлі житла.
«Ми надамо доступні кредити для бізнесу та на житло, і країна   ЗаПрацює!
Ми відновимо довіру до банківської системи, знову можна буде сміливо віднести свої гроші до банку і отримувати відсотки. Ми знизимо інфляцію і облікову ставку, кредити подешевшають у 2-3 рази – банки зможуть фінансувати і бізнес, який створює робочі місця, і купівлю нових квартир молодими сім’ями під європейські відсотки», - йдеться в Програмі стрімкого розвитку України.
Кошти рефінансування, які НБУ видає банкам, йдуть наразі не на розвиток економіки і кредитування, а на придбання ОВДП, депозитних сертифікатів НБУ і на валютний ринок. Портфель ОВДП у банків України на кінець квітня склав 350 млрд грн. Це все «проїдання» і фінансування неефективних державних видатків, а не розвиток економіки.
На додаток до цього, рівень дисконтної ставки в 17% ніяк не мотивує компанії звертатися в банки за кредитами. Зараз середні кредитні ставки в гривні становлять 17%, а за довгостроковими кредитами, які більше за інших потрібні підприємствам - 18-20%.
«Наша мета - щоб кредити були доступними і недорогими. Позичальники в розвинених країнах можуть залучати кредити під 2-5%.   Ось це і повинно стати орієнтиром для кредитування бізнесу», - кажуть в партії «Основа».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат